İstanbul Keşfi: Pera Palace

İstanbul Keşfi: Pera Palace

İstanbul Keşfi: Pera Palace

Büyülü şehir İstanbul! Her an, bu kadim kentin özenle sakladığı bir gizeme tanıklık edebiliriz. Yeni bir sokak, yeni bir manzara, yeni bir ağaç, yeni bir yapı! İstanbul’da keşfetmenin sonu yoktur. Bu şehrin gediklileri, sadece yeni bir yer keşfetmek merakı ile bile sokakları arşınlayabilir. Bu keşif yollarında, bir eski yapı bize tarihin içinden el sallarken bir ahşap ev de cumbalı balkonuyla bize “merhaba” der. Bu sürpriz yapıların selamını alırken şaşkınlığımıza eklenen gülümsemeyi, keşif sevenler çok iyi anlayacaktır. Şimdi de Beyoğlu’na doğru yola çıkıyoruz!

Bir İstanbul Markası Olan tada! ile Pera Palace’ı Keşfediyoruz

Beyoğlu sokaklarından Tepebaşı’na geçip Meşrutiyet Caddesi’ne ulaşıp yüzümüzü Haliç’e döndüğümüzde, arkamızda zarafetiyle yükselen bir abideyi keşfederiz. Pek çok hikâyeye ev sahipliği yapmış bir İstanbul klasiği: Pera Palace! Hani deriz ya, duvarların dili olsa da konuşsa, işte öyle büyülü bir yapıdır burası. Yanına yaklaştığımızda, mutlu insan sesleri ve vals müziği karşılar sanki bizi. 1895’te açılışının yapıldığı balodan geliyor olabilir bu sesler. Biraz daha dikkatli dinlediğimizde Christie’nin odasından gelen daktilo seslerini bile duymak mümkün olabilir.

İçine girdiğimiz andan itibaren tarih kokusunu aldığımız bu otel, Orient Expresi yolcularının konaklaması amacıyla, dönemin mimari yapısına uygun olarak inşa edilir. 16’sı süit 115 odası bulunan bu zarif otel, Türkiye’nin ilk elektrikli asansörünü de bünyesinde barındırır. Birinci derecede tarihi eser olan Pera Palace, restorasyondan geçer, bakımı yapılır. Pera Palace, zamanla pek çok devlet adamını, sanatçıyı, yönetmeni, oyuncuyu ağırlayan bir otel haline gelir. Yazar Agatha Christie ve Hemingway, Aktris Greta Garbo, First Lady Jacqueline Onassis Kennedy, yönetmen Hitchcock ve daha nice iz bırakan insan şimdilerde müze-otel olarak hizmet veren Pera Palace’ın odalarında dinlenir. Şimdilerde; isimleri, süitlere verilen bu önemli isimlerin, kaldıkları odalarda eşyaları sergilenir. Örneğin; Agatha Christie'nin odasında meşhur “anahtar” sırrı, daktilosunun hemen yanında yer alır.

101 nolu odası ise çok özeldir. Pera Palace, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü defalarca misafir etmiştir. Mustafa Kemal’in, 1917’den sonra, cepheden İstanbul’a döndüğünde bu otelde konakladığı bilinir. Belki de Cumhuriyet fikri, Meşrutiyet Caddesi’nde bulunan bu otelin 101 nolu odasında olgunlaşmıştır. Atatürk’ün kişisel eşyalarının da sergilendiği bu oda, müze olarak misafirlerini ağırlamaya devam eder.

tada! ile Yola Çıkın…

Bizleri, Pera Palace’ın yüksek tavanlı Kubbeli Salonu’ndan gelen piyano sesleri uğurlarken acıktığımızı anımsarız. Neyse ki; bir İstanbul markası olan tada! her zaman çantamızdadır.

Şimdi tada!’nın damak tadımıza uygun, lezzetli ve sağlıklı çeşitleriyle İstanbul sokaklarını keşfe çıkabiliriz.