Mindful eating adıyla anılan bilinçli farkındalıkla beslenme, temelde yemeğe odaklanmaya dayanıyor.
Yapımı oldukça basit olmasına karşın makarna, dünyanın birçok bölgesinde insanlar tarafından sevilerek ve yaygın şekilde tüketilen bir besindir. İşte, en çok sevilen makarna türleri ve yanında en iyi gidecek olan sos alternatifleri..
Günümüzde glütensiz yaşama ilgi giderek artıyor. Sizinle, yaparken zevk alacağınız birkaç glütensiz cips ve tatlı tarifi paylaştık.
Közün benzersiz aromasını hem zeytinyağlılarda hem de ana yemeklerde kullanabilirsiniz. İşte, lezzetiyle damak çatlatan iki közlü tarif...
ster evde kendiniz hazırlayın ister hazır tüketin, ustaca hazırlanan bir sos ile bir dürümü vazgeçilmez yapabilirsiniz. Sizinle, evde dürüm veya sandviçinizin yanında tüketebileceğiniz sos tarifleri paylaştık.
Sizin için hazırladığımız pratik sabah kahvaltısı önerileri ile hem lezzetli hem doyurucu kahvaltılar yaparak güne enerjik başlamanız mümkün.
Oksijeninin bolluğu ve manzarasıyla hiç ayrılmak istemeyeceğiniz Yedigöller’de kamp yapmak ise gerçekten harika bir deneyim. Sizin için Bolu/Yedigöller kamp rehberi hazırladık.
Birçok araştırmada zerdeçalın içeriğinde yer alan kurkumin adlı etken maddenin pek çok hastalığın tedavisinde ve genel sağlığın iyileştirilmesinde önemli bir etki yarattığı bulunmuştur.
ta!da! çekiliş ile şanslı lezzet avcılarını ödül yağmuruna tutmaya hazırlanıyor. Elektrikli scooter'dan cep telefonuna, maskelerden motosikletlere hatta oyun konsollarına kadar birçok hediye ta!da! paketlerinde sizleri bekliyor.
Canınız atıştırmalık çektiğinde gluten içeriği olmayan gevrekleri ta!da!'da bulabilir; yolculuklarda, gün içinde acıktığınızda yanınıza ta!da! ürünlerini alabilirsiniz.
Baklagillerin besin değerleri şaşırtıyor, Hayvansal gıdaların ardından en fazla protein içeren besinler olan baklagiller, içindeki bitkisel proteinle dengeli beslenmede önemli rol oynuyor.
Kavanozları hazırladıysanız nefis tarifleri defterinize ekleyebilir, kışa karşı dolaplarınızı taze sebzelerle doldurabilirsiniz.
Siz de pandemi tedbirleriyle rahat bir nefes almak için sonbaharda açık hava rotaları ile huzuru yeniden keşfedebilirsiniz.
Bağışıklık sistemini güçlendiren, metabolizmayı hızlandıran ve antioksidan etki gösteren zerdeçal, tüm şifasıyla ekmeklere konuk oluyor. Sindirimi kolaylaştıran zerdeçallı ekmekler, sarıya çalan renkleriyle sofralara sağlık getiriyor.
Hemen hemen herkes, “diyet” kelimesinin “kalori kısıtlaması”anlamına geldiğini düşünür. Halbuki “diyet”, Yunanca “yaşam tarzı” anlamına gelen “diaita” kelimesinden gelir.
Yoğun yaşam içerisinde ev, iş ve spor salonları arasında koştururken sporcu diyetinin kalitesinden ödün vermemek adına hazır sağlıklı atıştırmalık arayışında olabilirsin...
İş yerlerinde sağlıklı beslenmek isteyen, koronavirüs döneminde ofiste çalışan ya da toplu alanlarda bulunmak istemeyen kişiler için seçenekler ise oldukça kısıtlı. İşte iş yerinde sağlıklı beslenme ipuçları...
Farklı yiyeceklerin bir arada bulunduğu benzersiz tatlı aşure; bakliyat, yemiş ve meyvelerin beklenmeyen lezzetiyle kendine hayran bırakıyor. Hem farklı dinlerde hem de Anadolu kültüründe önemli yeri olan aşureyi yakından tanıyabilirsiniz.
Koronavirüs sürecinde her tatilcinin bilmesi gereken noktaları ta!da! sizler için derledi. İşte tüm dünyada panik yaratan koronavirüsten korunmak için tatilcilere huzurlu tatil önerileri...
Sporcular için vücutta istenen yönde gelişim elde edilmesi, egzersiz performansının arttırılması, kas gelişimi ve onarımının desteklenmesi ve daha pek çok konuda doğru bir beslenme planının uygulanması kilit rol oynar.
Yaz sıcaklarını hafifletecek, lezzeti ve serinletici özelliği ile mutfağınızın spesiyali olacak meyveli dondurma tarifleri için hazır mısınız?
Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilen domatesler, kırmızı görünümleri ve leziz aromaları ile yaz aylarında mutfağın baş tacı oluyor.
Beslenme ve egzersiz rutininizde yapacağınız basit değişikliklerle yağ yakımını hızlandırarak daha fit bir görünüme kavuşabilirsiniz. İşte daha hızlı yağ yakmak için tavsiyeler...
Gezgin ruhlu kullanıcıların rehberi olacak karavan notları sizlerle...
Yazın keyifle kamp yapmak için dikkat etmeniz gerekenleri sizler için listeledik. İşte yaz mevsiminin şartlarına uygun kamp yapmak için özel tüyolar...
Salata sossuz olur mu? Bizce olmaz. Tavuklu salatanızın lezzetine lezzet katacak üç sos önerimiz burada…
Pesto sosun, mozzarellanın ve tavuğun birbirine ne kadar yakıştığını bilmeyen var mı?
Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı korumaktan; vücuda alınan bakteri ve virüsleri hastalık oluşmadan önce yok etmekten sorumludur
Besinler arasındaki dengeyi korumak, kilo vermenize yardımcı olurken aynı zamanda temel gıdaları da eksiksiz tüketmenizi sağlar. Özellikle salata yapımında küçük püf noktalarına dikkat ederek dengeli bir salata hazırlamak mümkün. Farklı lezzetleri buluşturarak kendinize keyifli bir öğün hazırlayabilir, yeni karışımlar keşfederek öğünlerinizi dengeleyebilirsiniz.
Salataya protein içeren besinler ekleyerek daha faydalı lezzetlere ulaşabilirsiniz. Bu tür besinler tokluk hissi yarattığı gibi aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırır, cildinize ve bağışıklık hücrelerinize olumlu yönde etki eder. Salatadaki dengeyi koruyabilmek için hazır konserve tavuk, deniz ürünleri yada bitkisel proteinleri tercih edebilirsiniz. Süt ürünleri olarak lor peyniri ve yumurta en doğru seçimlerden biri olacaktır.
Sebze ve yeşilliklerinizi seçtikten sonra mutlaka protein ve karbonhidrat takviyesi yapılmalıdır. 100 gramında 25,4 g protein içeren ta!da! Hazır Tavuk Konservesi, doğru protein oranı sayesinde salatanızda dengeyi yakalamanızı sağlar. Sütle marine edilerek hazırlanan tavuk konservesi, pratik kullanımıyla her yerde kolayca tüketilebilir.
Protein kadar yağ da vücut için çok önemlidir. Sağlıklı yağ kullanarak tokluk sürenizi uzatabilir, antioksidanlardan faydalanabilirsiniz. Yağ eklerken miktarı doğru ayarladığınızdan emin olmalısınız. Avokado ve fındık gibi yağ içeren besinler kullandığınızda ek bir yağ kullanımına ihtiyaç yoktur.
Salataları lezzetlendirmek için farklı baharat ve sos seçenekleri de mevcut. Zeytinyağı, sirke ve sarımsak gibi çeşitli malzemelerden oluşan soslarla salatanızı tatlandırabilirsiniz. Taze fesleğen ve nane gibi baharatları sirke ile birlikte karıştırarak hazırladığınız salatanın lezzetini daha fazla öne çıkarabilirsiniz. Bu tür baharatlar ayrıca uzun saatler tokluk hissi de sağlar.
Dengeli bir salatanın aynı zamanda bütün duyularınıza hitap etmesi çok önemlidir. Küçük püf noktaları sayesinde harika salatalar hazırlayabilir, ta!da! Hazır Tavuk Konservesi kullanarak sağlıklı lezzetlerin tadına varabilirsiniz.
Aralık 2019’dan beri dünya gündeminde yer alan COVID-19 salgını, ilk vakanın görüldüğü andan itibaren Türkiye’de de sosyal yaşamı, iş hayatını, yemek alışkanlıklarını ve alışveriş davranışlarını değiştirmeye devam ediyor. Gerek kısıtlamalar nedeniyle restoran, kafe gibi sosyalleşme alanlarının kapatılması, gerekse kişilerin virüse maruz kalma riskini en aza indirmek istemesi sonucunda ev dışındaki mekanlarda yemek yeme yerini evde yemeğe bıraktı.
Vakaların seyrine göre sokağa çıkma yasağı, restoran ve kafelerin kapatılması gibi kısıtlamalar gevşetildiğinde bile ev dışındaki yemek tüketiminin büyük oranda düştüğü gözlemleniyor. Ayrıca pandemi döneminde hijyen ve güven konusundaki hassasiyetler, kişilerin gıda ve yiyecek seçimini de etkiliyor. Bu süreçte açık gıda ve yemek tüketimindeki çekinceler paketli gıda tüketimini artırıyor.
Açıkta satılan gıda ve yemekler yerine tercih edilen paketlenmiş ürünler hem evde hem iş yerindeki yemek molalarında rahatlık vadediyor. Peki, paketli gıdalar güvenli mi? Paketli gıda tüketiminde dikkat edilmesi gereken unsur, TSE COVID-19Güvenli Üretim sertifikasının varlığı oluyor. Bu sertifikaya sahip hazır paketli gıdalar evde ya da çalışma ortamında kolaylık sunuyor. ta!da! da Güvenli Üretim sertifikası ile ürettiği hazır yemek ve konserve çeşitleri ile her damak tadına hitap ediyor.
Günümüz dünyasında birçok lezzete paketli olarak ulaşabilirsiniz. ta!da! çorbalardan zeytinyağlılara, etli yemeklerden pilava birbirinden lezzetli ürünleri beğeninize sunuyor. Tam tadında yemeklerini 4 dakikada açabilir, ısıtıp hemen yiyebilirsiniz. ta!da! hazır yemek çeşitleri arasında zeytinyağlı yaprak sarması, düğün çorbası, bulgur pilavı, soslu tavuk, etli nohut, taze fasulye, kuru fasulye, mercimekli enginar gibi birbirinden leziz tatlar sizi bekliyor.
ta!da! hazır yemekleri isterseniz iş yerinde öğle arasında, isterseniz işten eve döndüğünüzde pratik bir akşam yemeği olarak tüketebilirsiniz. Kısa sürede masanıza gelebilen yemekler, günlük koşuşturmacanın arasında yemek hazırlama stresini de en aza indiriyor. Üstelik paketli hazır yemekler buzdolabı gerektirmeden oda koşullarında 1 yıl muhafaza edilebiliyor. Siz de sofranıza layık yemekler için ta!da!’nın güvenilir hazır yemeklerini tercih edin. ta!da! paketli hazır yemekleri hemen şimdi sipariş edebilirsiniz.
Tavuklu soğuk salata, hem diyetlerde hem de lezzet dolu sofralarda sıklıkla tercih edilen tarifler arasında yer alır. Lezzetinin yanı sıra pratiklik açısından da avantajlı olan tavuk soğuk salata tariflerine ta!da! ürünleriyle yepyeni bir tat kazandırabilirsiniz. Damak tadınıza göre şekillendirebileceğiniz tarifler, sofralarınıza sağlık ve lezzet getirmeye yardımcı olur.
Tavuklu soğuk salatanızı hazırlarken içine patates ekleyebilirsiniz. ta!da! Haşlanmış Acılı Patates, tarifinize kolaylık kazandırırken salatanız için doyurucu bir dokunuş yapmanızı da kolaylaştırır. Haşlanmış patatesi pratik bir şekilde ekleyerek acılığın verdiği hoş tat sayesinde lezzetli bir salataya imza atabilirsiniz. Bu tarifi ara öğün olarak tüketebileceğiniz gibi sağlıklı ve hafif ana öğünler için de tercih edebilirsiniz. Tavuklu soğuk salata spor yaparken, gün içerisinde atıştırmalık ihtiyacınızı karşılarken ve diyetleriniz için idealdir. ta!da! hazır tavuk konservesi ile salata tarifleriniz için lezzetli seçenekler sunar.
• 1 kutu ta!da! hazır tavuk konservesi
• 5-6 yaprak kıvırcık salata
• ½ paket ta!da! acılı haşlanmış patates
• 3-4 adet kornişon turşu
• 3 kaşık süzme yoğurt
• 2 diş sarımsak
• Dereotu
• 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
• ta!da! hazır tavuk konservesini ince ince didikleyin,
• Kıvırcık salata ve dereotunu ince ince kıyın, sarımsağı ezin, turşuyu ve ta!da! acılı haşlanmış patates’i küçük küçük doğrayın.
• Bir kasede tüm malzemeyi karıştırın ve soğuk servis edin.
Glütensiz unlar, çölyak hastaları için özel olarak üretilir. Buğday içinde doğal olarak bulunan bir protein olan ve glüten intoleransı yaşayan kişiler tarafından tüketilmesi durumunda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen glüten, alerjik kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilir. Bu tarz hassasiyetler yaşayanlar için özel olarak üretilen glütensiz unlar ve glütensiz unlardan hazırlanan atıştırmalıklar, dilediğiniz lezzeti herhangi bir kısıtlama olmaksızın güvenle tüketebilmenize yardımcı olur.
Glüten intoleransı ve çölyak hastalığı, buğday ununda yer alan glüten proteinine karşı alerjisi bulunan kişilerde görülür. Glüten proteni, hamura kıvamını kazandıran ve lezzet veren bir bileşendir ancak sindirim açısından çeşitli sorunlara yol açabilir. Çölyak hastalığı bulunmayan kişilerce dahi güçlükle sindirilebilen glüten proteini, intolerans yaşayanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Glüten intoleransına sahip olanlarda sindirim bozukluğu, ishal, gaz sancısı, şiddetli karın ağrısı gibi etkilere yol açan glüten, çölyak hastalarında ise kısırlık ve kemik erimesi gibi ciddi rahatsızlıkları tetikleyebilir.
Glütensiz unlardan yapılan ürünler, son derece kolay bir şekilde sindirilir ve kilo vermeye yardımcı olur. Son dönemlerde yapılan araştırmalar, glütensiz ürünler tüketenlerin kendilerini daha enerjik ve sağlıklı hissettiklerini ortaya koyar. Glüten intoleransı ya da çölyak rahatsızlığı bulunmayan kişilerin de glütensiz unlarla yapılmış yiyecekleri tüketmesi, kimi uzmanlar tarafından sağlık açısından faydalı bulunur. Glütensiz unlar, klasik un çeşitlerinden glüten proteinleri çıkarılarak elde edilir ve diğer tüm besin değerleri korunur. Bu sayede sağlığınızı kolayca korumanızı ve unlu ürünlerden istediğiniz tüm besin bileşenlerini kolayca alabilmenizi sağlar.
Eğer siz de birbirinden lezzetli glütensiz atıştırmalıklar keşfetmek istiyorsanız ta!da! Glutensiz’in size özel olarak ürettiği nefis seçeneklere göz atabilirsiniz:
· Biscotti
· Hindistan Cevizli Kurabiye
· Karabuğdaylı Grissini
· Ispanaklı İnce Gevrek
· Peynirli Dereotlu Mini Kraker
· Zerdeçallı İnce Gevrek
· Pizza Aromalı İnce Gevrek
ta!da! glütensiz ürünlerini Migros'larda yada store.tada.com.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Siz de ta!da! imzalı glütensiz atıştırmalıkları deneyin, sağlığınızı korurken eşsiz lezzetler keşfetme fırsatını yakalayın!
Kaynak: https://www.medicalpark.com.tr/gluten/hg-2278
Soğuk havalarda hastalıklara yakalanmamak ve mikroplara karşı dirençli olabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek büyük önem taşır. Beslenmenin yanında gıda takviyesi gibi düşünebileceğiniz kış çayları bu konuda sizleri mükemmel bir şekilde destekler. Zengin antioksidan ve uçucu yağlar içeren bitkilerle hazırlanan bağışıklık güçlendirici kış çayları için neredeyse her derde deva denilebilir.
Adaçayı ve ekinezya kullanılarak hazırlanan çayların boğaz ağrısı şikayetlerini geçirdiğini gösteren çalışmalar mevcut. Hatta bu bitkilerin lokal antiseptik ilaçlardan bile daha etkili olduğu söylenebilir. Yine iltihap önleyici özelliği ile bilinen naneyle de hazırlayabileceğiniz nane çayı boğaz şişliğini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Papatya da çay olarak tüketildiğinde hem boğaz ağrısı şikayetlerini giderir hem de sakinleştirici etkisiyle stres yönetiminde size yardımcı olur.
Kış aylarında sıklıkla görülen soğuk algınlığı şikayetleri için değerli içeriklere sahip bitkilerle hazırlayabileceğiniz çaylar vücudun savunma mekanizmasını destekler. Hastalık ajanlarına karşı bağışıklığınızı kuvvetlendirip sizi enfeksiyona karşı korur. Bunun için manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini ve demir açısından zengin zencefilin içerisinde bulunduğu bir kış çayı tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Ihlamur da yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık dostudur. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklarda tercih edilir. Semptomlar görülmeye başladığında tüketmeniz çok daha etkili olmasını sağlayabilir. Limon ile birlikte tüketildiğinde bağışıklığı destekleyici etkisi daha da artar. Bal ile birlikte tüketildiğinde ise boğaz bölgesindeki problemlerin yatıştırılmasını kolaylaştırır.
Birçok yararı olan bitki çaylarının fazla tüketildiğinde zararlarının da olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle bitkisel çayların günde iki fincandan fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Ayrıca rutin ilaç kullanımı mevcut ise bir hekime danışmadan tüketmemeniz önerilir.
Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/grip-ve-nezle-icin-5-faydali-cay-41390843
https://www.cnnturk.com/saglik/kis-caylari-dogru-tuketilmeli?page=5
https://www.medicalpark.com.tr/ihlamurun-faydalari/hg-2470#2
Pandemi dönemiyle birlikte başlayan karantina sürecinde doğayla iç içe olabileceğiniz mekanlara daha çok ihtiyaç duyabilirsiniz. Pandemi koşullarında gerekli hijyen ve sosyal mesafe kurallarını sağlayan kamp mekanlarında vakit geçirmeniz yasak değildir. Kalabalıklardan uzak bir şekilde yapılabilecek birkaç günlük kamp etkinlikleri deşarj olmanızı sağlayarak sürecin olumsuzluklarından daha az etkilenmenize yardımcı olabilir. Ankara’daki Aluç dağı Tabiat Parkı, Düzce’deki Güzeldere Şelalesi, Bolu’daki Abant Gölü Milli Parkı ve Yedigöller gibi doğal güzelliklere sahip mekanlarda kamp keyfi yaşayabilirsiniz.
Pandemi sürecinde kamp yaparken aynı aileden bile olsanız tek bölmeli çadırlarda en fazla 2-3 kişi bulunmaya dikkat etmelisiniz. Günlük rutin temizlik sırasında çadır kapılarını açık bırakarak içeri temiz hava dolmasını sağlayabilirsiniz. Günlük olarak en az 1 saat havalandırılan çadırlar, daha sağlıklı bir kamp alanı oluşturmanıza yardımcı olur. Deterjanlı nemli bez ve sprey temizleyicilerden yararlanarak çadır ve kamp alanında hijyen sağlayabilirsiniz. Kamp düzeni oluştururken diğer kampçıların kamp alanından en az 6 metre uzakta bulunmalısınız. Doğa yürüyüşlerinde diğer kişiler ile aranıza en az 3 metre koymalısınız. Başkalarıyla fiziksel mesafeyi korumaya mutlaka özen göstermelisiniz.
Kamp faaliyetlerinizi sürdürürken maske takmanız sağlığınız açısından önem taşır. Dezenfektan ve kolonya gibi hijyen ürünlerini kullanmaya devam etmeniz gerekir. Ellerinizi sık sık yıkayarak viral etkilere karşı korumanızı artırabilirsiniz. Kamp alanındaki ortak tuvalet ve lavabo gibi alanlarda hijyen kurallarına maksimum düzeyde uymalısınız. Kamp yapacağınız yerlerin pandemi kurallarına göre düzenlenmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Pandemi nedeniyle gerekli önlemlerin alınmadığı mekanları kamp alanı olarak tercih etmemeniz gerekir.
Pandemi döneminde kamp yaparken kamp ortamında yiyecek ve içecek hazırlamak besinlerin kontamine olma riskini artırır. Bu nedenle paketli yiyecek ve içecekleri tercih etmeniz oldukça önemlidir. Konserve gıdalarda damak tadınıza hitap eden lezzetli seçeneklere ulaşabilirsiniz. ta!da! outdoor ile kamp aktivitelerinize keyif kazandıracak outdoor rasyon ve konserve gıdalarla buluşabilirsiniz. Tekli yemek paketleri tercih edilebileceği gibi tüm gün boyunca yemek ihtiyacını karşılayabilecek paketler de satın alınabilir. 8saatlik yiyecek ihtiyacınızı karşılayan hazır menüler ile kamp sürenize uygun besin depoları hazırlanabilir. Pandemi döneminde kamp keyfi yaşarken vücudunuza dost hijyenik yiyecekler için ta!da! Outdoor kamp yemeklerini buradan satın alabilirsiniz.
Yılın son günleri geldiğinde herkes yeni bir yılın başlangıcı için heyecanlanmaya ve hayaller kurmaya başlar. Yeni yıl için yeni kararlar alınır, yeni hedefler belirlenir. Peki bu hedefler yeterince gerçekçi mi ve yeni yılda sizi mutluluğa ulaştırabilecek mi?
