Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığınızı Güçlendirecek Tavsiyeler

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığınızı Güçlendirecek Tavsiyeler

Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen ve vücudun zayıf düşmesine sebep olan etkenlerden biri de hava değişimleridir. Özellikle mevsim geçişlerinde sık sık yaşanan ani hava değişiklikleri yüzünden vücudumuz değişen havaya adapte olmakta zorlanabilir. Hal böyle olunca da çeşitli rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabiliriz. Peki, soğuk algınlığından halsizliğe pek çok farklı şekilde karşımıza çıkan mevsim değişikliği hastalıklarından korunmak için neler yapmalıyız?

Uykuya Özen Göstermek Gerekiyor

Uyku, bağışıklık sistemi için önemli bir kalkan görevi görüyor. Düzenli ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olduğumuz zaman, vücudumuz gece boyunca kendini yenileme ve dinlendirme şansı yakalıyor. Bu sayede mevsim geçişlerinde olası hastalıklara karşı bağışıklık sistemimiz daha dirençli bir karaktere bürünüyor.

Su Tüketimine Dikkat!

Vücuttaki toksin maddeleri uzaklaştırmak ve bedenimizin sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için her gün en az 10-12 bardak su tüketmemiz gerekiyor. Su tüketimini ihmal ettiğimiz durumda ise bedenimizin sıvı ihtiyacını karşılayamadığımız için bir süre sonra bağışıklık sistemimiz direncini yitirebiliyor ve hastalığa yakalanma ihtimalimiz artabiliyor.

Vücudumuzun Vitamin ve Mineral İhtiyacını Karşılamalıyız

Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi destekleyebilmemiz için başta C vitamini olmak üzere bütün vitamin ve mineralleri yeteri kadar tüketmemiz gerekiyor. Antioksidan etkisiyle enfeksiyonları vücudumuzdan uzaklaştıran C vitamini ihtiyacımızı karşılamak için kuşburnu, portakal, limon, mandalina, maydanoz, kırmızı biber, kivi gibi gıdaları tüketebiliriz.

Omega 3 açısından zengin olan balığı öğünlerimize dahil ederek aynı zamanda A ve B vitamini ihtiyacımızı da karşılayabiliriz. Solunum yolu iltihaplarına iyi gelen içeriğiyle öne çıkan keten tohumu da Omega3 açısından zengin bir kaynaktır. Süt ve süt ürünleri ile vücudumuzun kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılayabiliriz. Yumurta, et, tavuk, peynir, balık, ayran, kefir, yoğurt gibi gıdalar tüketerek protein takviyesi alabilir ve bağışıklık sistemimizi destekleyebiliriz.

Doğal Çaylar İle Bağışıklık Sistemimizi Destekleyebiliriz

·       Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin en önemli destekçilerinden biri de yeşil çaydır. Yüksek orandaki antioksidan içeriği ile kan basıncını düzenleyip metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakımını destekler.

·       Gerçek anlamda bir C vitamini deposu olan kuşburnu çayı, pek çok turunçgilden daha fazla C vitamini içeriyor. Ayrıca A, B, E ve K vitaminleri açısından da zengin bir içeriğe sahip. Hücre yenilenmesinde de etkin rol oynayarak bağışıklık sistemimizi destekliyor.

·       Beta-karoten açısından zengin bir kaynak olan karahindiba çayında magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve C vitamini de bulunur. Toksinlerin yok edilmesini sağlayarak bağışıklık sistemini destekler.

·       Sodyum, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum mineralleri ve B3 ile B6 vitaminleri açısından zengin olan zencefil çayı; soğuk algınlığı ve öksürük gibi şikayetlere karşı önleyici ve yok edici etkiye sahiptir. Bağışıklığı destekler, sindirim ve hazmı kolaylaştırır.



Dengeli ve Sağlıklı Bir Beslenme Düzeni Önem Taşıyor

Öğün atlamadan ilerlemek ve her öğünde sağlıklı gıdalara yer vermek, bağışıklık sisteminin desteklenmesi için hayati bir önem taşıyor. Aşırı yağlı, çok tuzlu veya şekerli, sağlığa zararlı bileşen içeren gıda maddelerinden uzak durarak içeriğini bildiğimiz yiyeceklerle beslenme listemizi oluşturmamız gerekiyor. Ayrıca öğünlerimizin saatleri de bir düzene oturmalı.

Yoğun zamanlarınızda dahi öğün atlamadan ilerlemek, sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerimiz ile beslenme listenize renk katmak isterseniz ta!da! ürünlerine göz atabilirsiniz.