Çocuklarda Çölyak Hastalığında Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda Çölyak Hastalığında Bilmeniz Gerekenler

Çölyak hastalığı, çocukların beslenme programına buğday veya diğer gluten içeren gıdalar eklendikten sonra herhangi bir zamanda gelişebilir. Tipik olarak, katı gıdaya geçilen 6 ila 9. aylarda belirtilerini göstermeye başlar. Bu durumda çocukların gluten içeren tüm gıdalardan kaçınması önerilir. Çocuklarda çölyak hastalığı hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Çocuklarda Çölyak Hastalığının Belirtileri

Gluten buğday, arpa ve çavdar gibi belirli tahıllarda bulunan bitkisel bir protein. Çölyak hastaları, bu yiyeceklerden az miktarda tüketse bile ince bağırsakta hasar görülebilir. Bu hasar, glutenli gıdalar tüketildikten dakikalar sonra kendini gösteren semptomlarla ortaya çıkar. Bu semptomları şöyle sıralayabiliriz:

• İştahsızlık, şişkinlik ve ishal

• Yorgunluk ve uyku sorunları

• Çocuklarda gelişimin yavaşlaması

• Eklem ağrıları

Bu belirtileri gösteren çocuklara çölyak hastalığının tanısının konulması için tarama testleri uygulanır. Genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişen zorlu bir hastalık olsa da uygun bir diyetle hastaların tedavisi kolay olur.

Çölyak Hastalığı Görülen Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

Çölyak hastalığı tanısı konulan çocukların beslenmesinde gluten tamamen kısıtlanır. Glutensiz beslenme programına taze meyve ve sebzeler, süt, peynir, yoğurt, yumurta, işlenmemiş etler, tavuk, balık, fasulye gibi yiyecekler eklenir. Ayrıca glutensiz beslenmeye uygun gıdalar şu şekildedir:

• Glutensiz Tahıl ve Nişastalar: Pirinç, karabuğday, kinoa, darı, patates

• Buğday Unu Yerine Alternatifler: Patates, pirinç unu ve mercimek unu

• Glutensiz Gıda İkameleri: Glutensiz makarnalar, atıştırmalıklar ve tatlılar

Çölyak hastalığı tanısı alındığı durumda endişelenmemiz çok normal. Bu durumda çocuğumuzun beslenme programını organize etmeden önce işe tanıyı koyan doktora danışmakla başlayabiliriz. Ardından, dışarıda yemek yerken sipariş vereceğimiz yemeğin içinde neler yer aldığını şefe sorabiliriz. Ayrıca satın aldığımız atıştırmalıkların etiketlerini inceleyebiliriz. Salata soslarında, konserve çorbalarda, modifiye gıda nişastasında ve koruyucularda gluten olabilir. Bu sebeple bu gıdaları içeren yiyeceklerin etiketlerini detaylı şekilde kontrol etmeliyiz.

Biz tada! olarak, glutensiz ürünlerimizle hassasiyeti olan herkesin enfes lezzetlerden mahrum kalmaması için çalışıyoruz. Özenle hazırladığımız yiyeceklerimizin içinde gluten içerebilecek kaynaklara yer vermiyor, ürünlerimizi sadece glutensiz ürünlerin üretildiği fabrikamızda üretiyoruz. Ürünlerimiz arasında glutensiz biscottiden, pizza aromalı ince gevreğe kadar birçok lezzet yer alıyor. Öğünlerde çocuklarınıza eşlik edecek tada! glutensiz atıştırmalıklar ve hazır yemek çeşitlerimizi inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

1. https://kidshealth.org/en/kids/celiac.html#:

2. https://celiac.org/about-celiac-disease/celiac-disease-in-children/

3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/celiac-disease/dietary-changes-for-celiac-disease#:

4. https://www.uptodate.com/contents/celiac-disease-in-children-beyond-the-basics/print#:~:text