Mutfağın Besleyici Besinleri: Baklagiller

Mutfağın Besleyici Besinleri: Baklagiller

Baklagiller hemen hemen her mutfakta pişiyor, peki ona gereken değeri veriyor, menülerinizde daha çok yer açarak kıymetini biliyor musunuz? Mercimek, nohut, bakla, börülce, fasulye gibi yiyeceklerin sınıflandırıldığı baklagiller, yalnızca damak zevkine hitap etmiyor. Aynı zamanda besleyici içeriği ile sofraların gizli hazinelerini oluşturuyor.

Baklagillerin Besin Değerleri Şaşırtıyor

Hayvansal gıdaların ardından en fazla protein içeren besinler olan baklagiller, içindeki bitkisel proteinle dengeli beslenmede önemli rol oynuyor. Aminoasit yönünden oldukça zengin olan gıdalar, lifli yapılarıyla sindirime yardımcı oluyor. Çinko, demir, magnezyum gibi mineraller, E ve B gibi vitaminler baklagillerde bolca bulunuyor. Folik asit, tiamin gibi vücudun ihtiyaç duyduğu birçok maddeye de bakliyatlarda rastlayabilirsiniz. Uzmanlar, baklagillerin içindeki protein, vitamin ve minerallerin vücut tarafından işlenebilmesi ve emilebilmesi için bazı aminoasitlere ve vitamin desteklerine ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. Bakliyat ürünü bir yemek yaptığınızda yanında yeşil sebzelerden bir salata ekleyerek demir emilimini artırabilirsiniz. Siyah pirinç, kinoa, bulgur gibi yiyecekleri baklagillerin yanında menünüze ekleyerek bitkisel proteinin vücut tarafından daha kolay işlenebilmesini sağlayabilirsiniz.

Sofralarda Bakliyatlara Yer Açın

Uzmanlar, baklagiller tüketmenin sindirim düzenlenmesine yardımcı olduğunu, kilo kontrolüne destek verdiğini belirtiyor. Ayrıca, ürünler zengin vitamin ve aminoasit deposu özellikleriyle bağışıklığın güçlenmesine katkı sunuyor. Tüm faydaları göz önüne alındığında kuru baklagillerin haftada en az 2-3 kez tüketilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Üstelik, tamamen bitkisel kaynaklı olan ürünler vegan ve vejetaryen beslenme tarzına da uygun bulunuyor. Baklagiller sulu yemek olarak pişirilebileceği gibi haşlanarak salatalara, pilavlara, çorbalara eklenebiliyor. Haşlandıktan sonra soğan gibi tatlandırıcılar ve maydanoz gibi yeşil yapraklı bitkilerle sotelenerek garnitür şeklinde servis edilebiliyor. Boş zamanlarınızda baklagilleri hazırlayarak derin dondurucuya atabilir, dilediğinizde hemen çözdürerek hızla tüketebilirsiniz. Baklagilleri pişirmeden bir gece önce karbonatlı suda bekletmeniz ve sabah duruladıktan sonra su içinde haşlamanız daha kolay pişmelerine yardım ediyor. Baklagilleri haşladıktan sonra süzebilir, soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyabilir ve küçük porsiyonlar halinde direkt dondurabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz her an çıkararak hızla yemeklerinizde kullanabilir, salatalar yapabilir ve öğünlerinizi sağlıkla geçirebilirsiniz.

ta!da! lezzet dolu ürünleriyle beslenme rutininize bakliyat yemeklerini eklemeyi kolaylaştırıyor. Mis gibi tereyağlı Çayeli fasulyesini ısıtarak, tam kıvamında mercimekli enginar yemeklerini direkt açarak pratik bir şekilde sofralarınıza getirebilirsiniz. Ev yemeği tadındaki ta!da! hazır yemeklerle hem besleyici hem de lezzetli sofralar kurmak şimdi çok daha kolay! Hemen sipariş verin, ta!da! baklagiller yemekleriyle lezzete doyun.

Kaynak:

https://hthayat.haberturk.com/saglik/beslenme/haber/1057086-kuru-baklagillerin-faydalari-nelerdir

https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/70320/mod_resource/content/1/Sunu2.pdf

En besleyici yemeklerden tereyağlı çayeli fasülyesi ve zeytinyağlı mercimek & enginar, sofranıza konuk olmak için sizi bekliyor!