Gluten İçermeyen Bakliyatlar ve Faydaları
Her gün yediğimiz yiyeceklerin sağlığımıza olan etkisi yüksektir. Bu nedenle, ne tükettiğimize dikkat etmemiz ve vücudumuzu doğru besinlerle beslenmemiz gerekir. Yine de bazı insanlar için bu süreç biraz daha karmaşık olabilir. Özellikle gluten intoleransı veya buğday alerjisi bulunan kişiler günlük beslenmelerine daha fazla dikkat etmek zorundadırlar. Neyse ki, glutensiz diyet programı sürdürenler için birbirinden harika baklagiller bulunur. Hem lezzetli olan hem de besleyici özellikleri bulunan bakliyatlar, sağlığımıza fayda da bulunmanın lezzetli bir yolunu sunar. İşte onlardan bazıları ve faydaları!
Mercimek
Mercimek, glutensiz bir bakliyattır. Yüksek miktarda protein, lif, demir ve folik asit içerir. Hızlı şekilde pişerek pek çok yemekte değerlendirebilirsiniz.
Nohut
Nohut, glutensiz ve besin değeri açısından oldukça zengin bir bakliyattır. Lif, protein ve folik asit içerir. Nohut ile humus, nohut köftesi, nohut dürüm gibi lezzetli yemekler yapılabilir.
Fasulye
Fasulye çeşitlerinin hepsi glutensiz besinlerdir. Et, balık kadar olmasa da protein bakımından zengin oldukları söylenebilir. Siyah fasulye, kırmızı fasulye ve beyaz fasulye gibi farklı türleri ile birçok yemekte veya salatada tercih edilirler. Özellikle vejetaryen ve vegan beslenmeye alışkanlık haline getirmiş bireyler için olmazsa olmazlardandır.
Soya Fasulyesi
Soya fasulyesi yüksek miktarda protein içermesiyle vejetaryen ve vegan beslenenler için çok sık tercih edilen bir seçenektir. Glutensiz olmasının yanı sıra besleyiciliği de yüksektir. Ayrıca soya fasulyesi; tofu, soya sütü ve soya peyniri gibi birçok farklı ürünün de ham maddesidir.
Bezelye
Bezelye Türk mutfağının en sık kullanılan bakliyatlarından biridir. Glütensiz olmasının yanı sıra lif, protein, C vitamini ve demir açısından zengin bir besindir. Genellikle salatalarda, çorbalarda veya garnitür olarak kullanılır.
Gluten içermeyen tüm bu bakliyatlar, glutensiz diyet yapan veya buğdaya karşı hassasiyeti olanlar için mükemmel bir besin kaynaklarıdır. Bu besinler bizlere enerji sağlar ve sindirimimizi kolaylaştırır. Bu nedenle, glutensiz bakliyatları günlük diyetimize dahil etmek, sağlıklı yaşam tarzımıza bir adım daha yaklaşmamızı sağlar. tada! glutensiz ürünler ile de yanımızda! Bu lezzetli alternatifleri değerlendirerek, öğünlerimizi hem sağlıklı hem de lezzetli hâle getirebiliriz.