Yeni yıl için planlar yaparken kendinize ne kadar objektif bakabildiğiniz önemli. Arzu ettiğiniz şey için sadece hayal kurmak sizi bir yere ulaştırmaz. Hedeflediğiniz şey için maddi ya da manevi olarak yeterli birikime sahip olup olmadığınızı gözden geçirmek ilk işiniz olmalı. Hayal kırıklığı yaşamak istemiyorsanız kritik önem taşıyan bu aşamayı dikkate almanız son derece önemli. Planlama yaparken yalnızca hayal gücünüzü yüksek tutmak sizi istediğiniz noktaya ulaştırmayabilir.
Hayal ettiğiniz şey için yeterli kaynağa sahip olmadığınızı fark ederseniz hedefinize giden yolu parçalara bölebilirsiniz. Bu sayede küçük küçük de olsa aştığınız her yol sizi hedefinize daha da yakınlaştıracak ve bu yoldaki motivasyonunuzu yükseltecektir. Aksi halde hızla giriş yapılan plansız yollar sizi hüsrana uğratabilir. Bu şekilde yapılan başlangıçlar hedefinizden tamamen vazgeçmenize neden olabilir. O halde hem motivasyonunuzu besleyecek hem de bir şeyleri başarma hazzını yaşamanıza izin verecek planlamalar yapmalısınız.
Yeni yıl için koyduğunuz hedeflere ulaşabilmek ve her geçen gün üzerine bir şeyler katarak ilerleyebilmek için motivasyonunuzu her zaman yüksek tutacak hedefler belirlemelisiniz. “Daha sonra yapılsa da olur.” şeklinde bir düşünceyi size aşılayacak hedefler koymanız bu yolda küçük de olsa çaba göstermenizin önüne geçebilir. Yaptığınız planlamalar erteleyebileceğiniz adımlardan oluşmamalı ve hedefe giden yolda sizi her daim aktif tutmalı.
Hedeflerinizi gerçekleştirebildiğiniz ve kendinizi aşabildiğiniz sağlıklı bir yıl olması dileğiyle,
Vücutta en yaygın protein çeşidi olan kolajen, tüm vücut proteinlerinin nerdeyse %65’ini oluşturur. Cilde yapı kazandırmaktan kanın pıhtılaşmasına kadar pek çok önemli fonksiyona sahip olan kolajen; kas, kemik, tendon, cilt ve eklemlerin yapısında bulunur. Aynı zamanda kan damarları, kornea ve dişler dâhil olmak üzere vücudun diğer birçok dokusuna yapı kazandırır.
Kolajen Tipleri Nelerdir?
Birbiri üzerine sarılmış 3 alfa amino asit zincirinden meydana gelen kolajen proteini, moleküler yapıdan kaynaklı 30 değişik tipe sahiptir. Dört ana tipi ise şöyle sıralanır:
· Tip 1: İnsan vücudunda yer alan kolajenin %90’danfazlasını oluşturur. Sık liflerden meydana gelir ve özellikle eklemler, dişler, tendon, kemik ve cilt dokusunun ana bileşenidir.
· Tip 2: Tip 1 kolajene göre daha gevşek bir şekilde paketlenen liflerden oluşur. Eklemlerinizi yastıklayan elastik kıkırdakta bulunur.
· Tip 3: Genellikle Tip 1 kolajenle birlikte çalışır .Arterlerin, organların ve kasların yapısını destekler.
· Tip 4: Cilt katmanlarında yer alır ve güneşin zararlı ışınlarından cildi korumaya yardımcı olur.
Yaş ile birlikte vücudun kolajen üretimi hem azalır hem de proteinin kalitesi düşer. Cildin kendine has sert yapısı yumuşamaya ve esnekliği artmaya başlar. Ciltteki kırışıklıklar artar ve aynı şekilde kıkırdak dokusunda da bozulmalar görülür. 30’lu yaşların başından itibaren ciltteki kolajen dokusunda azalmalar başladığı için bu yaştan itibarıyla kolajen takviyesi kullanılmasında fayda vardır.
Kolajenin Faydaları Nelerdir?
Kolajen takviyesi alarak vücuttaki kolajen miktarını artırabilirsiniz. Takviyelerde kullanılan kolajen, proteinin vücutta daha kolay emilebilmesini sağlayan peptit forma sahiptir. Düzenli olarak kullanılan kolajen takviyeleri aşağıdaki faydaları sağlayabilir:
· Özellikle kuvvet antrenmanı yapanların kas kütlesini ve gücünü artırabilir.
· Bir tür eklem rahatsızlığı olan artritin gelişimi ve ilerlemesini engelleyici rol oynayabilir. Aynı zamanda eklem ağrılarını azaltabilir ve kemiklerin aşınmasını önleyebilir.
· Cilt görünümü ve elastikiyetini iyileştirici etkileri olabilen kolajen aynı zamanda çizgi ve kırışıklıkları azaltabilir.
· Saç köklerini besleyen cilt dokusunu destekleyerek saçların güçsüzleşmesini ve dökülmesini engelleyebilir.
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?
Et, tavuk ve balık gibi besinler zengin birer kolajen kaynağıdır. Aynı zamanda tavuk ve diğer hayvanların kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilen kemik suyu da yüksek miktarda kolajen içerir. Vücut, glisin ve prolin olarak bilinen iki amino asidi birleştirerek kolajen üretir. Bu işlem sırasında C vitamini kullanır. Vücudunuzun kolajen üretimini desteklemek için aşağıdaki besinleri günlük beslenme programınıza dahil edebilirsiniz:
· Prolin açısından zengin olan mantar, lahana, kuşkonmaz, buğday tohumu ile yumurta beyazı ve süt ürünleri
· Glisin içeriği yüksek olan jelatin ile tavuk ve balığın derisi
· Yeşil ve kırmızı mercimek, kakao, susam, kaju ile sakatat gibi bakır içeren besinler
· Yüksek oranda protein içeren dana eti, tavuk, deniz ürünleri, kuru baklagiller ve tofu.
İçeriğindeki ilikli kemik suyu sayesinde kolajen açısından zengin bir kaynak olan ta!da! Düğün Çorbası’na Migros’tan ve ta!da! online satış sitesinden ulaşabilir, 4 al 3 öde kampanyası ile avantajlı alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.
1 Eylül – 30 Kasım tarihleri arasında MPİ’nin 13.08.2020 tarih ve 24951361-255.01.02-E.6226 sayılı izniyle düzenlenen ta!da! Kazandıran Lezzetler kampanyası sonuçlandı.
15.12.2020 tarihinde Halkalı Merkez Mahallesi Dereboyu Caddesi Çalışkan Sokak No: 4Küçükçekmece / İstanbul adresinde yapılan çekilişte katılım 173.178 olarak gerçekleşti.
21.12.2020 tarihinde Takvim gazetesinde ve tada.com.tr adresinde yayınlanan çekiliş sonuçlarına bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İkramiye kazanan asil talihlilerin ikramiyelerini almak için 05.01.2021 tarihine kadar; yedek talihlilerin 20.01.2021 tarihine kadar kimlikleri, ikramiye kazandıkları şifreli kartları ve iletişim bilgileri ile cekilis@unifo.com.tr mail adresine başvurmaları gerekmektedir. Bu tarihlere kadar başvurmayan ve kendisinden istenilen belgeleri eksiksiz teslim etmeyen talihliler ikramiyelerini alamazlar. İkramiye son teslim tarihi 31.01.2021’dir. Talihlilerin hepsine taahhütlü posta ile bildirim yapılacaktır. Postada meydana gelen gecikmelerden Unifo Gıda ve Savunma Sanayi Tic. A.Ş sorumlu değildir. Son itiraz tarihi15.02.2020’dir. ÖTV ve KDV hariç olmak üzere; Veraset ve İntikal Vergisi ile diğer vergi, yasal yükümlülük ve harcamalar ikramiye kazanan talihlilere aittir. Bu kampanyaya 18 yaşından küçükler katılamaz, katılmış ve kazanmış olsalar bile ikramiyeleri verilmez. Bilgi için 444 37 52 Tüketici hattından ulaşabilir veya cekilis@unifo.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
PİAGGİO VESPA PRİMAVERA 50 MOTOSİKLET ASİL TALİHLİSİ
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - T777RRE6 MUSTAFA YURT
PİAGGİO VESPA PRİMAVERA 50 MOTOSİKLET YEDEK TALİHLİSİ
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - CH84YRRH MEHMET KARACA
iPHONE 11 64 GB ASİL TALİHLİLERİ
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - 31FFNRVK ZEHRA YEĞİN
2 - ET935265 EMRE SAVAŞ
3 - FK7P4CYH EZGİ KILIÇ
4 - EK2JKT5T ŞEVVAL GÜNEYSU
5 - Y9NHNN3P SERKAN İHSAN EROL
6 - 7KAGM65T MUHAMMED BİLAL
7 - 55L6P7J2 ŞEFİKA AYTAÇ
8 - 1KGF9NTP MURAT TÜRK
9 - KCAN1T77 COŞKUN SEYHAN
10 - MY5RJLCK MERT AKALIN
iPHONE 11 64 GB YEDEK TALİHLİLERİ
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - 7VKHHHRV CEMİL SERKAN DOĞRU
2 - A29935VH DİLAN KILDAŞ
3 - E26MEA5V HÜSEYİN REMZİ ERİŞEN
4 - 2NPK9RAF NUR AYDIN
5 - 1K45KVRE FATMA İNCEDOĞAN
6 - ELM8K131 BAHADIR KAYA
7 - CJG3FRPJ HİLAL ÖZGENÇ
8 - 8JEVMLRL OĞUZ TEKİNDAŞ
9 - A58HFTAM ALEYNA TÜYSÜZ
10 - RHVPFT4M BORA DENİZ
XİAOMİ MİJİA M365 PRO ELEKTRİKLİ SCOOTER ASİL TALİHLİLERİ
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - ET6NTNJ7 MELİKE İZMİRLİ
2 - RF94H5TL FUNDA IŞIK
3 - RF5119Y5 AHMET ÖZDEMİR
4 - E3KFH1HF ERCÜMENT ARDA TURGUT
5 - GG9G1836 ŞENOL ÖZTÜRK
6 - 75J2RKEA SAMED ATEŞ
7 - P1GLAYFH AHMET HANEDAR
8 - GVE9N9Y4 ERİMCAN KARABACI
9 - MAMH431F SERKAN ÖZKAN
10 - HEAJ2F9Y SAMİ DÖNMEZ
XİAOMİ MİJİA M365 PRO ELEKTRİKLİ SCOOTER YEDEK TALİHLİLERİ
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - CM3L94R2 YILDIRAY KESGİN
2 - 6EFC8GY4 MUHARREM ŞİRİN
3 - 3T6H1N44 OĞUZHAN ALGAN
4 - HFGEK6HP İLHAN ÖZDEMİR
5 - 98NALRHG ALPEREN DEMİRDİŞ
6 - AKV36RM2 BERKAY HALVAŞİ
7 - 7EMRP7HP ALİBEKİR GÜLERYÜZ
8 - 424YV1HV SUDE ÖNCEL
9 - 62P4NC78 MURAT METE
10 - F1FEE2GL ABDÜLKADİR HİSAR
PLAY STATİON 4 500GB KONSOL EURASİA ASİL TALİHLİLERİ
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - CGV4PHGL RAMAZAN KARATAŞ
2 - AMLA6116 RABİA GÜMÜŞ
3 - JTELCPPH İSHAK BÜYÜK
4 - 21452FKH MURAD KARAMÜFTÜOĞLU
5 - Y2PLAM34 ABDULLAH MUHAMMED ALİ
6 - 9RF12LY8 GÜREL ÇALIŞKAN
7 - 262M68TA MERYEM TEKİN
8 - 9Y498N3H YUSUF UŞAKLI
9 - PA8A485N SERKAN KIZILBUĞA
10 - TNGA8VHP ARKIN ŞENOL
PLAY STATİON 4 500GB KONSOL EURASİA YEDEK TALİHLİLERİ
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - GNAE5FPR İLKNUR AYHAN
2 - TL3392R9 ATIL İLERİALKAN
3 - 3M5RY66N MEZİHA TAŞYÜREK
4 - EGL66YAP HALİL İBRAHİM KALKAN
5 - RKHGFRRG ERSİN ÇARKÇI
6 - 91TVCRPF ONUR BİLİRGİL
7 - E1J7VNFY MUAMMER KOZAN
8 - M9JVKVJV CENGİZ GÜRTEKİN
9 - 1PGP8PPP BURCAK KOZANOGLU
10 - HKPNVYK3 BİLGEHAN HANEDAR
UPPA KORUYUCU MASKE ASİL TALİHLİLERİ
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - 5EKLHANY BÜLENT ÖZTÜRK
2 - N5LGPGC9 KEREM SENYUZ
3 - 39L7Y4L1 GAMZE TEKİN
4 - 9T44FVKF HÜLYA ÇAKIR
5 - 22LH9RAP ENGİN ALEMDAR
6 - KCV9YMKL YUSUF ÇENİT
7 - 816PPE7G ELCİN BAYBURT
8 - FPAFJE8M HANDE CANLI
9 - P8MRAMY4 MEVLÜT SERTTAŞ
10 - 4TRFET22 ZEKİYE ŞAHİN
11 - FFMGETAT SELAHATTİN AVCI
12 - 4H8A82A8 ERTAN OKUMUŞ
13 - RFPCGGTA MEHMET ÖNDER
14 - YL29AYMR YUNUS EMİRMUSAOĞULLARI
15 - Y11H1P4H BÜŞRA KOYUNCU
16 - PMEECJ4A GÖKSEL DOĞAN
17 - 8YHEFAA5 NİYAZİ EMRE ÇAMGÖREN
18 - V9PHJ62M MAHİR KANSU
19 - RG5F9EEY ZEYNEP ATAŞ
20 - VP43YPJ8 YASİN SAHİN
21 - K5NVTN3T ÖZMEN KIRBAŞ
22 - FGE6VEP2 TAYYİP ÖZDEMİR
23 - 1Y96CHA6 AYŞENUR TOPÇUOĞLU
24 - CC633GMH EMRE DILBAZ
25 - ARGCJ1JK AYCAN K.MER
26 - JY6285KG ERSİN TOPÇU
27 - CLRV82FA MERVE ŞAHİN
28 - 6MTFELCC ALPER AGBULAK
29 - K93CGGRR SİNEM LAÇİNLER
30 - 48C8M3KN AYDIN CİHAN
31 - GT2G2MF8 ELİF KOÇAK
32 - A7LRLTYF PINAR ULUSOY
33 - 384JTK6V MUHAMMET SERT
34 - 539RNC5R NAFİZE KARAKAYA
35 - Y9N2FNEK ÖZGE YÜKSEL
36 - MNYH1R34 MEHMET ÇINAR
37 - 5TTEV3TN BUĞRA TEKİN
38 - T5T4NEY9 CEMAL KILIÇ
39 - 6L98N8E9 CİHAT ÖZTÜRK
40 - VAK1EHRC ERMAN TURKAN
41 - LF71JGAR GÖKHAN SAĞIR
42 - N54AH99P AYŞE BADILLIOĞLU
43 - CRRRY4M8 BEGÜM ÖZTÜRK
44 - T1KN4LYM GİRAY ULUSOY
45 - JY1P6RE9 İSMAİL EREN
46 - Y3AVNG2M MELİLKE ÇETİNBAŞ
47 - GR95NCRJ VELİ HİKMET GÜLTEKİN
48 - LP68AAN6 MİNE ÇELİK
49 - JCH446K3 SAVAŞ SİNAN YAZAN
50 - 4FCV198J ARZU KOÇAK
51 - T45M76AH MEHMET ÇIĞLA
52 - TV2GF5Y3 BAŞAK ARAL
53 - N3KGP8PG SAMET KURNALI
54 - R627FL67 SERPİL EREL
55 - AYLM4EL1 MEHMET TUFAN KAYSILI
56 - 56PT7YG4 AHMET ARDA YOLERİ
57 - AJ3G3R45 ARZU ÜZEN
58 - H4YNM4AN ENGİN BAYKAL
59 - NK7A5E93 BARAN KAYA
60 - 1JCTNL6P CİHAN KARASU
61 - 4JGEY1JM HÜSEYİN KARAKAYA
62 - KKMC8T64 BOLAT FURKAN KURNAZ
63 - JM1T77V4 HAKAN KÖSEN
64 - FHRYNRAC MEHMET FESIH BEDEVİOGLU
65 - 21G1TG4H SEVGİ ÖZDEMİR
66 - EENMM5MR KUBİLAY GÜNEY
67 - 87L1G5Y3 IRMAK REYHAN
68 - EA8MAL1N SAİD TOPTAŞ
69 - GL85FE7M SİNAN KAYA
70 - 525FLGLP ŞEVVAL ÜREL
71 - FEGN8EGP ERGİN DEMİR
72 - V3NRE9FF SELİM MAÇİNER
73 - 44F77KRM MEHMET BURAK GÜNER
74 - EJH4A42N BETUL DERE
75 - C5RV6KTJ ŞÜKRAN ÇİLOĞLU
76 - 4ERCP941 SERTAÇ ÜRKMEZ
77 - 1HHYKRP4 ENES KEKLİK
78 - 851F4164 OKTAY ÖZTÜRK
79 - AF6H6PYY BİLGESU ONUR SUCU
80 - 4FH74Y3J GÖKHAN AKCA
81 - ETME223F MEHMET ALİ TOPRAK
82 - HTAGNHEC ÖNDER SİVRİ
83 - 4YTT3E3A ADEM MUHAMMET ÇAKIR
84 - T15ALVGR CEM YILMAZ
85 - 136RH6P9 MUSTAFA AKTAŞ
86 - GGJ5LM2C VASIF GULIYEV
87 - NJ6E9GJF CENGİZ ARANEL
88 - 9H8V3AYV ERDAL VERGÜL
89 - 8TKLV157 BERKAN DİNÇ
90 - PHV6N7EP BARIŞ MARAŞLI
91 - 45YE6H65 YONCA TEMEL
92 - YMYLJHGR BÜŞRA YILDIZ
93 - GP4P8G1V ZEYNEP OKTEM
94 - R2R31RTP MUSTAFA ŞAHAN
95 - VK43777F MUHAMMET ARKAN
96 - J21FH8L4 ENİS KILIÇ
97 - 4CF27EVE İBRAHİM GÖRGÜLÜ
98 - C5RRL5AL SEREN ADALIOGLU
99 - L6M5J1JP MÜRSEL ALTAY
100 - EY4E935M ALİ COSKUN
101 - ACCYFAE1 SELİN TANDOĞAN
102 - 3M28TNPK ALPER ULUPINAR
103 - HPFGCE2E HAKAN YENİÇARE
104 - R7LYRN5P MUSAB YAZAR
105 - 3N3FPCRH GÜLÜSTAN ZORBA
106 - 8MJ5F1R9 REMZİYE ALTIN
107 - 47TEACYA BENGİ ÇETİN
108 - 74197LY1 MESUT KOŞAR
109 - TG52PGCR VOLKAN BEKİROĞLU
110 - EKRMKEAF AHMET ÖZKALKAN
111 - C4T97588 KEMAL SAYI
112 - RCEJMA5E EREN BİLİCİ
113 - EC999847 METİN CEYHAN
114 - H894CPTC İHSAN YILDIRIM
115 - 1CEL11H9 ÖZGE GÜRSOY
116 - T3LN3P2J HATİCE OKTAY
117 - 65R12N9R UĞUR AYNACIOĞLU
118 - 2YVY96PP MURAT FURKAN TOPAL
119 - T6RFK8JJ UMUT ZENGİN
120 - K29T4VJG GÜCEN DUYAR
121 - C5JF799N HÜSEYİN KURNAZ
122 - 2VEE1GT8 TAHSİN İLHAN GÜNEÇ
123 - LLC8GVM9 FUNDA GOKTURK
124 - AEREK63M HASİBE ERKUN
125 - NA5VFKMC SERKAN KAYA
126 - 4FTTRATL VOLKAN ŞAHİN
127 - RN6GT3EH CANSU YURDAKUL
128 - P5A5MLLK MEHMET AŞNI
129 - FTL9A239 GÖKTAN KARSU
130 - Y7C11K4K EMİNE AYLİN ÇITAK
131 - 12HK83YC BURAK ŞEN
132 - CAHHGCNA CENK DOĞU
133 - LHVJ2L21 FERYAL OFLAZ
134 - 8P9425N3 ELİF DAĞ
135 - 1R516C8V DENİZ KOZAN
136 - 9F5NJ4EG HÜSEYİN CİVELEK
137 - KV27JNPR SALİH BALIKCI
138 - RRH4V4YT ATA IŞIKARA
139 - APM7GTJR ENES TEMUR
140 - JJ4LM377 ABDURRAHİM ÇİL
141 - RJJ88P8A KADİR AKSOY
142 - 9GF24EV1 MELİS KARATEPE
143 - YVJG2ETY MEHTAP ALDEMİR
144 - YNG16CFK HAMDİ ÖZTÜRK
145 - 198J4A21 BEHİYE ZUHAL YENİ
146 - LM64FE27 EVRİM BAYBAŞ
147 - LLPEF59L ŞİNASİ DENİZ PORTAKALDALI
148 - 9M9K7H7F MERVE TAMA ÇAVDAR
149 - FEJEMCTH ZEYNEL ALPEREN AKPINAR
150 - HALMJGN2 ERSİN AKİZ
151 - LKR46K3F ONUR KART
152 - 4MPPNL8K ÖMER KAYA
153 - 2183E9ML ŞABAN DEMİR
154 - 1V6T94MT OĞULCAN KARAMANOĞLU
155 - R1314GCK ERKAN GÜLER
156 - TN8F4VVV ONUR BİNGÖL
157 - RYJMFK85 METİN ÖZMEN
158 - 12V74CAY OĞUZ SÖYLEMEZ
159 - 1MH59CHT FATİH ÇALIŞ
160 - 7V5CP24A ONUR FİKRİ
161 - MNFP9J6P TUFAN YİĞİT
162 - G9RJM5NT HAKAN TAPAN
163 - P2R122V7 ALİ TULU GÜZELÇİFTÇİ
164 - E9KNL4MC SANEM ALTINÇINAR
165 - VJENC48E ONUR TUNCEL
166 - 341KKNT3 ASLI YILMAZER
167 - FFN4EHTF ÖMER SERBEST
168 - PG6CE43F CEREN DALKIRAN
169 - 1C4F37TA MEHMET YİĞİTER
170 - PJY36R7R HATIRA KARİMOVA
171 - HT5N8HAR SEVİNÇ ÇELİK
172 - YNJEHJNK GÖKHAN ÜNAL
173 - L5P98HN9 MURAT YALÇIN
174 - A3JVG36L ( NURAY
175 - CJMYP8P5 AYCAN İLKEHAN
176 - K4YLTRPV ŞAKİR YİĞİTOKUR
177 - CTLPVP7N SENA KURAN
178 - A34HYTHC ABDULLAH ARJİN
179 - 88627K37 OSMAN BİLGİN
180 - 557FEY6G ARİF NESİL
181 - 788JJKNT TİMUR TORUN
182 - P2EA6PVH MEHMET BANGAL
183 - FJY99TNP MUSAB KARAKAYA
184 - 5KY3EN9T ERSEL PİR
185 - 6MH97NTA AHMET GÜRKAN AKIN
186 - N9EPVE4C ALPER TOKCAN
187 - VE5A3FKF BERSU CENGİZOĞLU
188 - 3331VMNJ MUSTAFA PINAR
189 - KMF52G43 HAYDAR ASLAN
190 - 4A83YHF7 GÖRKEM YİRMİLİ
191 - GMLH69L2 BARIŞ BUZLUK
192 - F89JF4GT ERŞAH KARAKULLUKÇU
193 - 596E1E2A ÖZGE KARADENİZ
194 - 5Y6Y72NN BATURAY BÜYÜKKARA
195 - PMCA3KFE MUHAMMED AMMAR SANCAR
196 - GKP5M3AR HALİS PALA
197 - 4YPYTF68 EMİR CEM SERTTAŞ
198 - NJT8N5YV GÜLŞEN BURCU GÖNCÜOĞLU GÖKNİL
199 - 3YRHNV96 ÖZGÜR KALKAN
200 - P11P1KR1 ÖZGÜR YÜKSEL
201 - P82EYPH5 MURAT AFŞİN
202 - TL2V3YPK GÖKHAN ÇİÇEK
203 - 5VK7NLRT CENGİZ DAĞISTAN
204 - GN5C53R4 RECEP KIVRAK
205 - 45GV8312 TUĞBA DAYANĞAÇ
206 - YRK25CEM AHMET EMİR
207 - GFELPGV7 FATİH OPOZTURK
208 - 2JVAGJLV ECE BENLI
209 - L8ARRPFC SİBEL SALIK
210 - RVPAJG5L FİLİZ TAŞ
211 - 3N28YNY2 EMRE ŞANLI
212 - 6AR4T7GL FAİK FURKAN
213 - LEANCLR1 TUNA EREN ESEN
214 - FC6PM4NR HATİCE ÖZDEMİR
215 - 1F2H5PH7 İBRAHİM HAKKI
216 - PRNMYEF2 DİLEK KENARLI
217 - V45Y21E3 OĞUZHAN ŞAHİN
218 - M9TPGKT2 BERK DURANLAR
219 - 2NERA1H4 SÜMEYRA YANTIR
220 - 4JK5YT2J MESUT ÜSTÜN
221 - 7JNNLJMP HALİDUN RENKMEN
222 - VL6Y4FFA MURAT KARADAĞ
223 - PLGF7AAE BEGÜM KASAPGİL
224 - LVKCPYGL MEHMET ALTANAY
225 - 15AA16GG HAKAN ÖZMEN
226 - AYCFMA1K UMUT GÖKCEN YILMAZ
227 - VFK513N8 İSMAİL KURTULMUŞ
228 - 69C9TV4T YAŞAR FATİH BARUTÇU
229 - LVPHC5A9 ÖMER ASAF DERVİŞOĞLU
230 - CF4P5TVN MUHAMMED RAŞİT NACAR
231 - F3J3JMLN CİHAN KARAGÖZ
232 - FCRAHC9R AYŞE ÖCAL
233 - 2JLH7R7M LATİF EVCİ
234 - 866KV73L SARO ATANASYAN
235 - L7M4571H CEREN ÖCAL
236 - RJP4815F OSMAN FATSA
237 - HP1Y9HNT YUNUS EMRE EVRAN
238 - CPRALMT2 KUTAY KAPCI
239 - JM21N519 MELİH VURAL
240 - HMVGGR73 YAŞAR BİLGİ
241 - MPCCF59Y BİLAL KAYA
242 - M1RJE271 ORHAN YELMEN
243 - VCVJM7Y6 EYŞAN MERT ERDOĞAN
244 - LGLA7L4J EMIR ÖZÇALIŞKAN
245 - YV46H2F8 AKIN SARI
246 - 21M5HJMT SÜLEYMAN LEVENT UZUN
247 - 8A8HNRFG TULAY ODEMİS
248 - JEFV66VA RASİM CAN YÜKSEL
249 - YCFFMVG6 LEVENT GEYİK
250 - AV47HEAN ALİ İNCE
UPPA KORUYUCU MASKE YEDEK TALİHLİLER
SIRA - ŞİFRE İSİM-SOYİSİM
1 - GRH4ERA3 UMUT DENİZCİOĞLU
2 - KNL2CG36 BERNA MUTLU
3 - N13R781P HÜLYA ALAKUŞ
4 - 5T8CLM6M OZGE OZCELİK YİLDİRİM
5 - RK7ARE2L NURİ ÜSTÜN
6 - 3V5LPRJP UMUT DAVULCU
7 - KV54A6EK ANIL EŞOL
8 - JG5LR44H YİĞİT ATALAY
9 - 77P1PY56 YUNUS ÇELİK
10 - GJVL2V63 BERKAY SUK.AR
11 - 6YF32RYN ZEYNEP SALCAN
12 - 8LY8J47L KARİN ULUK
13 - 2R554A6M SELDA GÜÇLÜ
14 - 31Y6LKKY RABİA GÜL
15 - 7V2NN3E9 ZİYATTİN GELER
16 - M647E72R REYHAN SALİHOĞLU
17 - 6T51J142 UMUT ERDAL
18 - G9LL3L8C SERKAN KORKMAZ
19 - 2NYGYFKC FATİH GÜN
20 - 6VPTHANA YASİN ERKAN
21 - 5537P7L1 CEVDET ÖZDEMİR
22 - V444LMFJ KAMRAN KAWİSH BİLAL
23 - 3HC8LJF8 ERDEM SEZER
24 - 7G96K3HR SETRAK TOK.
