Vitamin Deposu Enginar

Vitamin Deposu Enginar

Tarihteki kayıtları Antik Yunan dönemine kadar uzanan enginar, ağırlıklı olarak Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişen birbitkidir. Enginarın yenilebilir bölgesi çiçek açmadan önce baş kısmında oluşan tomurcuktur. Bu tomurcuğun farklı bölgeleri kullanılarak çok farklı yemekler yapılabildiğinden, enginar Akdeniz mutfağının önemli bir bileşeni olarak kabul edilir.

Enginarın Faydaları Nelerdir?
  • Fosfor, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve çinko mineralleri ile A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini içerir.
  • Bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korumada etkilidir. Halsizlik ve bitkinliğin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Bitkisel protein açısından zengin olan enginar, özellikle vegan ve vejetaryen beslenmede iyi ve kaliteli protein kaynağı olarak yer alır. Yüksek protein oranı ile birlikte düşük kalori değerine sahip olması, enginarı diyetlerin de vazgeçilmezi yapar.
  • Enginar en güçlü antioksidan özelliğe sahip sebzelerden biridir. Karaciğer faaliyetlerini destekler ve toksinlerin dokularda hasara neden olmadan vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle kansere karşı koruyucu olarak görülmektedir.
  • Özellikle sigara içen ve alkol tüketen bireylerin karaciğer ve dokularında meydana gelebilecek hasarın önlenmesinde etkilidir.
  • Yüksek potasyum içeriği ile tansiyonu dengeler ve kalp kaslarını geliştirerek kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin düzeninde, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde, yüksek kan şekerinin düşmesi ve dengelenmesinde, ve yüksek kan kolesterolünün düşürülmesinde etkilidir.
  • Böbrek sağlığının korunmasına, idrar yolu enfeksiyonunun önlenmesine yardımcı olur.
Enginar Ne Zaman Yenir?

Tomurcuk halinde satılan taze enginar yumuşak dokudadır ve parlak yeşil yapraklara sahiptir. Sapı kurumuş veya yeşilliğini kaybederek sararmış enginar tazeliğini yitirmek üzeredir. İç enginarınsa kararmamış olması gerekir.

Enginar ülkemizde en sık mart ve temmuz ayları arasında tüketilse de sonbahara kadar bulmak mümkündür. Taze haldeyken tüketilmesi besin kaybının önüne geçeceği için daha yararlıdır. Saklamak için limonlu suda bekletildikten veya 2-3 dakika haşlandıktan sonra dondurularak derin dondurucuya konulabilir.

Enginar Yemekleri Nelerdir?

Bazen etle birlikte pişirilmesi tercih edilse de bir Akdeniz sebzesi olarak enginarın daha çok zeytinyağlı yemekleri ön plana çıkmaktadır.

Enginar tomurcuğu körpe ise alttaki en kalın yaprakları kesilip atılır. İç kısımdaki daha yumuşak yaprakların arası iç malzeme ile doldurularak dolma yapılabilir. Soyularak iç kısmı çıkarılabilir ve bu kısım ince ince doğranarak çiğ halde veya haşlanarak salatalara katılabilir. İç kısım bezelye, havuç gibi sebzelerle veya iç bakla, mercimek, börülce gibi kuru baklagillerle birlikte pişirilebilir.

Lezzetli ve daha pratik bir enginar yemeği arıyorsanız, mevsiminde toplanmış ve besin değerini kaybetmeden pişirilmiş ta!da! Zeytinyağlı Mercimekli Enginar yemeğini tercih edebilirsiniz. Böylece enginarın faydalarından her mevsim yararlanabilirsiniz.

Enginarın faydalarını öğrendiğimize göre şimdi ta!da ile tatma zamanı!