Enerji Tasarrufu Sağlamanın Yolları

Enerji Tasarrufu Sağlamanın Yolları

Yaşamımız süresince çeşitli ihtiyaçlarımızı karşılamak için farklı enerji türlerinden faydalanırız. Sınırsız kullandığımız kaynaklar, çevre için olumsuz sonuçları da beraberinde getirir. Şu anda sınırsız kullanılan kaynakların pek çoğunu ileride bulamamamız muhtemel. Bu da hem toplum yaşamındaki refahın düşmesine ve çevre sorunlarına yol açabilir. Toplum olarak el ele verip enerjiden tasarruf etmek ise hiç zor değil. Ocak ayının 2. haftası enerji tasarruf haftası olduğundan, gelin sürdürülebilir bir doğa için nasıl enerji tasarrufu yapabiliriz, bir göz atalım.

Enerji Tasarrufu Yapmak Ne İşe Yarar?

Enerji tasarrufu yapmak, hem geçmişte, hem şimdi hem de gelecekte en önemli ihtiyacımız olan enerjiyi bilinçli kullanmamıza olanak tanır. Aşırı kullanımın önüne geçerek enerji harcamaları için ödenen miktarları da düşürmeye yardımcı olur.

Enerji tasarrufu, doğanın kendini yenilemesine imkan sağlar. Doğaya ve ekolojiye katkılarının yanı sıra enerji tasarrufu, ülkedeki enerji ihtiyacını da azaltmaya yardımcı olur. Hem bireysel olarak hem de ülke genelinde maliyetleri azaltan ve enerji tasarrufu, kullanılan enerji kaynaklarından kazanç elde etmeye olanak tanır.

Enerji Tasarrufu Sağlamanın Yolları

Enerji kaynaklarımızın giderek azalması ve bunun gelecekte kıtlık boyutuna ulaşma ihtimali nedeniyle, toplum olarak sürdürülebilirliği desteklememiz çok önemli. Bu enerji tasarrufu noktalarına dikkat ederek hem şimdi fatura yükümüzü azaltabilir hem de gelecek için önemli bir adım atabiliriz:

Buzdolaplarının tavsiye edilen ısıda kullanılması gerekir. Bu sıcaklık dondurucu için -18, buzdolabı için 4 derecedir.

Satın alınan beyaz eşyaların A, A++ gibi enerji sınıflarında olmasına dikkat edilebilir.

Buzdolaplarının kapağının gerekmedikçe açılmaması gerekir. Aksi takdirde ısı kaybından dolayı buzdolabı daha fazla çalışmaya başlar. Aynı durum fırınlar için de geçerlidir. Fırının kapağı açıldıkça derece düşeceğinden daha fazla enerji tüketimi gerçekleşir.

Kullanılmayan elektrikli aletlerin fişleri mutlaka prizden çekilmelidir.

Su ısıtırken ısıtıcıya ihtiyaçtan fazla miktarda su eklenmemelidir.

Enerji tüketimini destekleyen ve daha uzun süre kullanılabilen ampuller seçilmelidir.

Çamaşır yıkanırken enerjinin yaklaşık %90’ı suyu ısıtmak için harcanır. Bu nedenle çamaşırlar gerekmedikçe yüksek ısıda yıkanmamalıdır.

Bulaşık yıkarken kir düzeyine uygun program ayarlaması tercih edilmelidir.

Bina yalıtımları enerji verimliliğini destekleyen teknolojilerle yapılmalıdır.

Sıcak su ve elektrik için güneş panellerinden faydalanılmalıdır.

ta!da! olarak biz de hem doğa için hem de gelecek nesiller için enerji tasarrufu yapılması gerektiğinin farkındayız. Sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanarak ve seçimlerimize dikkat ederek bizler de doğaya destek olabiliriz. Bunun için de ürünlerimizi temiz enerji kullanarak üretiyoruz.