25 - 2A7KV9HY ZOZAN ASLAN
26 - NVMRN6EY ZEYNEP ECE OKUR
27 - 8GGCV9EF SİBEL AKMAZ
28 - 19APE7A9 BERAT DUYMAÇ
29 - E9HYKPF8 BERRİN ÇELİK ERİŞ
30 - EPHA7N9C BETÜL GÜRCAN
31 - N74K9AR3 İBRAHİM HALİL
32 - E91H36VH SERHAT AKYÜZ
33 - AK1R9RT3 MEHMET CİHAD YAVAŞ
34 - ET2AK115 BÜLENT YETKİN
35 - H76HMV3H AHMET TURUNG
36 - 7YG853KG MUSTAFA KARABULUT
37 - VFC7PGM4 MUHARREM KİRAZLI
38 - 4V151VHE NEZİHA AKÇAY
39 - 68HCFLY6 NİHAN ERGÜL
40 - M9V2932H EMİNE DİNLER
41 - 4TKHR58E FİLİZ AKKUŞ
42 - 3JR5J138 SEDAT ÖZTÜRK
43 - FG3YKEHR YUSUF DUYAR
44 - L5J59653 EREN ÇIBUK
45 - HHFGMM8N KERİM ÜNLÜ
46 - PK4H8K8C KÜBRA DÖNMEZ
47 - 2AYCVHR8 AYHAN ERDOĞAN
48 - HHPKR2PY ENGİN AKYOL
49 - KLY5CHNM HASAN HAMDO
50 - G4JAJR3V BARIŞCAN ÖLMEZ
51 - 8464T8TA CAHİT GÜNDÜZ
52 - T3A7KAPK ORHUN ATASEVER
53 - 8M58GFL5 BODNARESCU ÇOBANOĞLU MİHAELA
54 - LH4JEYJK SERCAN AVCI
55 - FLJK16GC ŞEYHMUS SEYDE
56 - K4Y7TVCF SELİM HIZLI
57 - YPVEVN26 ZEYNEP CANSU SENYELLİ
58 - MNM46PKE MEHMET ÖZTAŞ
59 - F7V63ECR RAHMİ GÖÇMEN
60 - T17TCLJJ ÇAĞATAY CİHAN
61 - NT2T25V6 ÇAĞRI ÇAYLAK
62 - 85MKGNJ3 BEDRETTİN ÇİFTÇİ
63 - VVH2PMGC AYŞE ÇELEBİ
64 - 2VM691RA HALİL TOPÖZLÜ
65 - 1LER7PFA MERT MAZALI
66 - KRA38MYH ZEYNEP KARA
67 - E1482R9V MERYEM GÜLDAL
68 - V5FR4GCF MUAMMER KARADEMİR
69 - JCMMRYRL İREM DİLAVER
70 - ACLNL913 CAN SİCİMLİ
71 - P7L34KYM UĞUR İŞCİ
72 - 638KMYLT SALİHA ATA
73 - RMEFNCE1 AYŞE KALBEN
74 - HL4C26N5 HAKAN KARAKUŞ
75 - P91CNGJJ DERYA DEMİRCAN
76 - LRC24J1K ERDOĞAN OBUZ
77 - GYLJ82V4 SERDAR ÇANKAYA
78 - NL31635Y CEMİL BOZAN
79 - RNJPTJ6J BERKAY AĞIRKOL
80 - HP38P57E CENGİZ ALİOĞLU
81 - 9V3HV436 DAMLA GÜLER
82 - GGCYT88M MUHAMMED ALİ ŞAHİN
83 - J6AKGMCT GÜLÇİN VARAL
84 - N4LMA4R4 RECEP DİKKAYA
85 - LR661VTP BURAK BİLGE
86 - T2LLVYR7 YASİN SAK
87 - JNKLV6RM HANDE YALÇIN
88 - M3RCRJ4P KAAN YİĞİT
89 - 8G7N5YJF GAMZE GÜL SÖNMEZ
90 - MFCVEHTP İSMAHAN TUĞÇE TEKİN İNTAŞ
91 - 22JG7N4J OSMAN PEKDEMİR
92 - CAEMLN12 KEMAL DEMİRKIRAN
93 - 8YLJF99C KARIM SALAVATIZADEH
94 - JMV54EGP MERVE TAŞKIN
95 - 4F5GN63C ALİ FIÇICI
96 - KKT6NHJH RESİT GORKEM
97 - LPP4EE5C KEMAL AYTAÇ AKSEL
98 - YA37G6V1 MUSTAFA KANAT
99 - 9YR5JH95 BİROL ÖZTÜRK
100 - A5RYPV4E AHMET OĞUZ CANATAN
101 - VJ989E12 İSMAİL KADANA
102 - GC5N31LH HASAN YILMAZ
103 - 28C6F2HL ENGİN GÜLERYÜZ
104 - 3R47T6JR TANSU AHLAT
105 - JMKV2CV3 PINAR GİZEM
106 - J61K59G9 UFKUCAN CANATAN
107 - JRCCNRRT DOĞANCAN AYDIN
108 - V44R9JTT ALİ MERAL
109 - F3CK5MA1 SAADET UZUNOĞLU
110 - 2JV1YLLV CANER KURT
111 - PN1YTJCP BAHATTİNKARBUZ GÖYNÜKLÜ
112 - LFNAFJ7H BURAK MUHAMMED HARMANCIK
113 - V9PVP44N SERPİL KUDU
114 - 75AP61VE İBRAHİM YENİKÖY
115 - 6455PEN8 BARIŞ GÜNEY
116 - H566R29V UĞURCAN VARLIK
117 - CHR82CFC EMRE YİLMAZ
118 - FG44NYA2 ANIL YAVUZ ÇİL
119 - CRGE17R5 ÖZLEM YEGİN
120 - 8TEC45P4 GÜLSEREN ATEŞ
121 - 6JRFL5P7 SERKAN ÇAY
122 - N6835J2L EKREM EMRE TİRALİ
123 - ALVCY61R SALİH OZAN ZORBA
124 - V9M48T4E GÖKTÜRK BALCI
125 - EFNRAK62 SEYHAN KAZAN
126 - 76EVL9PJ HAKKI KANDEMİR
127 - K6LKY1H8 KEMAL İNCE
128 - GKA2NEEA SERHAT BATDAL
129 - C46A58G3 MESUT DERDİYOK
130 - ETR5L8KR MURAT YAVUZ
131 - 5AJ11842 AHMET DİREK
132 - TPELNFA9 FATİH BİCER
133 - 7N7TPANK SEVDA ÇİMEN
134 - HYGVN93T DİLAN YALÇIN
135 - N51T5C61 SELVİ GÜZELSARI
136 - 6Y4HM8VT BERKANT KERMEN
137 - NJHANACT SİNAN BAYRAM
138 - FJKJM3T4 FIRAT ERGON
139 - YG9FM642 BANU BAĞCI
140 - EHR3M2GT MUHAMMED TEMEL
141 - 936LLN16 SERVET KANKAYA
142 - N9YVFPLY EMİN ŞANLI
143 - M9VJYJGJ MUAMMER YILDIRIM
144 - KPT18K52 HASAN CAN
145 - NTE84J8K MESUT YEDİBEN
146 - H93PFPP7 ALPER ÇAKIR
147 - 17K16K52 TAMER YAMAN
148 - 2H7P5858 OBEN SOLAKOĞLU
149 - FE69F13R GÖKTUĞ KARAOĞLAN
150 - 3C1VMGYA ŞENNUR DUYGU
151 - J49E7JK9 RIDVAN KAVRAK
152 - 7GYT3FKT NURHAK ÖZMENTEKİN
153 - 36GM1EFC KENAN ŞENLİK
154 - NN4VV5YK MERT ATEŞ
155 - PH9HMG9F ONURSAL ÜNAL
156 - 3E943GP8 CENGİZ AKKAYA
157 - 395RM7E5 ÖZKAN ÖZKÖK
158 - L756H4RA SAEED ZAKRYA
159 - 963PM8NK BURCU YILDIZ
160 - 3HCP6EE7 EDA YALKIN
161 - 16CL7L4K EMİN BURAK SARİKAVAK
162 - TM4GHJ24 SÜLEYMAN AYTAN
163 - 4332NE4K FEYZANUR KAPLAN
164 - 519CAV2J MAHMUT YILDIRIM TUNA
165 - 16M89LK9 MERVE SEZER
166 - 589JL2PY UBEYDULLAH ŞAHİN
167 - RRHRHAV4 EFE SEZER
168 - RC57N2G1 MURAT YÖRÜDÜ
169 - H8TL99NP ALİ KAHRAMAN
170 - 8M13EJVK EMRAH ŞENEL
171 - 14NHC5YN TANJU ATEŞ
172 - FA2VKFRV AHMET K.ILMIŞ
173 - 55AP9HM6 ELİF EZGİ
174 - PHGMGELA HAKAN KAYHAN
175 - 46C5GJTA ÜMİT KOÇHAN
176 - CF5Y1N5J BERKİN TAKALAY
177 - 725AH1L7 DENİZ KURTBAS
178 - H1H5GVYN ÇETİN AKSOY
179 - FVAGA61J MERVE MAVZER
180 - LRHNYAL9 BERKAY ESER
181 - 983CFKCA BAHAR DESTİCİ
182 - 8E4KF6YC AYŞEN MÜDERRİSOĞLU
183 - 8KC5P1NH OĞUZ GÜLCEMAL
184 - PMHE9PF9 GÜLŞAH CANBEK
185 - 67TEPA46 BURAK AKYEL
186 - 8CT5E1N3 HÜSEYİN CANDAR
187 - HVY82L2J MAHİR GÜMÜŞ
188 - EE2J65M7 SEVGİ YÖRÜK
189 - 47MTR1CH MUSTAFA ETİK
190 - 56G6TYPA ÇAĞLA AKTEPE
191 - E65TGY67 ÖZGE ÖZCAN
192 - KC699KLH ZEYNETTİN ERŞAH ERDOĞAN
193 - 5YNNY55J HURİ GÜLSEVER
194 - AMGC9FA8 ALAATTİN EMRE ÇALAPKULU
195 - FGKJMP6C MECİT KUĞUOĞLU
196 - MAK7HKHA ERDİ ÖZTÜRK
197 - 7LEGNV61 HAYRULLAH MURAT SOYTÜRK
198 - VK6YK9GY DİCLE ERİM
199 - 4VHG47MC AYTAC GÖKÇEEL
200 - 88PJ34P4 ŞÜKRÜ DEREMUMLU
201 - 96RJNNMC ALİ ŞENGEL
202 - 31NHGJH4 ÖNDER KUBİLAY
203 - A9C8PA7E REŞİT TİMUÇİN
204 - HL89ECPP AHMET ÇAVĞA
205 - C98M6E41 MUSTAFA UÇAR
206 - 473NFEE9 VİKTORİİA ZVYAGİNTSEVA
207 - MLGTEP7E ÖZGÜR CAN METİN
208 - VGNG3R82 GÖZDE ÇELENK
209 - 9H8VEJ6L BUĞRAHAN ÖZTÜMER
210 - T5YGEF5L FATİH POYRAZ
211 - VHM71LNT ARZU ATEŞOĞLU
212 - F3F3N83T GÖNÜL KAYRAN
213 - EPMYR577 OKAN OCAK
214 - 223FV3CJ HASAN ERDOĞAN
215 - NPV1THF8 EMRE ŞENER
216 - AG6NE94F ERGİN AYHAN
217 - 253VKK94 NAZLI GÜN
218 - 2T97C9VP SAMET CAN YILMAZ
219 - 64CV3M5K ALİ KEREM NARİNLİK
220 - AV1PA8GN ERDİNÇ ERASLAN
221 - YP8P48RJ SEFER TERZİ
222 - FHHMG385 BURAK SEZGİN
223 - YVR333A8 DOĞAN BÜLBÜL
224 - GPL6KRF7 BATURAY TUNÇAT
225 - GGA65TK4 BÜŞRA ZEYNEP AYAKSIZ
226 - YA58Y7R7 İNAN YILMAZKAYA
227 - VA5HNE93 CENGİZ TİRYAKİOĞLU
228 - R95924T3 ARKIN AYTAÇ
229 - K5TVHMHF İSMAİL ERDEM
230 - NR763PM3 ERDAL YILDIRIM
231 - KVMJ91LH BURAK ÇOLAKOĞLU
232 - 87AKFY2F BİLGİ CAN KÖKSAL
233 - 3RVF3TY8 TURGAY ÜNLÜSOY
234 - 65235RM4 AŞKIN KÖSE
235 - 8K3V527N KADİR BİLİCİ
236 - AKHNKNKR ENİS ERKUT
237 - YVNH3RAR ADNAN BABACAN
238 - KC5HCYK6 SERHAT YILMAZ
239 - H6PJFTJE İLKER ÜLKÜTAŞ
240 - FP2HG65F ERGUN DEMİR
241 - KEJ1VNJJ AŞKIN ŞİMŞEK
242 - V1G5GYPK BURÇİN YAVUZ
243 - YR112GV9 MEDİNE SOROKLU
244 - GY3KVCVJ KEMAL ÇATIR
245 - C4VJVKMG MUSTAFA EDİZ
246 - JTJHL3CV ECEM TOPALOĞLU
247 - H8PF3H67 YASİN FINDIK
248 - FRGR628V MURAT KOÇYİĞİT
249 - 2VHLYPL2 KEMAL YILDIRIM
250 - ETELM4GN ASLI ERYAŞAR
Pişirme yöntemi ve sunumu ile diğer kahve çeşitleri arasında özel bir yere sahip olan Türk kahvesinin ana vatanı Arap Yarımadası’dır. Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan Türk kahvesi, kendine özgü yumuşak ve yoğun aroması ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakır. Hazırlık aşamasında kullanılan geleneksel yöntemler ile farkını ortaya koyan Türk kahvesi, sunumu ile de göz alıcıdır. Cezvede hazırlanıp fincanlarda lokum, çikolata ya da akide şekeri ile servis edilen kahvenin köpüğü ve telvesi, diğer kahvelerle arasındaki en büyük farkıdır.
Kahve, Türk kültüründe sadece sıcak bir içecek değildir. Misafirperverlik ve dostluğun bir simgesi, sosyalleşme aracıdır. Yeni taşınan komşuya hoş geldin demektir, dostunun derdini ya da sevincini dinlemektir, samimi bir sohbet ya da günlük hayatı paylaşmaktır. Türk kültüründe kahvenin yeri o kadar derindir ki kahve ile ilgili Türk edebiyatında pek çok şiir yer alır. El sanatları ve resimlerde kahve sunumu ile ilgili birçok eser bulunur. Türk kahvesinin bir diğer özelliği da fal bakılan tek kahve çeşidi olmasıdır. Kahve misafire ikram edilir ve fincan tabağa ters çevrilir. Telvenin soğuduktan sonra fincanda meydana getirdiği şekiller falcı tarafından yorumlanır. Eğlenceli zaman geçirmenin en lezzetli yollarından biri olan Türk kahvesi kız isteme törenlerinde gelinin el lezzetini ölçmede kullanılır. Gelin, müstakbel damat ve yakınlarına Türk kahvesi hazırlar ve sınava tabi tutulur. Tüm dünyaya Osmanlı’dan yayılan Türk kahvesi yapımı, hazırlanması ve sunumu özen isteyen geleneksel bir lezzettir.
Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran en önemli özelliklerden biri kokusudur. Türk kahvesine kendine özgü kokuyu veren ise kahve çekirdekleri ve çekirdeklerin kavrulma derecesidir. %100 Arabica çekirdekler kullanılarak üretilen Sahure Hanım Türk Kahvesi, geleneksel kahve tadını korumak için kahve çekirdeklerini özenle kavurur. Kokusu ve kendine özgü aroması ile kahve tadını doyasıya hissettiren Sahure Hanım Türk Kahvesi, damaklarda bıraktığı kalıcı lezzeti ile vazgeçilmez bir keyif yaşatır.
