Mindful Beslenme: Bilinçli Farkındalıkla Yemek Deneyiminizi Değiştirin

Mindful Beslenme: Bilinçli Farkındalıkla Yemek Deneyiminizi Değiştirin

Yemek, hayatımızın en keyifli aktiviteleri arasında yer alıyor. Birçok kişi yaşamak için yeme yerine yemek için yaşama düzeninin içinde sürükleniyor. Hızlı atıştırma, fazla yeme, bir şeyler izlerken öğün geçirme gibi alışkanlıklar yemenin aslında bir ritüel olduğunu unutturuyor. Bilinçli yemek yeme, bu alışkanlığın kırılması ve yemekle farkındalık üzerinden yeni bir bağ kurulması anlamına geliyor.

 

Bilinçli Beslenme Nedir?

 

Mindful eating adıyla anılan bilinçli farkındalıkla beslenme, temelde yemeğe odaklanmaya dayanıyor. "Hızlı kilo verme, sağlıklı yaşam, şok diyet" gibi bir etki vadetmiyor. Mindful beslenmenin sonucunda kilo kaybı, sağlıklı seçimler yapma gibi sonuçlar görülebilse de, bunlar mindful beslenmenin direkt etkileri arasında yer almıyor. Mindfulness, ana deneyime odaklanmayı içeriyor. O deneyimin getirdiklerini yargısızca ve nezaketle kabul etmeyi ifade ediyor. Ayrıca, önünüze gelen yemeğin, o duruma gelene dek geçtiği süreçlerin farkına varmak da bilinçli farkındalığın bir parçası olarak görülüyor. Mindfulness ve beslenme ilişkisini anlamak için "odaklanma" gereğini aklınızın bir köşesinde tutmak yeterli. Mindful beslenme söz konusu olduğunda sadece yemeğe odaklanmalısınız. Mindfulness ekolünün geliştirilmesine büyük katkı sunan Thich Nhat Hanh'ın dediği gibi, o an dünyanın en önemli işini yapıyor gibi davranmalısınız. Yemek yerken bir şeyler izlememeli, yemeğe vakit ayırmalı, özen göstermeli ve yemeyi önemsemelisiniz.

 

Bilinçli Farkındalıkla Beslenme için Neler Yapılabilir?

 

Bir şeyler izlerken, okurken veya birileriyle sohbet ederken yemek yemeyin. Yemek için özel vakit ayırın. Her öğünde bunu yapmak imkansız görünüyorsa günün ilk öğününü mindful bir şekilde yemeyi veya ilk kahveyi bilinçli farkındalıkla içmeyi deneyebilirsiniz.

Yavaşlamaktan korkmayın. Yemeğin kokusunu, görünümünü, dokusunu, tadını, sizde yarattığı hissi fark etmek için zaman ayırın.

Mindfulness, farkındalıkla hareket etmeyi beraberinde getiriyor. Yemek yerken lokmayı çiğnediğiniz, yuttuğunuz anları, damağınızda kalan tadı hissedin. Doyma hissini fark edin. Beden, doyduğunda size "dur" diyor. Farkındalıkla yemek yiyen kişiler, yemeği bitirme zorunluluğu olmadığı, durabilme seçeneğinin varlığını görebiliyor.

Mindfulness'ı geliştiren Jon Kabatt Zinn, başlangıç ruhunun mindfulness'ın temeli olduğunu vurguluyor. Her yemeği bir doyma süreci olarak değil, ilk defa içinde bulunduğunuz ve merakla incelenecek bir deneyim olarak görebilirsiniz.

Yediğiniz bir kaşık çorbada, tarlada aylarca olgunlaşan domatesin, biberin olduğunu, verilen emeğin, toprağın, yağmurun değerini görebilirsiniz.

 

Bilinçli Beslenmenin Sonuçları

 

Bilinçli farkında yeme, dolaylı olarak sağlıklı seçimleri de beraberinde getiriyor. Deneyim, kendiniz için iyi olanı seçme farkındalığını geliştiriyor. Bedeninize kulak verdiğinizde, yediğinizde size rahatsızlık veren yiyeceklerden uzak durabilir, daha sağlıklı seçimler yapmayı tercih edebilirsiniz. Bu süreçte yemeğin beden için ne kadar fonksiyonel olduğunu anlamanız muhtemel. Bu nedenle farkındalıkla yemek yiyen birçok kişi, yiyeceklerin etiketini okumayı da alışkanlık haline getiriyor. Direkt değil, ancak dolaylı olarak bilinçli beslenme için sağlıklı seçimler yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Farkındalıkla yemek yerken gelen hissin olumlu olması gerekmiyor. Örneğin, mindful yeme sırasında yediğiniz yiyeceğin tadını beğenmeyebilirsiniz, sizde şişkinlik yaptığını hissedebilir veya midenizi yaktığını fark edebilirsiniz. Mindfulness, olumlu bir sonuç hedeflemiyor. Gelen deneyim, duyum, his her neyse onu fark ederek kabul etmeyi içeriyor. Böyle bir durumda nefesinize odaklanabilir, nefes alışverişinizi hissederek fark ettiğiniz duyumun geçip gitmesine izin verebilirsiniz. Eğer rahatsızlık devam ediyorsa onun varlığının getirdiği olumsuz deneyimi de merakla inceleyebilir ve geçeceğini hatırlayarak onu kabul edebilirsiniz.

 Bilinçli beslenme yöntemi, atıştırmalıklarımızın lezzetini daha da önplana çıkarıyor. Atıştırmalıklarımıza göz atmak için burada tıklayın.

Kaynaklar:

 

https://www.mindfulnessnedir.com/mindful-beslenme-mindful-eating-hakkinda-temel-bilgiler/  https://mindfulnessinstitute.com.tr/bilincli-farkindalikla-beslenme-mindful-beslenme/