Pratik Glütensiz Cips ve Tatlı Tarifleri

Pratik Glütensiz Cips ve Tatlı Tarifleri

Günümüzde glütensiz yaşama ilgi giderek artıyor. Artık bireyler glütensiz beslenmeyi yalnızca çeşitli metabolik hastalıklar nedeniyle uygulanan tıbbi beslenme tedavisi olarak değil, kişisel tercih olarak da görüyor. Bu durumun sonucunda birbirinden çeşitli glütensiz tarifler geliştirilirken günü yoğun geçenlerin rahatlıkla tercih edebileceği hazır ürünler de üretiliyor. Sizinle, yaparken zevk alacağınız birkaç glütensiz cips ve tatlı tarifi paylaştık. Şimdiden afiyet olsun.

Fırında Karışık Sebze Cipsi

 

Malzemeler:

·      1 adet büyük boy patates

·      1 adet ince uzun patlıcan

·      1 adet kereviz

·      2 adet havuç

·      3 veya 4 çorba kaşığı mısır unu

·      1 çay bardağı zeytinyağı

·      Tuz

·      İstediğiniz baharatlar

 

Hazırlanışı:

Patatesi, patlıcanı ve havuçları yıkayıp soyun. Her birini bir bıçak veya doğrayıcı yardımı ile ince ince doğrayın. Derin bir kaba limonlusu hazırlayın ve doğradığınız malzemeleri kaba alın. Doğranan sebzeler limonlu suda beklerken bir doğrama tahtası üzerinde kerevizin dış kısmını kalın bir şekilde soyun. Daha sonra, kerevizi istediğiniz büyüklükte ince ince parçalara ayırın. Limonlu suda bekleyen sebzeleri temiz bir havlu ile veya havlu peçete ile kurulayın. Sonra, doğradığınız tüm malzemeleri geniş bir kaba alın ve zeytinyağını üzerine ilave edin. Malzemelere zerdeçal, pul biber ve karabiber gibi baharatlar ve tuz ekleyin. Mısır ununu da ekledikten sonra sebzeleri iyice karıştırın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 180 derecelik fırında, ara ara karıştırarak ortalama 30 dakika pişirin. Glütensiz cipsiniz hazır!

Glütensiz Puding

 

Malzemeler:

·      1 yumurta

·      5 su bardağı süt

·      2 yemek kaşığı kakao

·      2 yemek kaşığı şeker

·      1 paket vanilya

·      1 yemek kaşığı tereyağı

·      4 yemek kaşığı glütensiz un

 

Hazırlanışı:

Yumurta, süt, kakao, şeker ve unu derin bir kapta karıştırın. Sonra bir tencereye alın ve kısık ateşte kıvam alana kadar karıştırın. Kaynamadan hemen önce tencereye tereyağını ekleyin. Tereyağı iyice eriyene kadar karıştırın. Sonra ocağı kapatın. Pudingi kaselere aldıktan sonra soğumasını bekleyin. Üzerini istediğiniz meyve ile süsleyebilirsiniz. Glütensiz pudinginiz hazır! Afiyet olsun.

 

Not: Eğer çölyak hastasıysanız, pirinç unu, kabartma tozu, vanilya, mısır nişastası, mısır unu, maya, krema gibi glütensiz ürünler fabrikada üretilirken eser miktarda glüten bulaşmış olma (çapraz kontaminasyon) riskini göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir. Bu gibi durumlarda, üzerinde özellikle “glütensiz” yazan hazır ürünleri tercih etmeniz veya tariflerinizi bu ürünlerle yapmanız önerilir.

 

Glütensiz beslenmeye çalışırken hazırladığınız tariflerin pratik ve uygulanabilir olması günlük hayatın yoğunluğunda büyük önem taşıyor. Eğer glütensiz atıştırmalık hazırlamaya vaktiniz yoksa, ta!da! hazır glütensiz ürünlerini güvenle tercih edebilirsiniz. Birbirinden lezzetli glütensiz biscotti'ler, gevrekler ve krakerlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.