Geleneksel Türk kahvesi tadını, yenilikçi üretim anlayışı ve ileri teknoloji ile birleştiren Sahure Hanım Türk Kahvesi ile kahve keyfini yeniden deneyimleyebilir, misafirlerinize ikram ederek keyifli anlar geçirebilirsiniz. Bu enfes yeni lezzete store.tada.com.tr üzerinden hemen ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı birbeslenme tarzı edinerek ve istediklerinizi yiyerek kilo verebileceğinizibiliyor musunuz? İçgüdüsel beslenme yöntemiyle bunu kolaylıkla başarabilirsiniz.
İçgüdüselbeslenme, yiyeceklerinizi kısıtlayarak tüketmenin ve bu şekilde kilo vermeyeçalışmanın sağlıksız bir yöntem olduğunu savunan bir yöntemdir. Bu yönteme göreşeker tüketmemek, hamur işi yiyeceklerden uzak durmak şeklindeki önerilergereksizdir. Bu yönüyle içgüdüsel beslenme yönteminin diyet kavramına karşıolduğu söylenebilir.
İçgüdüselbeslenmeye göre insan kendi vücudunun ihtiyaçlarına göre hareket etmelidir. Buyönteme göre vücudunuz ihtiyacı olan yiyecekleri ve bu yiyecekleri tüketeceğizamanı içgüdüsel olarak anlayabilir. Böylece fazla kilolarınızdan daha çabukkurtulabilirsiniz. Birtakım yiyecekleri kısıtlayarak beslenmeniz ve diyetyöntemleri uygulamanız ise yeme bozuklukları yaşamanıza yol açabilir.
İçgüdüselbeslenmenin bazı temel prensipleri vardır. İşte, bu sıra dışı prensipler:
İçgüdüselbeslenme yöntemine göre bütün diyetler sağlıksız. Ayrıca, hiçbir diyet kilovermenize gerçekten yardımcı olmaz.
İçgüdüselbeslenme yalnızca acıktığınızı hissettiğiniz zaman yemek yemeniz gerektiğinisavunur. Acıkmadan bir şeyler tüketmeniz, normalden daha fazla yemenize nedenolur.
Doyduğunuzuhissettiğinizde bir şeyler yemeyi bırakmalısınız. Fazla yemek vücudunuzun boşayorulmasına yol açar.
Yemekleridüşman değil, dost olarak görmelisiniz. Canınız ne istiyorsa onu yemelisiniz.Vücudunuz hangi yiyeceğe ihtiyacınız olduğunu hisseder.
Diyetlergenellikle tatsız, tuzsuz yiyeceklerle beslenmenizi tavsiye eder. Ancak,lezzetli yiyecekler tüketmeniz daha hızlı tokluk hissi yaşamanızı sağlar.
Duygusalsorunlarınızı yemek yiyerek çözmeye çalışmayın. Bunun yerine yürüyüş yapmayıveya hobilerinize daha fazla zaman ayırmayı deneyebilirsiniz.
Son olarak,içgüdüsel beslenme yöntemine göre vücudunuzu olduğu gibi sevmeniz, hoşlandığınızfiziksel aktivitelere zaman ayırmanız ve sağlığınızı asla geri plana atmamanızgerektiğini unutmamalısınız. İçgüdüsel beslenme ilkeleriyle daha mutlu vesağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz.
Son yıllarda sağlıklı yaşam trendlerinde oldukça popüler olan fonksiyonel gıdalar, besleyici özellikleri ile dikkat çekicidir. Bu gıdaların hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu, besin eksikliklerinin önüne geçtiği, ayrıca çocuklarda büyüme ve gelişmeyi desteklediği düşünülür.
Sağlık üzerine olumlu etkileri olan tüm besinler fonksiyonel gıda olarak tanımlanabilir. Fonksiyonel gıdalar geleneksel ve modifiye olmak üzere iki gruba ayrılır. Vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve kalp sağlığına faydalı yağlar içeren besinler; geleneksel fonksiyonel gıdalar grubundadır. Sebzeler, meyveler, tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, deniz ürünleri, baharatlar ve bitkisel ürünler ise geleneksel kategorisine örnek olabilir. Probiyotik, lif, omega 3, antosiyanin gibi pek çok takviye ile zenginleştirilen ekmek, kahvaltılık tahıllar, süt, yoğurt, meyve suyu çeşitleride modifiye fonksiyonel gıdalardır. Ülkemizde fonksiyonel gıda alanında farklı ürünlere imzasını atan Sankara firması, yüksek oranda antosiyanin içeren Mor Mix ile evde hazırladığınız unlu mamulleri daha sağlıklı hale getirmenize yardımcı olur.
Yaban mersini, ahududu, böğürtlen, nar, siyah havuç, vişne gibi; kırmızı, mor, mavi ve siyah bitkilere renk veren antosiyanin, suda çözünen bir pigment çeşididir. Antioksidan özellikleri ile ön plana çıkan antosiyanin, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlara karşı mücadelesine yardımcı olur. Karaciğer üzerinde detoks etkisi yaratan bileşen, pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltabilir. Antosiyanin içeriği ile fonksiyonel bir gıda olarak kabul edilen Mor Mix, toz formdadır. Mor renkli sebze ve meyvelerden elde edilen antosiyanin pigmenti sayesinde kendine özgü doğal bir renge sahip olan ürün herhangi bir katkı maddesi içermez. Eklendiği besinin tadı ya da kokusunu değiştirmeyen Mor Mix’i una ekleyip ekmek, kurabiye, poğaça, simit, çörek, börek, erişte gibi unlu mamuller hazırlayabilirsiniz. Ayrıca sütlü tatlılara, yoğurt, kefir ve peynire ekleyip besin içeriklerini zenginleştirebilirsiniz. Bunlara ek olarak sos, reçel, köfte, baklava ve daha pek çok farklı üründe Mor Mix’i deneyebilirsiniz.
Türkiye'nin ilk Mor Mix'li sandviçi ta!da! Mor Ekmekli 3 Peynirli Zeytin Ezmeli Sandviç ile ara öğünleri daha keyifli hale getirebilirsiniz. Türkiye genelinde birçok benzin istasyonu ve CarrefourSa marketlerde satışa sunulan sandviç ile artık öğünleriniz daha sağlıklı!
Günümüzde sağlıklı beslenmeye verilen önem gittikçe artıyor. Glütensiz ürünler, bağırsak sağlığına olan etkileri hakkında yapılan araştırmaların artmasıyla birlikte sağlıklı beslenmede önemli bir rol oynamaya başladı. Ancak bu ürünlere ulaşmak hâlâ çok kolay değil. Glütensiz ürünlerin kolay ulaşılabilir olması başta çölyak hastaları olmak üzere, glütenin toleransı olanlar ve çeşitli sebeplerden dolayı glüten diyeti yapanlar için oldukça önemli.
Glütensiz atıştırmalıklar glüten diyeti içinde önemli bir yere sahip. Son yıllarda bu diyeti uygulayanların sayısı giderek artıyor. Günümüzde her 10 kişiden 1’i glüten tüketmemeyi tercih ediyor. Oysa ülkemizde glütensiz ürünler çoğunlukla ithal ediliyor ve ithal ürünlerin yüksek fiyatlı olması bu ürünlere ulaşmayı zorlaştırıyor. Bunun yanı sıra glütensiz ürün çeşitliliğinin oldukça sınırlı olması ve çoğu markette satılmaması da glüten diyeti uygulayanları zor durumda bırakıyor. Yulaf gibi doğal yapısı gereği glüten içermeyen ürünlerin pek çoğu, buğday ürünleriyle aynı bantta üretiliyor. Aynı bantta yapılan üretim, bu ürünlerin düşük miktarda da olsa glüten içermesine sebep olabildiğinden, özellikle çölyak hastaları için büyük bir probleme sebep oluyor.
Sağlıklı ve yenilikçi tatlarıyla ta!da! glütensiz beslenenlere özel ürün çeşitliliği sunuyor. Peynir, ıspanak, zerdeçal gibi sağlıklı içeriklere sahip tuzlu ürünlerin yanı sıra tatlı ihtiyacını karşılayacak hindistan cevizli, fındıklı ve kuru üzümlü pek çok glütensiz atıştırmalık geliştiriyor.
ta!da! glütensiz atıştırmalıklar, çapraz bulaşma riskini engellemek için 2020 Ağustos ayından beri, glütensiz ürünlere özel olarak %100yerli sermayeyle kurulan bir fabrikada üretiliyor. Yerli sermayeyle Türkiye’de üretilmesi sayesinde ta!da! atıştırmalıklar, ithal ürünlerin aksine ulaşılabilir fiyatlarda sunuluyor.
Glütensiz ve uygun fiyatlı atıştırmalıklara herkesin kolayca ulaşabilmesi artık mümkün. Glütensiz ta!da! ürünlerini Aralık ayının sonundan itibaren Migros’lardan veya hemen şimdi store.tada.com.tr üzerinden satın alabilirsiniz.
Bu sene yeni yıla diğer yıllardan daha farklı giriyor olsak da tadını çıkarmak elinizde. Evde keyifli bir günün olmazsa olmazı ise şahane bi rsofra. Yılbaşı konseptli bir masada yenen lezzetli yemekler gibisi yok.
Yılbaşı sofralarınızı yeşil ve kırmızı tonları baz olarak hazırlayabilirsiniz. Masa örtüsü ve runner renklerinde bu tonları tercih etmeniz, masanızda bir yılbaşı havası oluşturmak için yeterli olur. Kışa dair notalar, masanızı zenginleştirmek için kullanılabilir. Kış motiflerini sofranıza taşımak için, kozalaklar doğal ve hesaplı bir seçenek olabilir. Minik kar küreleri ve mumlarda kış etkisini yansıtarak sofra dekorasyonunuzu zenginleştirir. Çam ağacı süslemelerini masa üzerinde kullanarak da bu havayı tamamlayabilirsiniz. Yılbaşı sofralarına gold tonları da çok yakışır. Bardak ve tabaklarda yaldızlı modellere yönelerek sofranıza ışıltı katabilirsiniz. Çatal bıçak tercihinizi de altın detaylı modellerden yana kullanarak bütünlük sağlayabilirsiniz.
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri hindi olsa da, bu süreçte kalabalık toplantılardan uzak durmamız nedeni ile bütün bir hindi, çekirdek aile için biraz fazla gelebilir. Bu yüzden bütün bir hindiden ziyade, parça hindi tercih edebilirsiniz. Bir başka lezzetli alternatif ise kestaneli iç pilavla servis edebileceğiniz bütün bir tavuk.
Yılbaşı sofralarınızı zenginleştirecek en önemli detaylar arasında zeytinyağlılar ve mezeler sayılabilir. Sofranızın iştah kabartan bir görünüme kavuşması için en az 4 çeşit soğuk başlangıç ya da meze bulundurabilirsiniz. Eğer meze ve zeytinyağlılar için yeterli vaktiniz yoksa, ta!da! konserve mezeler arasından istediklerinizi seçebilirsiniz. ta!da! yaprak sarma lezzetinden, köz patlıcana kadar uzanan, ev yapımı tadında, geniş ürün yelpazesinden sipariş verebilirsiniz. Ürünleri tek tek alabileceğiniz gibi, avantajlı paketleri de tercih ederek, yılbaşı sofranıza lezzet katabilirsiniz. Lezziz yılbaşı mezelerini buradan hemen inceleyerek sipariş verebilirsiniz.
Ülkemizde ve dünyada milyonlarca engelli insan var. Engelli bireyler, herkes gibi eşit şartlarda yaşamayı hak ediyor ama ne yazık ki çoğu bu haklarından mahrum bırakılabiliyor. Çoğu birey, hem aileleri hem de toplumun diğer kesimleri tarafından baskı altında tutulabiliyor. Aslında yapmamız gereken onlara elimizden geldiğince hem maddi hem de manevi anlamda deste olmak; onları bilmek, görmek ve anlamak. Tüm bunlar gerçekleştiğinde hayat daha yaşanılabilir bir yer olacak.
Dünya Engelliler Günü aslında yeni yeni duyulsa da tarihi 1992yılına dayanıyor. Birleşmiş Milletler, 1992 yılından beri 3 Aralık tarihini Dünya Engelliler Günü olarak kutluyor. Bir farkındalık günü olan ve uluslararası anlamda öneme sahip olan bugünde dünya çapında çok büyük organizasyonlar yapılıyor. Aynı zamanda her yıl, bu önemli ve değerli tarih için farklı temalarda belirleniyor.
Çoğu insan duyarlı olsa da ülkemizdeki engelli vatandaşlarımız günlük hayatlarında birçok sorunla, birçok zorlukla karşı karşıya bırakılıyor. Aslında hepimiz gibi eşit şartlarda yaşamaya hakkı olan engelli bireyler öncelikle aileleri tarafından sosyal yaşamdan uzak tutulabiliyor. Aile faktörünün yanı sıra engelli vatandaşlarımız çevrelerindeki diğer insanlar tarafından da sosyal yaşamdan uzaklaştırılabiliyor.
Engelli bireylere karşı çoğu zaman duyarsızlıklarla karşılaşsak da onları gören, onları bilen ve tanıyan birçok insan, birçok kurum ve kuruluş bulunuyor. Bunlardan biri de TESYEV. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı, 1999 yılında kuruldu. Engelli bireylerin sorunlarını yakından takip eden vakıf, onların seslerini duyurmak için de büyük çabalar gösteriyor.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında ta!da! ve Sahure Hanım olarak TESYEV aracılığıyla iki engelli öğrencimizin 2020-2021 eğitim-öğretim yılında eğitim masraflarını karşılıyoruz.
İyilik bulaşıcıdır diyor; tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Onları görelim, herkes gibi olduklarını ve eşit haklara sahip olmaları gerektiğini bilelim. Dünyayı, onlar için yaşanır bir yer hâline hep beraber getirebiliriz. Gelin, engelleri birlikte aşalım!
Hangi yaşta olursanız olun, sağlık için en önemli faktör doğru beslenme. Doğru beslenme ise temel olarak vücudunuzun gereksinim duyduğu vitamin, protein, karbonhidrat, yağ ve minerallerin besinler yoluyla alınmasını ifade diyor. Peki, günlük alınması gereken C vitamini oranı nedir? Fazlası vücutta depolanır mı, hangi besinler C vitamini bakımından zengindir? Gelin, bu soruların yanıtlarına beraber bakalım.
Günlük C Vitamini Gereksinimi
Askorbik asit olarak bilinen ve antioksidan vitaminlerden biri olan C vitamininin birçok görevi bulunuyor. Enfeksiyon hastalıklarına ve kansere karşı direnci artıran C vitaminin en önemli işlevlerinden birisi bağışıklık sisteminizi güçlendirmek. C vitamini insan vücudu tarafından üretilmediğinden besinler yoluyla alınması gerekiyor. Günlük alınması gereken C vitamini miktarı ise genel olarak kadınlar için 75 mg, erkekler için 90 mg olarak kabul ediliyor. Bu miktarlar hamile kadınlar için 85 mg, emziren kadınlarda ise 120 mg olarak belirtiliyor.
C vitamininin özelliklerinden biri, vücudun gereksiniminden fazla alındığında vücutta depolanmaması. Fazla olan kısım ter ya da idrar ile birlikte vücuttan dışarı atılıyor. Bu nedenle C vitaminini günlük olarak gerektiği kadar almaya özen göstermelisiniz. Gereken miktar alınmazsa ortaya çıkan C vitamini eksikliği ise kansızlık, sık sık hastalanma, yaraların geç iyileşmesi, diş eti iltihabı, ciltte leke oluşumu gibi birçok rahatsızlığa neden olabiliyor.
C Vitamini Bakımından Zengin Besinler
Meyveler ve taze sebzeler C vitamini deposu olarak biliniyor. Meyvelerdeki C vitamininden en iyi şekilde yararlanmak için meyvelerin kabukları ile tüketilmesi, meyveleri keserken metal bıçak kullanılmaması ve kesilmiş meyvelerin bekletilmemesi gerekiyor. Kış aylarında bol bol tüketebileceğiniz portakal, mandalina, greyfurt gibi birçok meyve C vitamini açısından oldukça zengin bir içerik sunuyor. Kivi, çilek, ananas da C vitamini gereksinimini karşılamanıza destek oluyor.
Yaz mevsiminde bollaşan kırmızı ve yeşil biber, domates, roka, maydanoz gibi sebzeler, yılın her dönemi salatalara ve yemeklere lezzet katan limon ve yine salata denildiğinde ilk akla gelen marul; C vitamininin önemli kaynakları arasında bulunuyor. Brokoli, ıspanak, lahana gibi birçok sebze de C vitamini deposu olarak kabul ediliyor.
Yemek, hayatımızın en keyifli aktiviteleri arasında yer alıyor. Birçok kişi yaşamak için yeme yerine yemek için yaşama düzeninin içinde sürükleniyor. Hızlı atıştırma, fazla yeme, bir şeyler izlerken öğün geçirme gibi alışkanlıklar yemenin aslında bir ritüel olduğunu unutturuyor. Bilinçli yemek yeme, bu alışkanlığın kırılması ve yemekle farkındalık üzerinden yeni bir bağ kurulması anlamına geliyor.
Mindful eating adıyla anılan bilinçli farkındalıkla beslenme, temelde yemeğe odaklanmaya dayanıyor. "Hızlı kilo verme, sağlıklı yaşam, şok diyet" gibi bir etki vadetmiyor. Mindful beslenmenin sonucunda kilo kaybı, sağlıklı seçimler yapma gibi sonuçlar görülebilse de, bunlar mindful beslenmenin direkt etkileri arasında yer almıyor. Mindfulness, ana deneyime odaklanmayı içeriyor. O deneyimin getirdiklerini yargısızca ve nezaketle kabul etmeyi ifade ediyor. Ayrıca, önünüze gelen yemeğin, o duruma gelene dek geçtiği süreçlerin farkına varmak da bilinçli farkındalığın bir parçası olarak görülüyor. Mindfulness ve beslenme ilişkisini anlamak için "odaklanma" gereğini aklınızın bir köşesinde tutmak yeterli. Mindful beslenme söz konusu olduğunda sadece yemeğe odaklanmalısınız. Mindfulness ekolünün geliştirilmesine büyük katkı sunan Thich Nhat Hanh'ın dediği gibi, o an dünyanın en önemli işini yapıyor gibi davranmalısınız. Yemek yerken bir şeyler izlememeli, yemeğe vakit ayırmalı, özen göstermeli ve yemeyi önemsemelisiniz.
Bir şeyler izlerken, okurken veya birileriyle sohbet ederken yemek yemeyin. Yemek için özel vakit ayırın. Her öğünde bunu yapmak imkansız görünüyorsa günün ilk öğününü mindful bir şekilde yemeyi veya ilk kahveyi bilinçli farkındalıkla içmeyi deneyebilirsiniz.
Yavaşlamaktan korkmayın. Yemeğin kokusunu, görünümünü, dokusunu, tadını, sizde yarattığı hissi fark etmek için zaman ayırın.
Mindfulness, farkındalıkla hareket etmeyi beraberinde getiriyor. Yemek yerken lokmayı çiğnediğiniz, yuttuğunuz anları, damağınızda kalan tadı hissedin. Doyma hissini fark edin. Beden, doyduğunda size "dur" diyor. Farkındalıkla yemek yiyen kişiler, yemeği bitirme zorunluluğu olmadığı, durabilme seçeneğinin varlığını görebiliyor.
Mindfulness'ı geliştiren Jon Kabatt Zinn, başlangıç ruhunun mindfulness'ın temeli olduğunu vurguluyor. Her yemeği bir doyma süreci olarak değil, ilk defa içinde bulunduğunuz ve merakla incelenecek bir deneyim olarak görebilirsiniz.
Yediğiniz bir kaşık çorbada, tarlada aylarca olgunlaşan domatesin, biberin olduğunu, verilen emeğin, toprağın, yağmurun değerini görebilirsiniz.
Bilinçli farkında yeme, dolaylı olarak sağlıklı seçimleri de beraberinde getiriyor. Deneyim, kendiniz için iyi olanı seçme farkındalığını geliştiriyor. Bedeninize kulak verdiğinizde, yediğinizde size rahatsızlık veren yiyeceklerden uzak durabilir, daha sağlıklı seçimler yapmayı tercih edebilirsiniz. Bu süreçte yemeğin beden için ne kadar fonksiyonel olduğunu anlamanız muhtemel. Bu nedenle farkındalıkla yemek yiyen birçok kişi, yiyeceklerin etiketini okumayı da alışkanlık haline getiriyor. Direkt değil, ancak dolaylı olarak bilinçli beslenme için sağlıklı seçimler yapmaya başlayabilirsiniz.
Farkındalıkla yemek yerken gelen hissin olumlu olması gerekmiyor. Örneğin, mindful yeme sırasında yediğiniz yiyeceğin tadını beğenmeyebilirsiniz, sizde şişkinlik yaptığını hissedebilir veya midenizi yaktığını fark edebilirsiniz. Mindfulness, olumlu bir sonuç hedeflemiyor. Gelen deneyim, duyum, his her neyse onu fark ederek kabul etmeyi içeriyor. Böyle bir durumda nefesinize odaklanabilir, nefes alışverişinizi hissederek fark ettiğiniz duyumun geçip gitmesine izin verebilirsiniz. Eğer rahatsızlık devam ediyorsa onun varlığının getirdiği olumsuz deneyimi de merakla inceleyebilir ve geçeceğini hatırlayarak onu kabul edebilirsiniz.
