Protein Kalitesini Artırmak için Neler Yapılabilir?

Protein Kalitesini Artırmak için Neler Yapılabilir?

Protein, vücudumuzun yapı taşlarından biridir. Vücudumuz sağlıklı kalmak için devamlı kendini yenilediğinden proteine sürekli ihtiyacımız vardır. Ancak sağlığımız için tükettiğimiz proteinin de kaliteli olması gerekir.

Kaliteli Protein Nedir?

Protein, vücudumuzun kendi kendine üretemediği aminoasitleri içerir. Proteinleri sindirerek aldığımız aminoasitler, hücre yenilenmesi için yaşamsal önem taşır. Kaliteli proteinler, hem vücudumuz hem de bağışıklık sistemimiz için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda da kolay sindirilebilir olan proteinlerdir. Sindirildikten sonra açığa çıkan ve hücrelerimize aktarılacak olan aminoasit miktarı diğer protein kaynaklarına göre daha yüksektir.

En bilinen protein kaynakları et, tavuk, balık, özellikle anne sütü ve yumurta, tek başına tüm aminoasit ihtiyacımızı karşılayan kaliteli proteinlerdir. Hayvansal gıdaların yanı sıra baklagiller de protein içerir. Ancak direkt olarak ihtiyacımız olan tüm aminoasitleri içermezler. Bu tür gıdaların protein kalitesini artırmak için diğer gıdalarla birlikte tüketmek faydalı olur.

Protein Kalitesi Nasıl Artırılır?

Protein içeren ancak yeterli miktarda aminoasit sağlamayan gıdalar, tahıllarla birlikte tüketilebilir. Bu sayede tahılın içerisinde yer alan aminoasitler, protein içeren gıdayı destekler ve tüm ihtiyacımız olan aminoasidin vücudumuza alınmasına yardımcı olur. Bu şekilde tek başına yetersin kalan protein kaynağının kalitesini artırarak yeterli besini alabiliriz. Kaliteli proteini soframıza kolayca taşımak için tada! protein kaynağı lezzetli hazır yemekleri kolayca ısıtıp afiyetle yiyebiliriz.

Aşağıdaki tada! lezzetleri, protein kalitesi artırılmış ve her yerde rahatlıkla tüketebileceğimiz yiyeceklerdir:

• ta!da! outdoor yeşil mercimekli bulgur pilavı

• ta!da! etli kuru fasulye / basmati pirinç pilavı

• ta!da! outdoor pirinç pilavı - yoğurt / ayran

Baklagil ve tahılın birlikteliğinin yanı sıra yine tahıllarla birlikte süt ürünleri tüketmek ya da sütlü tatlıları soframıza eklemek protein kalitesini artırmamıza yardımcı olur. Ana öğünlere ek olarak ara öğün ya da atıştırmalık tercihlerimizle de aminoasit bakımından zengin bir beslenme tarzına sahip olabiliriz. Fındık, fıstık, badem ve kabak çekirdeği gibi kuruyemişleri ara öğünlerimize ekleyerek beslenmemizdeki protein kalitesini artırabiliriz. Bu sayede vücudumuzun temel yapı taşlarından olan proteinleri yeterli miktarda aldığımız bir beslenme düzeni oluşturabiliriz.