Kaynaklar:
https://www.mindfulnessnedir.com/mindful-beslenme-mindful-eating-hakkinda-temel-bilgiler/ https://mindfulnessinstitute.com.tr/bilincli-farkindalikla-beslenme-mindful-beslenme/
Aranızda makarna sevmeyen var mı? Yapımı oldukça basit olmasına karşın makarna, dünyanın birçok bölgesinde insanlar tarafından sevilerek ve yaygın şekilde tüketilen bir besindir. İtalyan mutfağının temel ögelerinden olan, durum buğdayı ve irmikten üretilen bu ürün tek başına olduğu gibi, birçok ana yemeğin yanında karbonhidrat olarak da tüketilebilir. Tam buğdaylı, yumurtalı, sebzeli gibi farklı çeşitlerde üretilen makarna, genel olarak şekillerine göre çok sayıda alt türe ayrılır. Sunum şekli, pişme süresi ve makarnanın yanında tercih edilebilecek soslar bu şekillere göre değişkenlik gösterir. İşte, en çok sevilen makarna türleri ve yanında en iyi gidecek olan sos alternatifleri...
Birçok kişinin favori makarna türü olan spagetti, aynı zamanda en yaygın olarak tüketilen makarna çeşidi olarak da değerlendirilebilir. Genellikle salçalı veya domatesli soslarla birlikte tüketimi tercih edilen spagetti; domates, soğan, sarımsak ve kıymanın birleşimiyle oluşan bolonez sos ile veya kıyma yerine fesleğen eklenerek hazırlanan napoliten sos ile mükemmel bir uyum yakalar.
Ülkemiz sofralarında sıklıkla rastlanan bir diğer makarna türü olan fiyonk makarna, hem tek başına hem de birçok yemeğin yanında tüketilebilir. Yemeklerin yanında sossuz bir şekilde, sade haliyle gayet güzel gidecek olan fiyonk makarnayı beraberinde bir sos ile tek başına da keyifle deneyebilirsiniz. Yoğurt, domates, kıyma ve krema içeren soslar, fiyonk makarna ile güzel bir uyum yakalayan farklı sos alternatifleri arasında sayılabilir.
Birkaç çeşit makarna satın alırken içlerinde burgu makarnaya mutlaka yer veren bir ülke olarak, bu makarnayı aslında çok sık tüketiriz. Özel şekli sayesinde burgu makarna soslarla çok iyi bir şekilde bütünleşir ve birçok sos ile uyum sağlayabilir. Haşlanmış veya buharda pişirilmiş sebzeler, kremalı veya domatesli soslar, mantar, tavuk ve kıyma; burgu makarna ile kombinleyerek ve severek tüketebileceğiniz alternatifler arasında.
Boru makarnadan farklı olarak her iki ucu kalem gibi verev şekilde kesilmiş olan penne makarna, iri bir makarna türüdür. Boyutu ve yapısı nedeniyle pişme süresi, daha küçük ve ince yapılı makarnalara oranla biraz daha uzundur. Hem ülkemizde hem de İtalyan mutfağında özellikle de restoran kültüründe sıklıkla tercih edilen penne makarna, peynir ve mevsim yeşilliklerinden oluşan sos, domates sos, kremanın yanında tavuk ve mantar içeren soslar ile çok iyi bir uyum yakalar.
Diğer makarnalara göre daha küçük olan yapısı, aynı zamanda boru şeklinde ve de kıvrımlı olması ile dirsek makarna, özellikle bol soslu makarna tarifleri için oldukça uygundur. Özel yapısıyla içine sosu hapsedebilen bu makarna ile çok farklı ve yaratıcı tabaklar hazırlayabilirsiniz. Özellikle küçük taneler halindeki sebzeler ve krema içeren soslar ile rengarenk bir tabak oluşturabilir, ayrıca domates ve sarımsak içeren bol soslu bir makarna elde edebilirsiniz.
Yukarıda belirtilen sos ve makarna türü eşleştirmelerinin yanı sıra tüm makarna çeşitleri ile birleştirebileceğiniz bir alternatiften daha söz edeceğiz. ta!da! Hazır Tavuk, makarna gibi besin alternatiflerin yanında hazır bir protein kaynağı olarak hem besleyici hem de lezzetli bir öğünü kolayca hazırlayabilmeniz için üretilen bir konserve ürün. Tüm makarna çeşitlerine yakışacak farklı bir dokunuş olarak ta!da! Hazır Tavuk konservesini tercih edebilir; tek başına, farklı soslarla ya da sebzelerle birlikte makarnanızla bir araya getirebilirsiniz. ta!da! Hazır Tavuk konservesi ile yapabileceğiniz bir örnek tarif için bu videoyu da incelemenizi öneriyoruz. Afiyet olsun!
Günümüzde glütensiz yaşama ilgi giderek artıyor. Artık bireyler glütensiz beslenmeyi yalnızca çeşitli metabolik hastalıklar nedeniyle uygulanan tıbbi beslenme tedavisi olarak değil, kişisel tercih olarak da görüyor. Bu durumun sonucunda birbirinden çeşitli glütensiz tarifler geliştirilirken günü yoğun geçenlerin rahatlıkla tercih edebileceği hazır ürünler de üretiliyor. Sizinle, yaparken zevk alacağınız birkaç glütensiz cips ve tatlı tarifi paylaştık. Şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler:
· 1 adet büyük boy patates
· 1 adet ince uzun patlıcan
· 1 adet kereviz
· 2 adet havuç
· 3 veya 4 çorba kaşığı mısır unu
· 1 çay bardağı zeytinyağı
· Tuz
· İstediğiniz baharatlar
Hazırlanışı:
Patatesi, patlıcanı ve havuçları yıkayıp soyun. Her birini bir bıçak veya doğrayıcı yardımı ile ince ince doğrayın. Derin bir kaba limonlusu hazırlayın ve doğradığınız malzemeleri kaba alın. Doğranan sebzeler limonlu suda beklerken bir doğrama tahtası üzerinde kerevizin dış kısmını kalın bir şekilde soyun. Daha sonra, kerevizi istediğiniz büyüklükte ince ince parçalara ayırın. Limonlu suda bekleyen sebzeleri temiz bir havlu ile veya havlu peçete ile kurulayın. Sonra, doğradığınız tüm malzemeleri geniş bir kaba alın ve zeytinyağını üzerine ilave edin. Malzemelere zerdeçal, pul biber ve karabiber gibi baharatlar ve tuz ekleyin. Mısır ununu da ekledikten sonra sebzeleri iyice karıştırın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 180 derecelik fırında, ara ara karıştırarak ortalama 30 dakika pişirin. Glütensiz cipsiniz hazır!
Malzemeler:
· 1 yumurta
· 5 su bardağı süt
· 2 yemek kaşığı kakao
· 2 yemek kaşığı şeker
· 1 paket vanilya
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 4 yemek kaşığı glütensiz un
Hazırlanışı:
Yumurta, süt, kakao, şeker ve unu derin bir kapta karıştırın. Sonra bir tencereye alın ve kısık ateşte kıvam alana kadar karıştırın. Kaynamadan hemen önce tencereye tereyağını ekleyin. Tereyağı iyice eriyene kadar karıştırın. Sonra ocağı kapatın. Pudingi kaselere aldıktan sonra soğumasını bekleyin. Üzerini istediğiniz meyve ile süsleyebilirsiniz. Glütensiz pudinginiz hazır! Afiyet olsun.
Not: Eğer çölyak hastasıysanız, pirinç unu, kabartma tozu, vanilya, mısır nişastası, mısır unu, maya, krema gibi glütensiz ürünler fabrikada üretilirken eser miktarda glüten bulaşmış olma (çapraz kontaminasyon) riskini göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir. Bu gibi durumlarda, üzerinde özellikle “glütensiz” yazan hazır ürünleri tercih etmeniz veya tariflerinizi bu ürünlerle yapmanız önerilir.
Glütensiz beslenmeye çalışırken hazırladığınız tariflerin pratik ve uygulanabilir olması günlük hayatın yoğunluğunda büyük önem taşıyor. Eğer glütensiz atıştırmalık hazırlamaya vaktiniz yoksa, ta!da! hazır glütensiz ürünlerini güvenle tercih edebilirsiniz. Birbirinden lezzetli glütensiz biscotti'ler, gevrekler ve krakerlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcan kullanarak leziz ve doyurucu yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Közün benzersiz aromasını hem zeytinyağlılarda hem de ana yemeklerde kullanabilirsiniz. İşte, lezzetiyle damak çatlatan iki közlü tarif...
Malzemeler:
· 1 kavanoz ta!da! közlenmiş patlıcan
· 1 kavanoz ta!da! közlenmiş kapya biber
· 2 adet domates
· 1 adet orta boy soğan
· Yarım demet maydanoz
· 4 diş sarımsak
· 1 tatlı kaşığı sirke ve çeyrek limon
· Sızma zeytinyağı
· Tuz
Manca; meze, zeytinyağlı veya salata olarak sofralara davet ediliyor. Yapımı da yemesi kadar keyifli olan salata için soğanı yemeklik doğrayıp biraz tuzla ovmalısınız. Sarımsakları dövebilirsiniz. Acısı alınan soğanları, sarımsakla karıştırın. Domatesleri küçük küçük doğrayıp soğan ve sarımsağa ekleyin. Köz patlıcan ve biber konservelerini açıp dilediğiniz büyüklükte doğrayın ve kaba ekleyin. Tüm karışıma doğranmış maydanoz, tuz, zeytinyağı, sirke veya limon ekledikten sonra soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
· 1 kavanoz ta!da! közlenmiş patlıcan
· 1 kavanoz ta!da! közlenmiş kapya biber
· 4 yemek kaşığı sıvı yağ
· 1 soğan
· 2 biber
· 1 yemek kaşığı domates salçası
· 2 çay kaşığı tuz
· 2 çay kaşığı karabiber
· 1 çay kaşığı kekik
· 100 gram dana kıyma
· 2 patates
· 1 su bardağı yoğurt
Soğan ve yeşil biberi yemeklik doğrayıp bir tavada, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. Üzerine salça ekleyip kavurmayı sürdürün. 1 kaşık tuz, karabiber ve kekik ekleyin. Kenarda konserve biber ve patlıcanlarınızı küçük küçük dilimleyin ve tavaya ekleyin. 5 dakika sonra tavayı kenara alın. Bir başka tencerede, kıymayı 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. Kavrulurken üzerine 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. Patatesleri kızartmalık doğrayın ve derin yağda, ayrı bir tavada kızartın. Tüm işlemler bittiğinde servis tabağının en altına soğanlı köz patlıcan ve biberli kaşımı yayın. Üzerine patatesleri ekleyin. Yoğurdu çırparak patateslerin üzerine gezdirin ve en üste kavrulmuş kıymayı koyun. Bu nefis lezzetin vazgeçilmeziniz haline geleceğine emin olabilirsiniz.
Siz de evlerinizde köz patlıcan ve köz kapya biber lezzetini zahmet göstermeden elde edebilirsiniz. Biber ve patlıcan közlemekle uğraşmadan, uzun ömürlü konservelerle mutfakta harikalar yaratmanız mümkün. ta!da! konserveleri tek alabileceğiniz gibi, 2'li ya da 6'lı olarak da sipariş verebilir, birim fiyatta daha ekonomik alışveriş yapabilirsiniz. ta!da! 2'li mini köz paket ve ta!da!6'lı közlenmiş paket siparişlerinizi hemen verebilirsiniz.
Günümüzde yoğun iş ve okul hayatı nedeniyle kişiler, geniş menüler tüketmek yerine daha pratik ve doyurucu yiyeceklere yöneliyor. Bu durumda en çok tercih edilen yiyecekler ise çeşitli dürümler ve sandviçler oluyor. Dürümlerin hemen herkes tarafından sevilme ve tercih edilme sebebi ise, onlara muazzam bir lezzet sunan soslar! İster evde kendiniz hazırlayın ister hazır tüketin, ustaca hazırlanan bir sos ile bir dürümü vazgeçilmez yapabilirsiniz. Sizinle, evde dürüm veya sandviçinizin yanında tüketebileceğiniz sos tarifleri paylaştık. Şimdiden afiyet olsun!
Malzemeler:
· 1 çorba kaşığı biber salçası
· 1 çorba kaşığı ketçap
· 1 çorba kaşığı sıvı yağ
· Pul biber
· Karabiber
· Kimyon
· Tuz
· Kuru nane
· 1 su bardağı kadar su
Hazırlanışı:
Malzemelerin tamamını geniş bir kasede iyice karıştırın. Sonra karışımı bir tavaya alın ve ocağı açın. Orta dereceli ateşte 5 dakika kadar pişirin. Daha sonra 5 dakika da kısık ateşte suyunun iyice buharlaşmasını bekleyin. 5 dakika sonra hala sıvı ise bir süre daha bekletebilirsiniz. Döner sosunuz hazır! Afiyet olsun.
Malzemeler:
· 8 veya 10 adet Meksika biberi
· 3 diş sarımsak
· 2 adet kuru soğan
· 4 adet orta boy domates
· 100 mililitre elma sirkesi
· 1 su bardağı kadar taze sıkılmış elma suyu
· 2 çorba kaşığı zeytinyağı
· 1 tatlı kaşığı acılı kırmızı toz biber
· 2 çorba kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Meksika biberlerini yıkayın ve iri iri doğrayın. Acı düzeyini azaltmak isterseniz biberlerin çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Domatesleri iyice yıkayın ve büyük parçalar halinde doğrayın. Kuru soğanları da soyduktan sonra iri iri doğrayın. Sarımsağı da soyun ve doğranan sebzelerle birlikte iyice ufalanana kadar mutfak robotundan geçirin. Bir tavaya zeytinyağını ve elde ettiğiniz karışımı dökün. Ocakta orta derecelik ateşte yavaş yavaş kavurun. Karışım suyunu iyice çektikten sonra tavaya elma sirkesini, elma suyunu, toz şekeri ve kırmızı toz biberi ekleyin ve 15 dakika daha pişirin. Ocağın altını kapatın ve karışımı soğumaya bırakın. Meksika biberli acı sosunuz hazır! Soğuduktan sonra sosu cam bir kavanoza doldurarak buzdolabında muhafaza edebilir, dürüm ve sandviçlerinizin yanında afiyetle tüketebilirsiniz.
ta!da! ‘nın Migros için hazırladığı özel dürümler, yanlarına en çok yakışan sosları ile satışa sunularak lezzetini ikiye katlıyor. Tavuklu Fajita Dürüm, Et Döner Dürüm, Köri Soslu Kaşarlı Tavuk Dürüm ve Mozarella Falafel Dürüm gibi leziz dürümleri Migros’tan satın alabilirsiniz. Ofise veya okula giderken ta!da! dürüm ve sandviçlerini tercih ederek iştah açıcı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Günümüzde öğrencilerden çalışan bireylere kadar toplumun birçok kesimi günün erken saatlerinden itibaren hızlı bir hayat sürüyor. Yoğun yaşam tarzı nedeniyle en fazla atlanan öğün ise genellikle sabah kahvaltısı oluyor. Sizin için hazırladığımız pratik sabah kahvaltısı önerileri ile hem lezzetli hem doyurucu kahvaltılar yaparak güne enerjik başlamanız mümkün. Şimdiden afiyet olsun!
Malzemeler:
· 1 adet domates
· Sucuk
· Kaşar peyniri
· Yeşil biber
· Kapya biber
· Kekik
· 1 adet yumurta
· 2 çorba kaşığı zeytinyağı
· Dilimlenmiş tam buğday ekmekleri
Hazırlanışı:
Domatesi ve sucuğu küçük küpler halinde doğrayın ve bir kaba alın. Yeşil ve kapya biberleri de ince, uzun doğrayarak kaba ekleyin. Kaşarpeynirini ayrı bir kaba rendeleyin. Kaşar peyniri hariç tüm malzemeleri kaba ekleyin ve iyice karıştırın. Tam buğday ekmeklerini bir fırın tepsisine dizin. Karışımı tam buğday ekmeklerinin üzerine eşit bir şekilde paylaştırın. Son olarak, rendelediğiniz kaşar peynirini ekmeklerin üzerine serpiştirin. Ekmekleri, önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 10 dakika bekletin. Oldukça doyurucu ve pratik bu ekmekleri akşamdan hazırlayarak sabah kahvaltınızda çayınızın veya kahvenizin yanında tüketebilir veya ofisinize götürebilirsiniz.
Malzemeler:
· 2 adet ince dilimlenmiş kare ekmek
· Yarım olgun avokado
· 2 dilim beyaz peynir
· Maydanoz
· Çörek otu
Hazırlanışı:
2 adet kare ekmeği tavada veya ekmek kızartma makinesinde kızartın. Daha sonra iyice olgunlaşmış yarım avokadoyu çatal yardımı ile iyice ezin. Avokadonun üzerine istediğiniz miktarda tuz ve baharat ekleyin. Hazırladığınız ezmeyi kızarmış ekmeklere sürün. Beyaz peynirleri de ekmeklere paylaştırın. En son ekmeklerin üzerine maydanoz yaprakları ve çörek otu serpin. Avokado sevenlerin favori pratik sabah kahvaltısı önerileri arasında yer alacak olan bu tarifi yalnızca 5 dakikanızı ayırarak hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
· 1 adet sandviç ekmeği veya 2 dilim tam tahıllı ekmek
· 1 adet yumurta
· 1 tatlı kaşığı tereyağı
· 1 yaprak marul
· 1 dilim salam
Hazırlanışı:
Yapışmaz bir tavada tereyağını eritin ve üzerine yumurtayı kırın. Yumurtayı parçalamadan, bir spatula yardımıyla döndürerek istediğiniz kıvama gelene kadar pişirin. Sandviç yapacağınız ekmeğe yumurtanızı koyduktan sonra yumurtanın üzerine marul ve salamı da ekleyin. Diğer ekmeği üzerine kapatın. Sandviçiniz hazır!
Sabahları işe veya okula çok erken gidiyorsanız, akşamlarıda sabah için bir şeyler hazırlamaya vaktiniz yoksa, CarrefourSA marketlerden ve benzin istasyonlarından lezzetli ve güvenilir ta!da! sandviçleri alabilirsiniz. Üstelik ta!da! sandviçlerinden çıkan kodlarla çekilişe katılabilir ve yüzlerce hediyeden birini kazanma şansına sahip olabilirsiniz. Paketlerden çıkan kodlarla buradaki katılım formunu doldurarak veya SMS yolu ile çekilişe dahil olabilirsiniz. Çekiliş hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya tıklayın.
Büyükgöl, Seringöl, Sazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Nazlıgöl ve İncegöl’ü bir arada görebileceğiniz Yedigöller, sonbahar renkleriyle buluşunca nefes kesici bir hale bürünüyor. Oksijeninin bolluğu ve manzarasıyla hiç ayrılmak istemeyeceğiniz Yedigöller’de kamp yapmak ise gerçekten harika bir deneyim. Sizin için Bolu/Yedigöller kamp rehberi hazırladık. İyi okumalar.
Yedigöller Milli Parkı, Bolu’nun kuzey kısmında ve 900 metre rakımda bulunuyor. Yürüyüş yolları, bungalow'lar, kamp ve karavan alanları da milli parkın içinde bulunuyor. Göllerin çevresinde bulunan trekking rotasını takip ettiğinizde Gülen Kayalar, Dilek Çeşmesi, Pisagor Ağacı ve birkaç farklı şelale görebilirsiniz.
Yedigöller’e asfalt yollarla oldukça rahat bir şekilde ulaşım mevcut. Ankara-İstanbul yolundaki Yeniçağ yol ayrımından dönmelisiniz. Bolu-Yeniçağ çıkışından sonra Bolu–Gerede yoluna girerek Yedigöller tabelasını görünce dönüp rahatça Yedigöller’e ulaşabilirsiniz.
Yedigöller’de kamp için sadece belli bölgelere izin veriliyor. Deringöl ve Büyükgöl arasında bulunan geniş alanda kamp kurabilirsiniz. Kamp ücreti çadır başına öğrenciler için 12.5 TL, siviller içinse 25 TL olarak belirlenmiş. Yedigöller’de yiyecek satılan bir adet büfe de bulunuyor. Pek fazla alternatif olmasa da ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabilirsiniz. İçecek su için ise Yedigöller’in pek çok yerinde su içebileceğiniz çeşmeler bulunuyor.
Kamp yapmak konusunda aslında birçok kişi güvenlikten endişe eder. Fakat Yedigöller’de kamp konusunda endişelenmenize gerek yok. Son derece güvenli ve huzurlu bir ortam mevcut. Yedigöller’e giderken hafta içi gitmeye özen göstermelisiniz. Çünkü, hafta sonlarında günübirlik olacak şekilde birçok insan geldiğinden yeterince sakin bir ortam bulamayabilirsiniz.
Yedigöller’e kamp yapmak için gidiyorsanız, yanınıza muhakkak çadırınızın altına sermek için muşamba almalı ve de çadırınızın yağmura dayanıklı olmasına da özen göstermelisiniz. Çünkü Yedigöller’e sık sık ve şiddetli biçimde yağmur yağar.
Ayrıca Yedigöller’de gündüzleri ateş yakmanıza izin verilmiyor. Geceleri ise yerde ateş yakmak yasak, ama variller içerisinde çok dikkatli olmak koşuluyla geceleri ateş yakılabiliyor. Özel aracınız ile gidiyorsanız kuru çıra ve odun götürebilirsiniz. Eğer araçsız gidiyorsanız Yedigöller’deki marketten kolaylıkla odun bulabilirsiniz.
Yedigöller’de ateş yakmanın sabahları tamamen ve geceleri de büyük ölçüde yasak olması, özellikle yiyecek pişirmek için çok büyük bir sıkıntı oluşturabiliyor. Bu sorunu ise ta!da! 8 saatlik rasyon paketleri ile kolayca çözebilirsiniz. Etli, etsiz ve tavuklu olmak üzere üç çeşidi bulunan 8 saatlik rasyon paketlerinin içerisinde aynı zamanda alevsiz ısıtıcı kiti de bulunuyor. Bu paketlerle ateş yakamama sorununuda çözebilir ve harika bir ortamda sorunsuz bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.
Son yıllarda faydalarının daha çok bilinmesi ile popülerliği artan zerdeçal; Güney Doğu Asya’dan dünyaya yayılan, kendine has yoğun sarı renkli, biraz acı ve hafif yakıcı tada sahip bir baharattır. Birçok araştırmada zerdeçalın içeriğinde yer alan kurkumin adlı etken maddenin pek çok hastalığın tedavisinde ve genel sağlığın iyileştirilmesinde önemli bir etki yarattığı bulunmuştur.
Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin, antienflamatuvar özelliği ile dokularda iltihaplanmayı engeller ve var olan iltihapların giderilmesine fayda sağlar. Ayrıca antiviral etki göstererek özellikle burun ve boğaz bölgesinde hastalık yapıcı virüslerin yok edilmesinde etkilidir. Bu sayede soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici özelliğe sahiptir.
Enfeksiyona karşı koruyucu olması ile sıkça rastlanan üst solunum yolları enfeksiyonlarında, alerjik astımda ve idrar yolları enfeksiyonunda etkili şekilde kullanılabilir.
Zerdeçal içerdiği antioksidan bileşikler sayesinde hücresel yapıları güçlendirerek vücudu kalp ve damar hastalıklarına, metabolik hastalıklara ve kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Yüksek antioksidan içeriği ile karaciğerden toksinlerin uzaklaştırılmasını destekler.
Araştırmalar kurkumin maddesinin beyin hücrelerindeki hasarın giderilmesinde etkili olduğunu göstermiştir. Bu sayede Alzheimer ve depresyon gibi nörolojik ve psikiyatrik hastalıklara karşı koruyucudur.
Bilişsel fonksiyonları ve hafızayı güçlendirir, çocuklarda zeka gelişimini destekler.
Antioksidan özelliği ve hücre yenilenmesini arttırmasıyla cilt hastalıklarına karşı etkilidir.
Zerdeçal ağırlıklı olarak baharat şeklinde yemeklere eklenerek kullanılır. Köri baharat karışımının da ana malzemesi olan zerdeçal; en çok tavuk yemekleri, farklı yemek sosları ve çorbalarda kullanılır. Toz halinde veya kök şeklindeki zerdeçal rendelenerek özellikle ara öğün için tercih edilen yoğurda eklenebilir. Zerdeçalın sütle birlikte pişirilmesiyle elde edilen altın süt de son dönemlerde sıkça tercih edilmektedir.
Zerdeçalın etkisinden yüksek oranda faydalanılan bir tüketim şekli de çayının yapılmasıdır. Toz veya rendelenmiş kök zerdeçaldan çay yapılırken etkili bileşenlerinin ortaya çıkması için en az 10 dakika kadar ağır ateşte kaynatılmalıdır. Tüm tariflerde zerdeçal ile birlikte zencefil ve karabiber de kullanıldığında tüm bu baharatlar birbirinin etkinliğini arttırarak sağlık için daha faydalı bir hale gelecektir.
Zerdeçalın etkisinden yararlanmak için sağlıklı ve pratik öğünler de tercih edebilirsiniz: ta!da! Zerdeçallı Ekmekli Cheddar Peynirli Dana Jambonlu Sandviç zerdeçaldan gelen güzel sarı rengiyle birlikte hem lezzetli hem de sağlıklı!
ta!da! Zerdeçallı Ekmekli Cheddar Peynirli Dana Jambonlu Sandviç zerdeçalın tüm faydalarından kolay ve hızlı bir şekilde yararlanmanız için benzin istasyonları ve CarrefourSA marketlerde sizi bekliyor.
Kaynakça:
1) https://www.medicalpark.com.tr/zerdecal/hg-2276
2) https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/zerdecalin-faydalari-nelerdir-zerdecal-neye-iyi-geliyor-szcu8/
ta!da! Kazandıran Lezzetler çekilişi ile şanslı lezzet avcılarını ödül yağmuruna tutmaya hazırlanıyor. Motorsikletten cep telefonuna, elektrikli scooter'dan oyun konsollarına hatta maskelere kadar birçok hediye ta!da! paketlerinde sizleri bekliyor. Şansın lezzetle buluştuğu kampanya, katılımcılarına hazırladığı sürpriz hediyelerle heyecan uyandırıyor. Siz de ta!da! ile doyun, doydukça kazanma şansınızı artırın!
Çekiliş sonucu kazanılacak hediyeler arasında 1 adet Vespa marka motosiklet (Piaggio Vespa Primavera 50), 10 adet iPhone 11 (64 GB) cep telefonu, 10 adet Xiaomi Mijia M365 Pro elektrikli scooter, 10 adet Playstation 4 (500 GB) oyun konsolu ve 250 adet Uppa maske yer alıyor. Yüz güldürecek, hayata keyif katacak hediyeler sizleri ta!da! ile kazanmaya davet ediyor. Kendinizi ve tüm ailenizi mutlu edecek armağanları kazanmanın yolu ta!da!'nın lezzet dolu paketlerinden geçiyor. ta!da! Kazandıran Lezzetler ile hayata pratiklik katarken tüm katılımcılarına şans diliyor.
ta!da! çekiliş için katılım şartlarını sağlamak çaba gerektirmiyor. ta!da! markalı nefis sandviçler, atıştırmalıklar ve glutensiz ürünler çekiliş için katılım şansı sunuyor. Aldığınız ürünün paketinde yer alan kırmızı karttaki şifreyi tada.com.tr/cekilis adresindeki forma girerek adınız, soyadınız ve iletişim bilgilerinizle iletebilir, çekilişe katılabilirsiniz. Dilerseniz, paketlerde yer alan kırmızı kart üzerindeki katılım şifresini ad, soyad ve adres bilgilerinizle birlikte kelime aralarında birer boşluk bırakarak tüm GSM operatörlerinden 8232 numaralı hatta cep telefonunuzdan kısa mesaj (SMS) ile göndererek çekilişe katılım hakkı kazanabilirsiniz.
Kampanya katılımı için 18 yaşından büyük olmak ve ta!da!’nın kazandıran lezzetli ürünlerinden almak yeterli oluyor. Kampanya tarihine kadar iletilen her şifre katılım hakkı kazandırıyor. Kampanya, 01.09.2020 ile 30.11.2020 tarihleri arasında gerçekleşiyor. ta!da!'nın Türkiye genelindeki satış noktalarından, ta!da! online alışveriş mağazası store.tada.com.tr'den alabileceğiniz kampanyalı ürünlerle hemen çekilişe katılabilirsiniz. Gevreklerden krakerlere, kurabiyeden biscottiye ve grissiniye kadar tüm atıştırmalıklar ve glutensiz ürünler 1 çekiliş hakkı kazandırıyor. Çeşit çeşit ta!da! sandviçlerden ise 2 çekiliş hakkı elde ediliyor.
Kazananların ve hediyelerin tam listesi 21.12.2020 tarihinde yayımlanacak Takvim Gazetesi’nde ve www.tada.com.tr adresinde duyuruluyor. Kampanyaya katıldığınız paketten çıkan şifreyi çekilişe dek saklamayı unutmamalısınız. Hediyelere doyacağınız kampanyayı kaçırmayın, siz de hemen ta!da! lezzetlerini tadın ve her pakette kazanma şansınızı artırın. Kampanya hakkında detaylı bilgiyi tada.com.tr'den ve 444 37 52 numaralı telefondan alabilirsiniz. Katılım formuna www.tada.com.tr/cekilis adresinden ulaşabilirsiniz.
Bitkisel proteinlerden biri olan gluten, son yılların önemli beslenme trendlerine adını veriyor. Glutensiz beslenme ve glutensiz gıdalar, her geçen gün daha fazla rafları dolduruyor. Paketlerde görülen "gluten içermez" yazısı birçok kişi için seçim kriteri oluyor. Ancak yine de hala gluten içermeyen lezzetli ürünlere ulaşmak o kadar kolay olmuyor. Birçok paketli glutensiz ürünün satış ağı hala çok geniş değil ve maalesef fiyatlar ulaşılabilir düzeyin üstünde yer alıyor.
Sindirim sorunları, baş ağrısı ve gaz gibi sorunlara neden olabilen glutenden uzak durmak için glutensiz beslenmeyi tercih edebilirsiniz. İçerisinde doğası gereği gluten bulunmayan birçok gıda sayılıyor. Karalahana, maydanoz, kabak, ıspanak, brokoli, mantar, sarımsak, soğan, domates, patlıcan, kayısı, avokado, limon, kavun, ananas, kuru erik, karabuğday, pirinç, darı, et, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, nohut, mercimek, fasulye, kuru börülce, chia, kinoa, soya eti, patates, mısır, badem, kestane, keçiboynuzu gibi gıdalarda gluten yer almıyor. Piyasada gluten içermeyen unlar, makarnalar ve şehriyeler de bulunabiliyor.
Bu kadar çok glutensiz ürün olmasına ve yaygın olarak intoleransa rastlanmasına rağmen, hazır yiyeceklerin birçoğunda un gibi gluten içeren katkılar kullanılıyor. Gluten hassasiyeti olanlar, bu gıdalardan tükettiğinde geçici rahatsızlıklar yaşarken çölyak hastaları için ciddi problemler oluşabiliyor. Restoran menülerindeki yemeklerin reçetelerinde de glutenli ürünler sıklıkla kullanılıyor. Örneğin normalde sebzelerin doğası gereği, gluten içermemesi gereken bir sebze yemeği, unla meyanelendiğinde gluten ortaya çıkıyor. Bu nedenle glutensiz beslenen kişiler özellikle kafe ve restoranlarda yemek seçerken bir hayli zorlanıyor.
Yemekte hem pratik hem de lezzetli çözümler sunan ta!da! yeni atıştırmalık serisiyle glutensiz beslenenlerin seçimi oluyor. Glutensiz grissini çeşitlerinden krakerlere, kurabiyelerden glutensiz biscotti alternatiflerine kadar birçok ürün bulunduran ta!da!, sizlere atıştırmalık yiyecekler hazırlıyor. Canınız atıştırmalık çektiğinde gluten içeriği olmayan gevrekleri store.tada.com.tr adresinde bulabilir; yolculuklarda, gün içinde acıktığınızda yanınıza ta!da! ürünlerini alabilirsiniz. Özel paketi ile açılana dek tazeliğini koruyan ta!da! glutensiz ürün çeşitleri, sizleri glutensiz gıdada lezzet aramaktan kurtarıyor. Lezzetten ödün vermeyen paketler, glutensiz beslenmenin de lezzetli olabileceğini ispat ediyor. Onları çantanıza atabilir, gün boyu güvenle tüketebilirsiniz. İçiniz rahat olsun diye özenle hazırlanan ta!da! glutensiz ürünleri doyasıya yiyebilir, acıktığınızda açlığınızı yatıştırabilirsiniz.
Baklagiller hemen hemen her mutfakta pişiyor, peki ona gereken değeri veriyor, menülerinizde daha çok yer açarak kıymetini biliyor musunuz? Mercimek, nohut, bakla, börülce, fasulye gibi yiyeceklerin sınıflandırıldığı baklagiller, yalnızca damak zevkine hitap etmiyor. Aynı zamanda besleyici içeriği ile sofraların gizli hazinelerini oluşturuyor.
Hayvansal gıdaların ardından en fazla protein içeren besinler olan baklagiller, içindeki bitkisel proteinle dengeli beslenmede önemli rol oynuyor. Aminoasit yönünden oldukça zengin olan gıdalar, lifli yapılarıyla sindirime yardımcı oluyor. Çinko, demir, magnezyum gibi mineraller, E ve B gibi vitaminler baklagillerde bolca bulunuyor. Folik asit, tiamin gibi vücudun ihtiyaç duyduğu birçok maddeye de bakliyatlarda rastlayabilirsiniz. Uzmanlar, baklagillerin içindeki protein, vitamin ve minerallerin vücut tarafından işlenebilmesi ve emilebilmesi için bazı aminoasitlere ve vitamin desteklerine ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. Bakliyat ürünü bir yemek yaptığınızda yanında yeşil sebzelerden bir salata ekleyerek demir emilimini artırabilirsiniz. Siyah pirinç, kinoa, bulgur gibi yiyecekleri baklagillerin yanında menünüze ekleyerek bitkisel proteinin vücut tarafından daha kolay işlenebilmesini sağlayabilirsiniz.
Uzmanlar, baklagiller tüketmenin sindirim düzenlenmesine yardımcı olduğunu, kilo kontrolüne destek verdiğini belirtiyor. Ayrıca, ürünler zengin vitamin ve aminoasit deposu özellikleriyle bağışıklığın güçlenmesine katkı sunuyor. Tüm faydaları göz önüne alındığında kuru baklagillerin haftada en az 2-3 kez tüketilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Üstelik, tamamen bitkisel kaynaklı olan ürünler vegan ve vejetaryen beslenme tarzına da uygun bulunuyor. Baklagiller sulu yemek olarak pişirilebileceği gibi haşlanarak salatalara, pilavlara, çorbalara eklenebiliyor. Haşlandıktan sonra soğan gibi tatlandırıcılar ve maydanoz gibi yeşil yapraklı bitkilerle sotelenerek garnitür şeklinde servis edilebiliyor. Boş zamanlarınızda baklagilleri hazırlayarak derin dondurucuya atabilir, dilediğinizde hemen çözdürerek hızla tüketebilirsiniz. Baklagilleri pişirmeden bir gece önce karbonatlı suda bekletmeniz ve sabah duruladıktan sonra su içinde haşlamanız daha kolay pişmelerine yardım ediyor. Baklagilleri haşladıktan sonra süzebilir, soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyabilir ve küçük porsiyonlar halinde direkt dondurabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz her an çıkararak hızla yemeklerinizde kullanabilir, salatalar yapabilir ve öğünlerinizi sağlıkla geçirebilirsiniz.
ta!da! lezzet dolu ürünleriyle beslenme rutininize bakliyat yemeklerini eklemeyi kolaylaştırıyor. Mis gibi tereyağlı Çayeli fasulyesini ısıtarak, tam kıvamında mercimekli enginar yemeklerini direkt açarak pratik bir şekilde sofralarınıza getirebilirsiniz. Ev yemeği tadındaki ta!da! hazır yemeklerle hem besleyici hem de lezzetli sofralar kurmak şimdi çok daha kolay! Hemen sipariş verin, ta!da! baklagiller yemekleriyle lezzete doyun.
Kaynak:
https://hthayat.haberturk.com/saglik/beslenme/haber/1057086-kuru-baklagillerin-faydalari-nelerdir
https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/70320/mod_resource/content/1/Sunu2.pdf
Yılın en güzel zamanı geldi. Buram buram kokan taze domatesler, çıtır çıtır biberler, çekirdeksiz patlıcanlar sofralarda yerini alıyor. Kışın kapıya dayandığı günler yakınken konserve ve kışlık sos hazırlıkları da başlıyor. Siz de kavanozları hazırladıysanız nefis tarifleri defterinize ekleyebilir, kışa karşı dolaplarınızı taze sebzelerle doldurabilirsiniz.
Taze sebzelerinden hazırladığınız kahvaltılık sosları kışın açarak tüm tazeliğiyle tüketebilirsiniz. Kahvaltılık acı domates sosu malzemeleriyle tarife başlayabilirsiniz.
6 tane kapya biber
1 tane kırmızı Şili biberi
3 tane orta boy domates
3 diş sarımsak
150 gram rendelenmiş eski kaşar
1 fincan sızma zeytinyağı
2 dal taze kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı acı toz biber
1 çay kaşığı tuz
İki avuç ceviz içi
Biberleri yıkadıktan sonra üzerinde delikler açın. Bir yandan fırını 200 dereceye ısıtın ve serdiğiniz pişirme kağıdının üzerine domatesleri, sarımsakları, biberleri yerleştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. İyice közlenip siyahlaşınca hepsini çıkarın ve kapaklı bir kaba alın. 10 dakika sonra kapağı açın, domates ve biberlerin kabuklarını soyun. Biberlerin çekirdeklerini ayıklayın. Tüm karışımı blenderden geçirin. İçerisine zeytinyağı gezdirin; kekik yapraklarını, baharatları, rendelenmiş kaşarı ve elinizde ufaladığınız cevizleri ekleyip yeniden karıştırın. Sosunuz hazır!
Kışlık sos hazırlıkları biraz zahmet gerektiriyor ancak yapımı ortalama 1.5 saat alan lutenitsa sosun tadı damakta kalıyor.
5 tane domates
4 tane kapya biber
2 kemer patlıcan
3 diş sarımsak
1/2 fincan zeytinyağı
2 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Bir tutam karabiber
Biber ve patlıcanları ocakta veya fırında közledikten sonra kapaklı bir kaba alın. 10 dakika kadar sonra kapağı açıp kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartın. Ardından sebzeleri doğrayıcıdan geçirin. Ayrı bir kapta domatesleri blenderden geçirerek rendelenmiş hale getirin. Bir tencereye zeytinyağını alın, ocakta hafifçe ısıtın. Üzerine dövülmüş ve iyice suyu çıkmış sarımsakları ekleyin. Kokusu çıkınca domatesleri ekleyerek ortalama 20 dakika pişirin. Ardından patlıcan ve biberleri ilave edin. Gerekiyorsa biraz daha zeytinyağı ekleyin. Ağır ateşte ortalama 40 dakika pişmeye bırakın. Kaynayınca baharatlarını ve tuzu koyun. Domatesler suyunu çekip karışım katı bir hal alınca ocaktan alın ve üzerine şekerini ekleyin.
Eğer uzun süre dolapta kalması gerekiyorsa karışımları bir taşım daha kaynatın ve sıcak sıcak kavanozlayıp ters çevirerek 1 gece bekletin. Bu sayede kapağın vakumlandığını görebilirsiniz.
Kapaklar vakumlanmazsa sosları birkaç hafta içinde bozulmadan tüketmelisiniz. Vakumlanan kavanozları 3-4 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Düz çevirdiğinizde sosların kavanoz kapağına değmemesine dikkat edin. Sıvının kapak ile teması uzun sürede paslanmaya yol açabiliyor.
Kavanozlarken sosun üstüne 1 parmak kadar zeytinyağı koyabilirsiniz, böylece hava alma ihtimalini en aza indirirsiniz.
Pandemi nedeniyle evlerde geçen karantina günleri geride kaldı ancak temkin devam ediyor. Kapalı mekanlarda buluşmalar açık havaya transfer ediliyor, mesafeli oturularak sohbetler gerçekleştiriliyor. Gezinin, eğlencenin, buluşmanın yeniden tanımlandığı koronavirüs pandemisi döneminde sonbahar da yeni keşifler yapmayı gerektiriyor. Hafif serin havada huzurla ziyaret edebileceğiniz, keşfedilmemiş birçok açık hava noktası bulunuyor. Siz de pandemi tedbirleriyle rahat bir nefes almak için sonbaharda açık hava rotaları ile huzuru yeniden keşfedebilirsiniz.
Anadolu'da gezip görülecek birçok açık hava rotası bulunuyor.
Sonbaharda bir başka güzel olan Nevşehir'i ziyaret edebilir, Göreme açık hava müzesinden Güvercinlik vadisine dek birçok alanda sonbaharın tadını çıkarabilirsiniz.
Mimariye meraklıysanız UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilen Safranbolu evlerini görmek için Kastamonu'ya gidebilirsiniz. Taş kaldırımlarda kendinizi zamanda yolculuk yapıyor gibi hissetmeniz oldukça olası.
Bursa'nın yeşilliği ile gölün maviliğini bir araya getiren İznik, huzur dolu bir hafta sonu kaçamağının adresi oluyor. Açık havada bol bol gezebilir, fotoğraflarla gezinizi ölümsüzleştirebilirsiniz.
Sonbaharın yağışsız günleri kamp için son fırsatları sunuyor. Abant Yedigöller'e giderek sakin ormanlarda, huzurlu bir tatil yapabilirsiniz. Temiz havada, insanlardan ve pandemi sıkıntısından uzak yaşamın tadını çıkarabilirsiniz.
Yazın tatilcilerin akınına uğrayan Antalya, sonbaharda Likya Yolu'nun yolcularını bekliyor. Fethiye'den Antalya'ya uzanan yürüyüş yolunu takip ederek eşsiz bir macera yaşayabilirsiniz.
Pandemi nedeniyle evde sıkılmamanız ve temkini elden bırakmadan doyasıya hayatın keyfini çıkarmanız için birçok açık hava etkinliği bulunuyor. Mesela Abant'ta kamp yapabilir, Ağva'da tekne turuna çıkabilirsiniz. Kapadokya'da balona binerek şehri yukarıdan izleyebilir, İznik'te sandal sefası yaşayabilirsiniz. Safranbolu'da fotoğraf çekerek anı yakalamanın tadını çıkarabilir, Bolu Kuş Cenneti'nde doğanın harikalarına yakından tanık olabilirsiniz. Keşfetmek isteyenlere açık hava sürprizlerle dolu! Siz de temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyarak sonbaharın güzelliklerini görebilirsiniz.
Açık havada da olsanız ellerinizi sık sık temizlemeye, maskesiz ve mesafesiz kimseyle görüşmemeye özen göstermelisiniz. Gittiğiniz sakin kasaba ve köylerde bile pandemi riskinin bulunduğunu aklınızda tutmalı, özellikle restoran ve kafelerde yemek yeme konusunda titiz davranmalısınız. Bardaktan çatala dek tüm servis ürünlerinin kapalı durduğundan emin olmalı ve her ihtimale karşı tüm malzemeleri özenle silmelisiniz. Servis personelinin önlemleri dikkatle uyguladığı mekanları tercih etmelisiniz. Tüm dikkatinize rağmen yemek konusunda içiniz rahat etmiyor veya bunca zahmete değmiyorsa üzülmeyin. ta!da! yemek için pratik çözümler sunuyor. Siz de ta!da! outdoor ürünlerini yanınıza alarak kimseyle temas etmenize gerek kalmadan güvenle yemek yiyebilirsiniz.
ta!da! outdoor ürünleri içinde 8 saat boyunca bir kişinin yiyecek ihtiyacını karşılaması için özenle hazırlanan etli, etsiz ve tavuklu menüleri bulunuyor. Nohut yemeğinden bulgur pilavına, enerji veren hurma bardan filtre kahveye kadar besin ihtiyaçlarını karşılayan yemek ve atıştırmalık sunan menüler, alevsiz ısıtmak için gerekli malzemeleri de içinde bulunduruyor. Az yer kaplayan, kolayca taşınan menülerden dilediğiniz kadar alabilir, güven ve huzurla pandemi stresinden uzak açık hava seyahatleri yapabilirsiniz.
Ekmeğin en mor hali, mor mix ile hazırlanan ekmekler raflarda yerini almaya başladı. Kısa sürede kendi hayranlarını oluşturmaya başlayan ekmekler, sandviçlerde de boy gösteriyor. Hem lezzeti ve antioksidan içeriği hem de düşük glisemik indeksi ile merak uyandıran mor ekmek, beyaz ekmeğin tahtını sarsacağa benziyor. Beyaz ekmeğin yanı sıra ekmeklerde sarı renk ile karşınıza çıkan zencefil de sağlık kaynağı olarak anılıyor. Ekmeğin en besleyici versiyonlarını oluşturan renkli ekmekleri yakından tanıyabilirsiniz.
Rengini içindeki mor karışımdan alan ekmekler, mor mix'te bulunan sebze ve meyveyle lezzet kazanıyor. Beyaz ekmek gibi yemek esnasında veya atıştırmalık olarak tüketilebilen ekmekler, hiçbir gıda boyası içermiyor.Doğal rengini vişne, böğürtlen, nar, siyah havuç gibi sebze ve meyvelerden alan ekmeklerin doğallığı üzerine limon sıkılarak test edilebiliyor. Limonla beraber renk kırmızıya döndüğünde, içindeki özlerin doğal olduğu ve gıda boyası içermediği anlaşılabiliyor.
İçinde birçok doğal ürün bulunan mor mix, polisakkaritlerin glikoza dönmesini yavaşlatıyor. Yani düşük glisemik indeks sayesinde sağlık vadediyor. Sıradan ekmeklerden farklı olan ve fonksiyonel gıda olarak kategorize edilen mor ekmekler damar tıkanıklığını, kan şekeri yükselmesini engelliyor. Kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Bir ekmekte %8 oranında doğal mor mix kullanılarak mor ekmekler elde ediliyor. Tok tutma özelliği ile severek tüketilen ekmekte imzaları bulunan yaratıcılar da tüketicilere güven veriyor. Mor Mix ürünü İstanbul Üniversitesi, Avcılar Kampüsü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan ve ülkemizin Ar-Ge ve endüstriyel üretimin bir arada olduğu tematik araştırma merkezi olan Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde üretiliyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiren, metabolizmayı hızlandıran ve antioksidan etki gösteren zerdeçal, tüm şifasıyla ekmeklere konuk oluyor. Sindirimi kolaylaştıran zerdeçallı ekmekler, sarıya çalan renkleriyle sofralara sağlık getiriyor. Fonksiyonel gıda ürünleri arasında yer alan zerdeçallı ekmek,doyurucu özelliğinin yanı sıra tamamen doğal özlerden gelen sağlık etkisiyle de tüketicilerin ekmek alışkanlığını değiştiriyor. Leziz aroması, ilgi uyandıran rengi, sağlık vadeden içeriği ile sofralar zerdeçalın gücü ile tanışıyor.
Türkiye'de ilk kez ta!da!, zerdeçallı ve mor ekmekli sandviç çeşitleri ile hızlı ve hazır yemeği fonksiyonel gıdalarla buluşturuyor.Dayanıklı ambalajında, tüketileceği ana kadar tazeliğini koruyan ta!da!Sandviçler, içindeki zengin dolgularla ekmeklerin lezzetini pekiştiriyor. Ekmekler peynir, jambon, zeytin içeren dolgularla daha da lezzetli hale geliyor. Benzin istasyonlarından alabileceğiniz ta!da! yeni nesil sandviçler, yolculuklar,atıştırmalık molalar ve hızlı öğünler için doyurucu, sağlıklı besinler sunuyor.
Diyet yaparken kilo verememek veya kilo verdikten sonra fazlası ile tekrar almak, birçok kişinin karşılaştığı bir sorundur. Peki, bu tür can sıkıcı durumların ardında ne gibi yanlış uygulamalar var? Diyetlerin başarısız olma nedenleri nelerdir? Gelin, diyet hakkında gözden kaçırılan önemli püf noktalarına ve doğru bilinen yanlışlara birlikte göz atalım.
Pek çok insan düşük kalorili beslenerek hızlı bir şekilde kilo vermeye odaklanır. Fakat, düşük kalorili diyetler uzun vadede vücudun daha kolay yağ depolamasına neden olur. Bu durum ise maalesef yavaşlayan bazal metabolizma hızının bir sonucu olarak karşımıza çıkar.
İnsan vücudunu sürekli çalışan bir fabrikaya; besinleri de fabrikada işlenen ve fabrikaya etki eden birer ürüne benzetebilirsiniz.Besinlerle var olan bir fabrikaya gün boyu çok az besin gönderirseniz; doğal olarak fabrika çalışma hızını azaltacak, çalışanlar yavaşlayacak ve daha az enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Fabrika eski temposuna dönmeye çalıştığında ise zorlanacak ve ürünlerin bir kısmını depolayacaktır.
Belli bir süre çok düşük enerjili diyet yapıp kilo verdiğiniz zaman, aslında vücudunuzu az kalorili beslenmeye alıştırmış olursunuz. İlerleyen dönemlerde ise azalan enerji ihtiyacı nedeniyle önceden kilo verdiğiniz veya kilonuzu koruduğunuz bir beslenme programı ile artık kilo almaya başlarsınız. Kısacası, düşük kalorili diyetler metabolizma hızınızı azaltır. Diyet yaptıktan kısa bir süre sonra kilo almanızın nedeni bu olabilir.
Arkadaşınızın veya akrabanızın diyeti, gazete veya dergilerde yazılan örnek diyetler size uzun vadede sağlıklı bir sonuç veremez.Çünkü her bireyin alması gereken enerji ve besin ögeleri miktarı farklıdır.İdeal kilonuza ulaşmak için ihtiyacınız olan enerjiyi; yaşınız, cinsiyetiniz, kilonuz, boyunuz, herhangi bir hastalığınızın olup olmadığı, fiziksel aktivite düzeyiniz, yağ ve kas kütleniz belirler.
Tüm bu hesaplamaları diyetisyen sizin için yapar. Daha sonra sosyo-ekonomik durumunuza, biyokimyasal parametrelerinize, sevdiğiniz veya sevmediğiniz yiyeceklere göre sizin için en ideal beslenme planını hazırlar.Sizin için hazırlanmış bir program sayesinde hem sevdiğiniz besinleri tüketerek hem de doya doya kilo verebilirsiniz. Bu nedenle, diyet yaparken aynı zamanda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak ve kaybettiğiniz kiloları tekrar almamak için bir diyetisyen danışmanlığı almalısınız.
Hemen hemen herkes, “diyet” kelimesinin “kalori kısıtlaması”anlamına geldiğini düşünür. Halbuki “diyet”, Yunanca “yaşam tarzı” anlamına gelen “diaita” kelimesinden gelir. Yani, diyet yaparken aslında sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek amaçlanmalıdır. Hangi besini neden ve ne kadar tüketmeniz gerektiğini anlamalı ve zamanla kendi sağlıklı beslenme tarzınızı oluşturmalısınız. Böylece hayatta kendi diyetisyeniniz olabilirsiniz. Kilo verene kadar yapılan şok diyetler veya ezbere yapıldığı için sürekli kilo verip almaya neden olan diyetler, vücudunuzu yıpratır ve metabolizma yaşınızı ilerletir.
Düzenli olarak spor aktiviteleri ile uğraşıyorsanız, vücut geliştirme veya fitness ile ilgileniyorsanız yüksek proteinli diyet kavramına aşina olmalısınız. Kas gelişiminin desteklenmesi ve antrenman sonrası toparlanma sürecinin desteklenmesi gibi amaçların yanı sıra sporcularda artmış olan protein gereksiniminin karşılanması için doğru bir beslenme planının uygulanması oldukça önemli. Bunun için yüksek protein içeren kırmızı ve beyaz et, balık, yumurta gibi besinlerle yapılan ana öğünlerin yanı sıra gün içerisinde protein değeri yüksek atıştırmalıklarla yapılan ara öğünler, protein alımının arttırılması için birebir. İşte sporcular için protein değeri yüksek atıştırmalık önerileri...
Kuru yemişleri kim sevmez ki? Genellikle yüksek yağ içerikleri ile anılmasına karşın kuru yemişler, aslında değerli bitkisel proteinler içeren ara öğün seçenekleridir. Enerji gereksinimi ile birlikte protein gereksinimi de yüksek olan sporcular için kuru yemişler mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Aşırıya kaçılmadan ve porsiyon ölçüsü gözetilerek tüketilen kuru yemişler diyetin protein içeriğinin yükseltilmesine yardımcı olur. Eğer sen de sporcu diyeti uyguluyorsan kabak çekirdeği, ceviz,badem, fındık ve diğer birçok kuru yemiş türünü gün içerisinde herhangi bir ara öğünde ölçülü olarak tüketebilirsin.
Protein diyeti yapanlar için oldukça önemli olan bir diğer besin alternatifi süt ve süt ürünleridir. Süt, yüksek oranda kaliteli protein içerir ve bu sayede gün içerisinde en az 2-3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketimi ile diyetin protein içeriği önemli ölçüde arttırılabilir. Aynı zamanda yüksek kalsiyum içeriği ile kas gelişimini ve onarımını destekleyen süt ürünleri ana öğünlere ek olarak ara öğünler için de oldukça iyi bir seçenek. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan kefir de sporcular için oldukça sağlıklı bir besin alternatifi. İşte küçük bir ipucu: Antrenman sonrasında bir bardak yağı azaltılmış süt tüketerek kas gelişimini hızlandırabilirsin!
Yoğun yaşam içerisinde ev, iş ve spor salonları arasında koştururken sporcu diyetinin kalitesinden ödün vermemek adına hazır sağlıklı atıştırmalık arayışında olabilirsin. ta!da! sporcuların ihtiyaçlarına uygun protein değeri yüksek atıştırmalıklar hazırladı. ta!da! Kakaolu Çikolatalı Fındıklı Proteinli Kurabiye ve ta!da! Hindistan Cevizli Proteinli Kurabiye gibi atıştırmalıklar hem mükemmel lezzette bir ara öğün hem de protein alımını arttırmana yardımcı yüksek proteinli birer besin alternatifi oluşturur. Spor öncesi ve sonrası ara öğün seçeneklerin arasında yüksek protein içeren bu kurabiyelere de yer vererek protein alımını arttırabilirsin.
Yoğun iş yaşamı, sağlıklı bir beslenme planı uygulamayı zorlaştıran unsurlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. İş yerlerinde sağlıklı beslenmek isteyen, koronavirüs döneminde ofiste çalışan ya da toplu alanlarda bulunmak istemeyen kişiler için seçenekler ise oldukça kısıtlı. Oysaki bu gibi durumlar için evde pratik olarak hazırlanabilecek bazı tariflerle sağlıklı bir beslenme planı oluşturmak mümkün. İşte iş yerinde sağlıklı beslenme ipuçları...
Evde bir önceki akşamdan hazırlayarak ertesi gün iş yerinize götürebileceğiniz sağlıklı öğünler oluşturabilirsiniz. Eğer her gün yemek yapmak size göre değilse pazar günleri birkaç saatinizi ayırarak ön pişirme veya pişirip dondurma gibi işlemlerle bir haftalık yemek hazırlığı da yapabilirsiniz. Hazırladığınız öğünlerin sebze, meyve, süt ve ürünleri, protein ve tahıl gibi besin gruplarından en az bir öge içermesine dikkat ederek sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilirsiniz. İşte, birkaç öğle arası menüsü örneği:
Menü 1: Tam tahıllı tost ekmeği arasında beyaz peynirli ve salatalıklı sandviç, salata ve ayran
Menü 2: Tavuklu göbek marul salatası
Menü 3: Mevsim sebzeleri ile hazırlanmış türlü, tam tahıllı ekmek ve yoğurt
Menü 4: Haşlanmış patates, ızgara tavuk göğsü ve ayran
Hazırladığınız ana öğünlere ek olarak sabah mesaisi ve öğleden sonra mesaisi için yanınıza ara öğünler de almanızda fayda var. En sağlıklı ara öğün seçenekleri arasında yüksek lif, vitamin ve mineral içeren taze meyveler, kuru yemişler ve sağlıklı kurubaklagil nohuttan yapılan sade leblebi değerlendirebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor.
Yukarıdaki gibi bazı pratik tarifleri evinizde hazırlayıp iş yerinize götürerek işte de sağlıklı beslenmeniz mümkün. Fakat evde bunları hazırlamaya vaktiniz yoksa veya mutfakla aranız pek de iyi değilse ev yemeği tadında koruyucu ve katkı maddesi içermeyen hazır yemek çeşitlerine yönelebilirsiniz. ta!da! olarak sizlere anne elinden çıkmışçasına lezzetli ve sağlıklı olan ve sadece açılarak tüketilen yemekler hazırladık. Zeytinyağlı taze fasulye ve zeytinyağlı mercimekli enginar gibi sağlıklı hazır yemek çeşitlerimizi tercih ederek bunları kolaylıkla çantanıza atabilir, iş yerinde öğle arası ne yiyeceğim diye düşünme derdinden kurtulabilirsiniz. Ayıklama,pişirme, başında bekleme gibi zahmetlere katlanmadan hazır olarak alıp hemen tüketebileceğiniz bu yemekler mevsiminde toplanan taze sebzeler kullanılarak özenle üretiliyor ve üretim aşamasında hiçbir katkı maddesine yer verilmiyor.Size düşen ise hazır ve sağlıklı öğününüzü çantanızdan çıkarıp açtıktan sonra afiyetle tüketmek!
Farklı yiyeceklerin bir arada bulunduğu benzersiz tatlı aşure; bakliyat, yemiş ve meyvelerin beklenmeyen lezzetiyle kendine hayran bırakıyor. Hem farklı dinlerde hem de Anadolu kültüründe önemli yeri olan aşureyi yakından tanıyabilirsiniz.
Aşure, adını muharrem ayının 10'u ile 20'si arası dağıtılma geleneğinden alıyor. Aşr, Arapçada 10 anlamına geliyor. Asırlardır süren geleneği ile aşure yardımlaşmanın, dayanışmanın ve paylaşmanın geleneksel göstergesi olarak biliniyor. İslam dini gibi diğer ilahi dinlerde de kutsanan yiyecek, onlarca yiyeceğin bir araya getirilmesinden oluşuyor. Malzemeler arasında buğday, nohut, kayısı, ceviz, fasulye, üzüm, incir gibi yiyecekler sayılabiliyor. Kaynatılarak yapılan yiyecek, bereketi ile sofralara tat getiriyor. Komşularla, yoksullarla paylaşılan aşurelerin yapıldığı günlerde bazı inançlara göre oruç da tutuluyor.
Aşurenin ortaya çıkışı ile ilgili farklı hikayeler anlatılsa da en kabul görev rivayet Nuh Tufanı'na dayanıyor. Nuh peygamberin gemisinin inananlarla beraber büyük tufandan kurtulması sonrası gemide kalan yiyeceklerle yapılıyor. Muharrem ayında gerçekleşen bu olayın yanı sıra, o ayda olan diğer olayların da anılması için aşure bir sembol haline geliyor. İbrahim peygamberin Nemrut ateşinden kurtulması, Hz. Yakup'un oğluna kavuşması, Musa peygamberin Firavun'un zulmüne son vermesi, Hz. Adem'in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Hüseyin'in şehit olması gibi olaylar aşure ile anılıyor. Aşure içinde en az 12 malzeme kullanılıyor. 12 malzemenin aynı gün şehit düşen 12 imama ithaf edildiği biliniyor.
Dostluğa, sevgiye, paylaşmaya adanan aşureler, Ermeniler tarafından Noel zamanında pişiriliyor. Onlar aşureye Anuş Abur adını veriyor.
Rumlar, koliva adını verdiği aşureleri oruç günlerinde tüketiyor.
Osmanlıda aşurelerin geniş ağızlı porselen ibriklerle ikram edildiği biliniyor.
Aşure günü, İslamiyet öncesinde oruç geleneği ile eş tutuluyor. İslamiyetin yayılması ile oruç geleneği de aşure ritüeli de devam ediyor.
Musevi inancında aşure ağaç dikme bayramı olan Tu Bişvat gününde pişiriliyor. Ocak sonu ya da şubat başına denk gelen Şevat ayının 15'inde aşure pişiriliyor.
Türkiye'de sıklıkla yapılan aşurenin içindeki malzemeler her yörede değişiklik gösteriyor. Isparta, Muğla, Ordu, Malatya, Tunceli gibi illerde farklı aşurelere rastlayabilirsiniz. Kiminde pekmez kullanılırken,kiminde börülce, mısır, susam gibi yiyeceklerle diğer yörelerden ayrılıyor.
Aşure, yüzyıllardır şifasıyla sofralarda yer alıyor. Öyle ki birçok ülkede, aşure dualarla önce hastalara ve çocuklara yediriliyor. Hatta artan aşurelerin meyve ağaçlarının dibine dökülmesi geleneği de bulunuyor.Aşure öyle faydalı görülüyor ki, bu sayede meyve ağacının bile bereketleneceğine inanılıyor.
Aşure içindeki farklı malzemeler sayesinde bol vitamin ve mineral sunuyor, bağışıklığı kuvvetlendiriyor. A, C, E, B gibi vitaminler,çinko, demir gibi mineraller aşure içinde yer alıyor.
Doymuş yağ oranı düşük olan yiyecek kolesterol içermiyor.Kalp damar sağlığının korunmasına yardım ediyor.
Antioksidan etki gösteriyor.
Büyümeyi destekliyor.
Annelerin sütünün artmasını sağlıyor.
İyi bir enerji kaynağı olarak görülüyor.
Kabızlığa iyi geliyor, sindirimi destekliyor.
Kaynak:
https://www.acibademhayat.com/asurenin-sagliginiza-7-faydasi
https://www.mynet.com/tarihi-insanlik-kadar-eski-hosgorunun-simgesi-asurenin-hikayesi-1175869-myyemek
https://www.biymed.com/forum/paylasim-platformu/asure-gunu-nasil-olusmustur-26992.html
http://www.gazetevatan.com/engin-akin-725896-yazar-yazisi-asure--farkli-kulturler-ayni-k-sede/
https://www.kulturportali.gov.tr/portal/asure
Koronadan uzak tatil yapmak için tüm tatilcilerin bilinçli olması gerekiyor. Alınacak küçük önlemler, yapılacak tatil planı değişiklikleri ile tatiller koronadan uzak ve güvenli geçirilebiliyor. Koronavirüs sürecinde her tatilcinin bilmesi gereken noktaları ta!da! sizler için derledi. İşte tüm dünyada panik yaratan koronavirüsten korunmak için tatilcilere huzurlu tatil önerileri...
Koronadan uzak tatil yapmak için planınızdan tatil detaylarına kadar tüm süreçlerde hijyene, mesafeye özen göstermelisiniz.
· Tatil tercihinizi bu yıl daha az insanla temas edeceğiniz sakin yerlerden yana kullanabilirsiniz.
· Doğada kamp, tekne ve karavan tatili yapmayı seçerek, tatilinizi ıssız koylarda, kimsesiz kumsallarda geçirebilirsiniz.
· Çadır tatilinin yanı sıra bungalov veya küçük taş ev bulunduran butik otellere yönelebilirsiniz. Sadece kendinize ait olan alanlarda konaklayarak riski en aza indirebilirsiniz.
· İnsanlarda temas etmemek için daha az kapasiteli apartlar, butik oteller ve kiralık evler tam size göre. Çok yıldızlı, kalabalık otellerde sakin alanlar bulmak daha zor olabiliyor.
· Otellere gitmeden önce hijyen sertifikaları ve otel önlemleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sizlere hijyen güvencesi veren, önlemleri artıran işletmeleri tercih edebilirsiniz.
Seçtiğiniz tatil yeri ne olursa olsun, tatil süresincede koronavirüs önlemlerine devam etmelisiniz. Eğer lüks otellerde konaklayacaksanız, işletmenin de vereceği destekle, anahtar veya kart yerine kapılarda QR kod kullanabilirsiniz. Odalarda, sık sık ellerinizi sabunla yıkamalısınız. Otellerin toplu kullanım alanlarında da hijyene dikkat etmelisiniz. Çok sayıda insanın bir arada olduğu deniz ve havuzda insanlardan uzak durmaya, şezlonglar arasında mesafe olmasına özen göstermelisiniz.İnsanlara yaklaştığınızda maske takmalı, gün içinde defalarca ellerinizi dezenfekte etmeli ve olası riski en aza indirmelisiniz.
Restoranlar, otellerin en çok hijyen gerektiren ve riski de bir o kadar çok olan alanları olarak gösteriliyor. Koronadan uzak tatil yapmak istiyorsanız, restoranlarda açıkta duran yemeklerden uzak durmalısınız. Yemek tabaklarını, çatalları, bardakları kullanmadan önce silmeli ve servisi porsiyon olarak almalısınız. Bir hayli zahmetli olan bu süreçte, kendinizi güvende hissetmek için, yemek esnasında masaların arasında mesafenin de fazla olması gerekiyor. Yemek sırasında kimse maske takamadığından dolayı mesafe daha çok önem kazanıyor. Restoranda çalışanların maskeli olduğundan ve ellerini sık sık temizlediğinden emin olmalısınız. Elbette otellerde, tatil yerlerinde restoran hijyenine ve korona önlemlerine uymak çok daha zor oluyor.
Dilerseniz, konaklayacağınız yerlerden yemek dışı fiyat isteyebilir ve yemeklerinizi hazır alabilirsiniz. ta!da! hazır yemekler, tam tadında yemek lezzetini en hijyenik şekilde sizlere sunuyor. Baklagillerden zeytinyağlılara, pilavlardan çorbalara kadar aradığınız tüm lezzetleri ta!da!’da bulabilirsiniz. Hijyenik şekilde üretilen ve el değmeden paketlenen yemekleri ısıtarak veya direkt tüketebilir, kendinize eksiksiz sofralar kurarak tatilde lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. ta!da! ile koronadan uzak ve güvenli tatil yapabilirsiniz.
Sporcular için vücutta istenen yönde gelişim elde edilmesi, egzersiz performansının arttırılması, kas gelişimi ve onarımının desteklenmesi ve daha pek çok konuda doğru bir beslenme planının uygulanması kilit rol oynar. Yapılan spor aktivitesinin türüne ve yoğunluğuna uygun bir beslenme programını uygulamayan bireylerin sporda istedikleri başarıya ulaşamamalarının yanında sağlıkları da olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle sporcuların protein,karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, sıvı ve lif gereksinimini tam olarak karşılayan özel ve kişiye özgü bir beslenme planı uygulaması gerekir. İşte sporcu ve beslenme konularında bilinmesi gerekenler...
Sporcu beslenmesi tek ve genelgeçer bir diyet türü değildir ve yapılan spor türüne, bireyin fiziksel özelliklerine, cinsiyet ve yaşı gibi pek çok etkene göre değişkenlik gösterir. Örnek vermek gerekirse ağırlık çalışan bireylerde karbonhidrat ve protein alımının arttırılması önerilebilir.Özellikle yüksek yoğunluklu spor aktivitelerinde enerji, protein ve sıvı gereksinimi önemli düzeyde yükselir. Düzenli olarak spor yapan bir bireyde günlük enerji ihtiyacı, masa başı çalışan hareketsiz bir bireye oranla çok daha fazladır. Yapılan spor aktivitesine uygun bir beslenme programı uygulandığında birey hem yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilir hem de performansını arttırabilir.
Sporcularda kas gelişimi ve antrenman sonrası kaslardaki toparlanma süreci dolayısıyla protein gereksinimi önemli ölçüde artar. Bazı durumlarda artan protein gereksinimi doğal besinlerle karşılanamayacak boyutlara ulaşabilir ve uzmanlar tarafından çeşitli besin takviyelerinin ve protein tozlarının kullanımı önerilebilir. Bazı durumlarda ise yüksek proteinli besinleri bol miktarda içeren bir beslenme programı uygulanabilir ve günlük hedeflenen protein miktarının vücuda alınması sağlanabilir.
Sporla ilgilenen bir bireyseniz sporcu beslenmesi ve dolayısıyla yüksek proteinli besin alternatifleri hakkında bilgi sahibi olmanız muhtemeldir. Doğal ve yüksek kalitede protein içeren besinler arasında kırmızı ve beyaz et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller ve kuru yemişler sayılabilir. Aynı zamanda saflaştırılmamış tahıllar da bünyesinde az da olsa değerli bitkisel proteinler bulundurur. Bu besinleri günlük beslenme planınız içerisine doğru bir şekilde dağıtarak sağlıklı bir sporcu beslenmesi programı oluşturabilirsiniz. Bunların yanı sıra eğer zamanınız kısıtlı ise yüksek protein içeren bazı hazır ürünleri de tercih edebilirsiniz. ta!da! Hazır Tavuk yemek pişirme zahmetine girmeden protein gereksiniminizi karşılamanız için birebir. Pratik ambalajıyla çantanıza atarak dilediğiniz yere götürebilir,yalnızca kapağını açarak hemen tüketebilirsiniz. ta!da! Hazır Tavuk konservesini aynı zamanda çeşitli sporcu yemeği tariflerinde de kullanabilirsiniz. Birbirinden lezzetli ve aynı zamanda sporcu beslenmesine de uygun tarifler için tadalezzetleri Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
Yaz sıcaklarını hafifletecek, lezzeti ve serinletici özelliği ile mutfağınızın spesiyali olacak meyveli dondurma tarifleri için hazır mısınız? Ev yapımı dondurma ferahlığı ile tanışmanızı sağlayacak 3 özel tarif sizlerle:
Dondurmada mayhoş tatları seviyorsanız vişneli dondurmaya bayılacaksınız. Taze vişne parçalarının lezzeti artırdığı kolay dondurmayı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Yaz meyvelerinin en güzellerinden çilek, salep ve süt ile buluşuyor. Ortaya buram buram çilek kokan, nefis bir dondurma çıkıyor.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Ev yapımı dondurma tarifi bu kez şeftali lezzetini evlerinize getiriyor. Nefis meyveli dondurmanın sırrı ise yalnızca süt ve şeker.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Vişneli, çilekli, şeftalili tarifleri diğer meyvelerle de deneyebilirsiniz. Şeftali yerine kayısı, vişne yerine kiraz, çilek yerine ahududu kullanarak meyveli dondurmaları evde yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilen domatesler, kırmızı görünümleri ve leziz aromaları ile yaz aylarında mutfağın baş tacı oluyor. Güney Amerika'dan tüm dünyaya yayılan lezzeti ile Anadolu mutfağında da sağlam bir yer edinen domatesin, yemeklere kattığı tat ve lezzet yeri doldurulmaz bir yiyecek olduğunu ispatlıyor.
Domates, lezzetinin yanı sıra besin değeriyle de öne çıkıyor. Düşük glisemik indekse sahip olması, bolca lif içermesi, A ve C vitaminleri açısından zengin olması domatesin yararları arasında sayılıyor. Domates, potasyum, folik asit ve likopen içeriğiyle de günlük mineral ihtiyacını karşılıyor. Cildin güzelleşmesine, bağışıklığın güçlenmesine, sindirimin rahatlamasına yardımcı olan bu mucizevi sebze, öğünlerde bolca tüketiliyor. Domatesin keşfedildiği ve yaygınlaştığı dönemin öncesinde Anadolu mutfağında kuru meyveler yemeklere lezzet verirken, domatesin mutfaklara girmesi ile neredeyse her yemekte domates aranıyor. Birkaç yüzyıl içinde mutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan domatesin başrolde olduğu birkaç tarifsizlerle...
Enginarın mayhoş lezzeti zeytinyağı ve domates ile buluşuyor. Nefis bir Akdeniz tabağı olan tarif, özellikle mevsiminde toplanan yaz domatesleri ile yapıldığında sofranın yıldızı oluyor.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Domateslerin lezzetiyle pilavın doyuruculuğunu birleştiren mükemmel domatesli pilav tarifi sizlerle. Tadı damağınızda kalacak tarifin yapımı da oldukça kolay.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Eğer domatesli yemekleri seviyorsanız ancak yapmaya zaman bulamıyorsanız ta!da! hazır yemekleri tercih edebilirsiniz. Yaz mevsiminde toplanan tazecik domateslerle hazırlanan ta!da! Zeytinyağlı Taze Fasulye ve ta!da! Sebzeli Bulgur lezzetlerini deneyebilirsiniz. Mis kokulu domateslerin lezzetine varacağınız birçok sıcak ve soğuk yemeği ta!da!'da bulabilirsiniz.
Fit görünümlü, sağlıklı ve güçlü bir vücuda ulaşmanın anahtarı kas oranını arttırırken yağ oranını azaltmaktır. Beslenme ve egzersiz rutininizde yapacağınız basit değişikliklerle yağ yakımını hızlandırarak daha fit bir görünüme kavuşabilirsiniz. İşte daha hızlı yağ yakmak için tavsiyeler...
Kardiyo egzersiz yapılırken daha hızlı nefes alıp verilir. Bu sayede metabolizma hızlanır ve yağ yakımı artar. Egzersiz düzeninizde haftada 2-3 gün, en az 30 dakika olacak şekilde bisiklet, koşu gibi kardiyo çalışmalarına yer vermeniz yağ yakmanızı sağlayacaktır. Ancak daha yoğun kardiyo çalışmaları kas kütlesini azaltabileceği için egzersiz süresi ve sıklığına dikkat etmelisiniz.
Ağırlık çalışmaları sadece kas kütlesi arttırmaya yönelikmiş gibi görünebilir ama kas artışı yağ yakımıyla orantılı olarak gerçekleşir. Kol, bacak, sırt, göğüs ve karın kaslarınız çalıştıkça artan enerji ihtiyacınız, yağ depolarınız yakılarak sağlanır. Ağırlık çalışmalarına çok zorlanmayacağınız az set sayısı ve düşük ağırlıkla başlamalı, ilerleyen antrenmanlarda hem ağırlık hem set arttırmalısınız.
Yağ yakmak için yalnızca egzersiz yapmak yetmez, bu egzersizi mutlaka yeterli ve dengeli beslenmeyle desteklemelisiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi alırken, tüm besin gruplarını dengeli bir şekilde tüketir ve öğün saatlerini düzene oturtabilirseniz, metabolizmanız hızlanarak daha fazla yağ yakmanızı sağlayacaktır. Metabolizmanızı ateşlemek ve vücudunuzu canlandırmak için gün boyu su içmeyi de ihmal etmeyin.
Yeterli karbonhidrat almazsanız, vücudunuz ihtiyacı olan enerjiyi ilk olarak kas deponuzdan karşılar. Bu da kas kütleniz azalırken yağ dokunuzun öylece durmasına sebep olur. Bu nedenle yağ yakmak için yeterli karbonhidrat almanız şarttır. Ancak kan şekerini hızla yükselten beyaz un, beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi basit karbonhidratlar yerine; bulgur, tam buğday ürünleri, yulaf, kuru baklagiller gibi daha yüksek lif içeriğine sahip ve kan şekerine yavaş etki eden kompleks karbonhidratları tercih etmelisiniz. Bunlara ek olarak şekerli ve işlenmiş ürünlerden kaçınmanız da yağ yakabilmeniz için önemli.
Yüksek proteinli besinler kasları korurken yağ yakımını hızlandırır. Beslenmenizde her gün mutlaka protein ağırlıklı ancak az yağlı besinlere yer vermelisiniz. Bunun için süt, yoğurt ve peyniri yağsız olarak tüketebilir, yağ içeriği düşük kuru baklagillerden yararlanabilir ve kırmızı et yerine beyaz et tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı pişen et yemekleri genellikle daha uzun sürede ve zahmetle hazırlandığından, insanlar daha kolay hazırlanan, kızartma ağırlıklı ürünleri tercih etme eğilimindedir. Ancak bu pişirme yöntemi proteinin yanında yüksek yağ içerdiğinden yağ yakımını arttırmanın aksine yağ depolanmasına neden olabilir. Yüksek protein ve düşük yağ oranına sahip ta!da! Hazır Tavuk’u tercih edebilir, sandviçten ana yemeğe pratik ve lezzetli öğünler hazırlayabilirsiniz.
ta!da! Hazır Tavuk’la hazırlanan pratik tariflerimizi görmek isterseniz Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
Tarihteki kayıtları Antik Yunan dönemine kadar uzanan enginar, ağırlıklı olarak Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişen birbitkidir. Enginarın yenilebilir bölgesi çiçek açmadan önce baş kısmında oluşan tomurcuktur. Bu tomurcuğun farklı bölgeleri kullanılarak çok farklı yemekler yapılabildiğinden, enginar Akdeniz mutfağının önemli bir bileşeni olarak kabul edilir.
Tomurcuk halinde satılan taze enginar yumuşak dokudadır ve parlak yeşil yapraklara sahiptir. Sapı kurumuş veya yeşilliğini kaybederek sararmış enginar tazeliğini yitirmek üzeredir. İç enginarınsa kararmamış olması gerekir.
Enginar ülkemizde en sık mart ve temmuz ayları arasında tüketilse de sonbahara kadar bulmak mümkündür. Taze haldeyken tüketilmesi besin kaybının önüne geçeceği için daha yararlıdır. Saklamak için limonlu suda bekletildikten veya 2-3 dakika haşlandıktan sonra dondurularak derin dondurucuya konulabilir.
Bazen etle birlikte pişirilmesi tercih edilse de bir Akdeniz sebzesi olarak enginarın daha çok zeytinyağlı yemekleri ön plana çıkmaktadır.
Enginar tomurcuğu körpe ise alttaki en kalın yaprakları kesilip atılır. İç kısımdaki daha yumuşak yaprakların arası iç malzeme ile doldurularak dolma yapılabilir. Soyularak iç kısmı çıkarılabilir ve bu kısım ince ince doğranarak çiğ halde veya haşlanarak salatalara katılabilir. İç kısım bezelye, havuç gibi sebzelerle veya iç bakla, mercimek, börülce gibi kuru baklagillerle birlikte pişirilebilir.
Lezzetli ve daha pratik bir enginar yemeği arıyorsanız, mevsiminde toplanmış ve besin değerini kaybetmeden pişirilmiş ta!da! Zeytinyağlı Mercimekli Enginar yemeğini tercih edebilirsiniz. Böylece enginarın faydalarından her mevsim yararlanabilirsiniz.
Yeni başlayanlar için karavan, heyecan dolu yolculukların aracı olarak görülür. Siz de karavan ile yolculuğa hazırlanıyorsanız, heyecan dolu bu macera öncesi karavanlar ile ilgili daha çok bilgi almalısınız. Gezgin ruhlu kullanıcıların rehberi olacak karavan notları sizlerle...
Karavan, tek bir noktaya bağlı kalmadan tatil yapmaya imkan tanır.
Otellerde kalmak yerine bir süre sonra eviniz gibi olacak karavanınızla dilediğiniz her yere gidebilirsiniz.
Issız koylar artık çok daha ulaşılabilirdir.
Uyandığınızda sizi karşılayacak manzarayı siz seçersiniz. Bir gün ormanda, bir gün göl kenarında güne merhaba diyebilirsiniz.
Tek bağlı olduğunuz şey seyahat rotanızdır. Karavan yolculuklarda tam özgürlük vadeder.
Karavan daha minimalist bir yaşama fırsat verir. Küçük alanlarda, az eşya ile yaşama fırsatına erişirsiniz.
Karavan seyahati süresince yalnızca dilediğiniz zaman diğer insanlarla muhatap olursunuz. Issız bir koya gittiğinizde insanlardan uzaklaşmanız mümkündür.
Diğer tatil seçeneklerinden daha ekonomiktir.
Dikkat edilecek ufak püf noktalar ise karavan yolculuklarını çok daha rahat geçirmenize yardımcı olur. İşte amatör karavan meraklıları için hazırlanan özel tüyolar:
Kamp yapmak dört mevsim eğlencelidir, ancak her dönem için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Yazın keyifle kamp yapmak için dikkat etmeniz gerekenleri sizler için listeledik. İşte yaz mevsiminin şartlarına uygun kamp yapmak için özel tüyolar...
Keyifli bir yaz kampı için öncelikle çadırı nereye kurduğunuza dikkat etmelisiniz. Güzel bir manzaraya sahip olması, o alanın mükemmel kamp yeri olduğunu göstermez.
Su kaynaklarının, göl veya nehirlerin hemen dibine çadır kurmamalısınız. Olası bir yağış veya taşkın büyük sorunlar oluşturabilir.
Yaz yağmurları zaman zaman şimşek ve yıldırım da getirebilir. Ağaç kümelerinin altına değil, açık alanlara konumlanmalısınız.
Eğer fırtına geldiğini fark ederseniz, çadırınızı kuru dal ve yaşlı ağaçlardan uzağa kurmalısınız.
Çadır etrafındaki kuru ot ve yaprakları temizlemeyi unutmamalısınız.
Su kenarları, vahşi hayvanların geçiş yolları veya su içme alanları olduğu için ayrıca güvenlik tehlikesi oluşturur.
Hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz günlerinde kolay bozulabilecek gıdalardan uzak durmalısınız.
Etrafta bulduğunuz her suyu içmeyin, çevredeki insanlara danışarak kaynağın temiz olduğundan emin olun.
Nasılsa yaz diyerek yanınıza kalın kıyafetler almayı ihmal etmeyin ve zeminde yalıtım matını muhakkak kullanın. Gece açık araziler sıradan bir kış günü kadar soğuk olabilir.
Yazın, öğlen saatleri çok sıcak olacağı için egzersize uygun değildir. Erken yatarak erken kalkmalı ve öğlene kadar egzersizinizi tamamlamalısınız.
Yanınıza güneş kremi almayı unutmayınız. Ayrıca bir şemsiye veya tente almak da hayat kurtarıcı olabilir.
Sıcak havada sinek ve böcekler bolca bulunur. Sineklik bulunduran çadırlardan edinin ve su kenarlarından uzak yerlere yerleşin.Yanınıza böcek sokmalarına karşı ilaçlar almayı unutmayın.
Tek kapılı çadırlarda hava sirkülasyonu olmayacağından çok sıcak zamanlar için çift kapılı çadırlardan edinin.
Yaz kamplarında ateş yakmak hem çevre için zararlı hem de gereksizdir. Yalnızca yemek pişirmek için ateş yakmak zahmetine girmek ve sonra bir de onu söndürmeye uğraşmak can sıkıcı olabilir. Outdoor şartlarında ta!da! Outdoor Alevsiz Isıtma Kiti ile sıcak ev yemeği tadına ulaşabilirsiniz. ta!da! Outdoor’un uzun ömürlü ve birbirinden lezzetli yemeklerinden alabilir ve ısıtıcı kit ile ısıtarak anında tüketebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, ısıtıcı pedi paketin tabanına yerleştirmek, sonrasında içine yemek paketini ve suyu koymak. Alevsiz ısıtıcı kendi kendine reaksiyon gösterip yemeği ısıtmaya başlar. Size de sadece birkaç dakika beklemek kalır.
Salata sossuz olur mu? Bizce olmaz. Tavuklu salatanızın lezzetine lezzet katacak üç sos önerimiz burada…
Ballı hardal sos
Farklı tatları bir arada tüketmeyi seviyorsanız tavuğa en çok yakışan soslardan bir olan ballı hardalı mutlaka deneyin.
Malzemeler
-1 yemek kaşığı bal
-2 yemek kaşığı hardal
-3 yemek kaşığı mayonez
-3 yemek kaşığı sirke
-1 tutam tuz
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve salatanızın üzerine servis öncesi dökün. Sirke miktarını damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz.
Vinaigrette Sos
Dünya mutfağının klasik soslarından biri olan vinaigrette, tavuklu salatalara da çok yakışıyor.
Malzemeler
-1/4 su bardağı zeytinyağı
-2 yemek kaşığı balzamik sirke
-1 çay kaşığı Dijon hardalı
-1 çay kaşığı toz şeker
-1/2 çay kaşığı tuz
-Taze öğütülmüş karabiber
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri kapağı kapalı bir kavanozda iyice çalkalayarak salatanızın üzerine dökün.
Pesto Sosu
Makarnalara, sandviçlere olduğu kadar salatalara da çok yakışan pesto sosunu evde hazırlayıp artanını kapalı bir kapla buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.
Malzemeler
-2 su bardağı taze fesleğen yaprağı
-2 diş sarımsak
-2/3 su bardağı zeytinyağı
-1/4 su bardağı dolmalık fıstık
-1/2 su bardağı rende parmesan
-Tuz
-Taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri mutfak robotuna koyarak yaklaşık bir dakika yüksek hızda çalıştırın. Sos homojen bir kıvam kazandığında salatanızın üzerine dökebilirsiniz.
Pesto sosun, mozzarellanın ve tavuğun birbirine ne kadar yakıştığını bilmeyen var mı?
Malzemeler
Pesto sos için:
Diğer malzemeler:
Hazırlanışı
Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı korumaktan; vücuda alınan bakteri ve virüsleri hastalık oluşmadan önce yok etmekten sorumludur. Virüs kaynaklı salgın hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemlerden en temel olanı bağışıklığı güçlendirmektir.
İşte bağışıklık sitemini güçlendirmek için öneriler:
Yeterli Protein Alın
Bağışıklık sisteminde görevli olan antikorlar protein yapısındadır. Bu nedenle protein alımı bağışıklık için önemlidir ve yeterli miktarda alınmalıdır. Her gün 2-3 porsiyon kadar süt ve süt ürünleri ile 1 porsiyon yumurta, kuru baklagil, et, balık veya tavuk tüketilmesi yeterlidir.
Şeker ve Karbonhidrat Tüketimini Sınırlandırın
Şeker ve basit karbonhidratlar bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliktedir. Bu nedenle şeker tüketiminden kaçınılmalı ve pirinç, makarna, beyaz un gibi basit karbonhidratlar yerine bulgur, yulaf ve tam buğday unu gibi kompleks karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
Rengarenk Beslenmeye Dikkat Edin
Sebze ve meyveler yüksek oranda içerdiği vitamin ve mineraller ile bağışıklığın güçlenmesinde önemli bir besin grubudur. Günde 5 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketmek gerekir. Tüm vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde alabilmek ve bağışıklığı güçlendirmek için günlük beslenme düzeninde sebze ve meyveleri çeşitlendirerek, rengarenk beslenilmelidir. Özellikle sarımsak, soğan, pırasa, lahana ve turp çeşitleri, avokado, brokoli, kivi, portakal ve nar enfeksiyonla savaşta etkinliği kanıtlanmış sebze ve meyvelerdir.
Her Gün Kuru Yemiş Tüketin
Özellikle ceviz, badem ve fındık içerdiği çinko minerali ve E vitamini sayesinde antioksidan etki gösterir ve bağışıklığı güçlendirmede etkilidir. Bu kuru yemişler günlük beslenme düzenine eklenmeli; işlemden geçirildiğinde antioksidan etkisi azaldığı için çiğ olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Bol Su İçin
Soğuk havalarda su tüketimi azalsa da her mevsim vücudun su ihtiyacı devam eder. Enfeksiyonlardan korunmak, toksinlerden arınmak ve bağışıklığı güçlü tutmak için günlük tüketilen çay & kahve gibi sıvıların dışında mutlaka 2-2,5 litre kadar su tüketmek gerekir.
Bitki Çayları Tercih Edin
Yeşil çay, ıhlamur, ekinezya, ada çayı gibi bitki çayları yemeklerden 1 saat önce veya 1-2 saat sonra olacak şekilde günde 2-3 kez içilebilir. Bu çaylar içerdiği fenolik bileşikler sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
Baharatların Gücünden Yararlanın
Zencefil ve zerdeçal antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve antiviral ve antibakteriyel etki göstererek hastalık etkenlerinin yok edilmesinde etkilidir. Bu baharatlar toz veya taze halde rendelenerek yemeklere, çorbalara, yoğurda eklenerek veya çayı yapılarak tüketilebilir.
Hareketli Olun
Güçlü bağışıklık sistemi için beslenme kadar egzersiz de önemlidir. Açık havada yapılan yürüyüş ve fiziksel aktiviteler vücut direncini arttırmada etkilidir. Dışarı çıkılamadığı durumlarda dahi evde basit egzersizler yaparak hareketli kalmaya dikkat etmek gerekir.